Datuk Dan Datin Edar Dadah Guna Porsche?

 

Meskipun pernah dipenjara selama lima tahun kerana terlibat dalam sindiket pengedaran dadah, seorang ahli perniagaan berpangkat datuk masih tetap dengan kegiatan penyalahgunaan dadah.

Kegiatan sindiket pengedaran dadah antarabangsa yang berpusat di Selangor itu terbongkar hasil daripada enam serbuan berasingan yang dilakukan di sekitar Johor dan negeri itu.


Timbalan Pengarah Narkotik (Risikian/ Operasi), Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN), Deputi Komisioner Zainudin Ahmad berkata, suspek bersama isterinya bergelar datin ditahan bersama tujuh individu lain berusia antara 22 hingga 59 tahun. 

“Hasil serbuan berjaya merampas hampir 20 kilogram dadah jenis syabu, ketamin dan pil ekstasi bernilai RM868,000.

“Siasatan lanjut mendapati, kumpulan sindiket yang telah aktif sejak pertengahan September tahun lalu ini pernah ditahan di Taiwan pada 19 Mac lepas dengan tangkapan dilakukan oleh pihak berkuasa negara berkenaan.

“Tangkapan tersebut membabitkan dadah jenis ketamin seberat 281 kg dengan anggaran nilai sebanyak RM15 juta. Seramai tiga warga tempatan dan empat warganegara Indonesia ditahan,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Batu Pahat, Johor.

Polis kini sedang giat mencari saki-baki ahli sindiket berkenaan, termasuk di beberapa daerah yang dipercayai mempunyai perantara.

Modus operandi suspek ialah menggunakan jalan laut untuk melakukan aktiviti pengedaran dadah.

“Kita percaya kumpulan sindiket ini menjadikan perairan di sekitar pantai barat Johor termasuk di Batu Pahat sebagai lokasi transit untuk membawa keluar dadah berkenaan bagi pasaran ke negara Indonesia.


“Modus operandi sindiket adalah dengan membawa bekalan dadah menggunakan kereta mewah bagi elak daripada dicekup.

“Soal siasat mendapati, bekalan dadah baru-baru ini telah dibawa menggunakan kereta jenis Porsche dan mereka sebelum ini turut mengaku pernah membawa bekalan ke Kelantan menggunakan kereta Mustang,” katanya.

Kesemua mereka ditahan reman selama tujuh hari sehingga Rabu ini di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952.

Tindakan juga diambil mengikut ADB (Perlucuthakan Harta) di mana JSJN telah berjaya menyita pelbagai aset sindiket yang dianggarkan bernilai RM520,059 membabitkan empat buah kenderaan, barang kemas dan wang tunai.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Datok n datin ni kartel cina atau kartel melayu. Kalau kartel cina ada peluang nak lesap lagi kah...!?

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post