BOD SRC International Hanyalah Boneka - Timbalan Pendakwa Raya

 

PUTRAJAYA: Kawalan penuh Datuk Seri Najib Tun Razak ke atas urusan perniagaan SRC International Sdn Bhd jelas menunjukkan Lembaga Pengarah syarikat itu hanyalah ‘boneka’ yang menari mengikut rentak tuannya, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Ad-hoc Datuk V Sithambaram berhujah, kedudukan unik bekas Perdana Menteri itu dalam SRC, sejak awal penubuhan sehinggalah menjadi anak syarikat Kementerian Kewangan Diperbadankan (MoF Inc), menunjukkan perayu tidak bertindak atas kapasiti profesional melalui mekanisme Kerajaan.


Tambahnya lagi, pengawalan Najib ke atas SRC adalah bukti perayu bertindak atas kapasiti peribadi, apabila beliau jelas menandatangani kesemua arahan pemegang taruh, yang akhirnya dilaksanakan oleh Lembaga Pengarah SRC International.

“Minit pemegang taruh jelas menunjukkan, daripada membiarkan Lembaga Pengarah menguruskan perihal SRC, perayu mengambil alih syarikat itu dan memberi arahan spesifik agar dana SRC disalurkan ke luar negara melalui Dubai, Hong Kong, dan Switzerland.

“Penyaluran kesemua dana ini ke luar negara, langsung tidak ada kena mengena dengan tujuan asal mengapa (dana RM4 bilion) diperolehi dari Kumpulan Wang Persaraan Diperbadankan (KWAP), iaitu untuk sektor tenaga boleh diperbaharui,” katanya lagi.

Sithambaram berkata demikian ketika membentangkan hujah balas di hadapan panel tiga hakim yang dipengerusikan Datuk Abdul Karil Abdul Jalil sewaktu prosiding rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi ke atasnya.

Pada 28 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib selepas mendapati beliau bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa membabitkan wang berjumlah RM42 juta milik SRC International.

Beliau kini dalam cubaan pertama untuk mengenepikan hukuman yang disabitkan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali itu.


Dalam pada tu, Sithambaram berkata, Hakim Bicara (Mohd Nazlan) dengan tepat dalam alasan penghakimnya (GoJ) bahawa pengarah SRC perlu mengikut arahan pemegang taruh, memandangkan perayu mempunyai pengaruh dan kawalan keterlaluan dalam syarikat itu.

“Kawalan penuh perayu (Najib) ke atas SRC adalah bukti jelas beliau bertindak atas kapasiti peribadi, dan bukan dalam kapasiti prinsipal, dimana beliau sendiri menandatangani kesemua arahan pemegang taruh, dan seterusnya dilaksanakan Lembaga Pengarah SRC,” katanya lagi.

Sithambaram berkata, segala bukti yang dinilai jelas menunjukkan perayu menyusun segala urusan SRC, yang mana beliau diamanahkan untuk menjaga aset dan harta.


Hujahnya lagi, ini terjadi ketika Najib mengambil alih jawatan Perdana Menteri ketika penubuhan SRC International, dan beliau mengeluarkan arahan pemegang taruh yang perlu diikuti Lembaga Pengarah SRC.

“Peranannya dijadikan secara rasmi dengan mewujudkan jawatan Penasihat Emeritus untuk mengukuhkan lagi kedudukannya dalam SRC, dan membolehkan beliau memberi arahan terus kepada Lembaga Pengarah SRC seperti tuan mereka,” hujahnya lagi.

Sumber: AstroAwani

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
  INI CERITAKU

  Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

  Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

  Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

  Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
  GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

  UNTUK MENGHUBUNGI KU
  NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Perusahaan: +1(301)971-4445
  Nama Saya: MURNI SANTI
  Email Saya: murnisanti55@gmail.com

  ReplyDelete
 2. Hai semua

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya berasal dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda semua kebenaran, setiap orang yang anda lihat pada catatan mereka di blog dan laman web ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi mangsa cerita mereka dan mereka telah merosakkan hidup saya.
  Saya tidak berada di sini untuk memberitahu anda kisah bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak wang kepada mereka.

  Saya di sini untuk memberitahu anda SYARIKAT PINJAMAN sebenar dan sahajalah yang ALLAH hantar untuk mengubah hidup saya, mereka adalah SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL, mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen yang diiktiraf dan dibiayai oleh WORLD BANK.

  Mereka adalah satu-satunya syarikat pinjaman tulen, mereka mempunyai syarat dan syarat pinjaman yang cukup besar, untuk menutup semua pinjaman mereka adalah berpatutan dan cepat dilupuskan tidak seperti syarikat palsu lain yang anda lihat di sini dalam talian yang akan mengambil wang anda tanpa mengeluarkan pinjaman anda,
  Tolong jangan tertipu oleh saksi yang mempunyai nombor dan whatsapp indonesia, mereka semua penipu, bagaimana syarikat individu boleh memberi pinjaman ?, itu harus menjadi pertanyaan pertama anda.

  Rakan-rakan saya di Asia, saya mohon agar anda mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada anda dengan nama Allah, bahawa saya mengatakan kepada anda semua kebenaran, Syarikat ALL GLOBAL GRANT LOAN, satu-satunya syarikat yang boleh dipercayai dan mereka akan memastikan anda menerima pinjaman anda setelah anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang diperlukan.
  Mengapa anda tidak menjadi antara berita baik ini dengan menghubungi mereka segera jika anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan kewangan anda dan meningkatkan tahap kehidupan anda, berikut adalah EMAIL allglobalgrantloan@gmail.com.

  Anda bebas menghubungi saya di EMAIL fradesyriritia12@gmail.com saya untuk maklumat lebih lanjut, saya dengan senang hati akan mendengar anda berkongsi kisah kebahagiaan anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL kerana memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Syarikat: SEMUA PINJAMAN GRANT GLOBAL
  EMAIL Syarikat:allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Syarikat: +1 (301) 971-4445
  E-mel Saya: fradesyriritia12@gmail.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post