Apa Dah Jadi Dengan i-Sinar?

 

SEBELUM ini jarang kedengaran isu melibatkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Namun, Covid-19 telah menyebabkan nama KWSP jadi sebutan. 

Semuanya bermula dengan cadangan pencarum dibenar mengeluarkan wang daripada akaun satu bagi membantu rakyat yang terkesan akibat pandemik.

Walaupun pada awalnya seperti sukar dilaksanakan namun desakan demi desakan yang diterima menyebabkan kerajaan akur dan meluluskan pengeluaran akaun dua sebanyak RM500 sebulan bagi tempoh 12 bulan melalui i-Lestari.

Keputusan itu membuatkan rakyat tersenyum tapi ia tidak berpanjangan apabila ada syarat tertentu untuk mengeluarkan akaun satu melalui skim i-Sinar.

Sekali lagi KWSP menjadi sasaran kecaman kononnya tidak peka dengan masalah yang di hadapi rakyat.

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan pemimpin dalam UMNO lantang menuntut kerajaan membenarkan pengeluaran akaun satu caruman KWSP selain meneruskan pemberian moratorium pembayaran pinjaman secara bersasar.

Akhirnya kerajaan akur untuk meluluskan pengeluaran akaun satu KWSP tanpa syarat berikutan nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya KWSP menambahbaik inisiatif itu selepas mengambil kira maklum balas rakyat.

Namun KWSP kembali panas apabila netizen meluahkan rasa kecewa kerana pembayaran i-Sinar untuk bulan April masih belum dikreditkan ke dalam akaun mereka. Facebook rasmi KWSP sejak Selasa dibanjiri komen tidak puas hati, malah ada yang membuat andaian 'KWSP tidak ada duit’.

Sebelum ini, KWSP memaklumkan bahawa bayaran i-Sinar bagi bulan Mac diawalkan dan dibayar pada minggu akhir Februari, manakala pembayaran seterusnya pula akan dibuat pada April. 

Sehingga kini, tarikh sebenar pembayaran ke akaun pemohon masih belum diketahui.

Adalah lebih baik pihak KWSP membuat prosedur operasi standard (SOP) yang jelas untuk tarikh pengeluaran bagi memastikan semakan dibuat dengan lebih mudah. Janganlah biarkan rakyat terus berharap.

Sumber: SH
 

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post