'Datuk' Perdaya Ibu Tunggal RM230,000

 

KOTA BHARU - Seorang ibu tunggal yang juga penjawat awam menanggung kerugian hampir RM230,000 apabila diperdaya oleh seorang lelaki bergelar 'Datuk' yang dipercayai menetap di luar negara.

Akibat terpaut dengan janji manis dan ingin membantu lelaki berkenaan, wanita tersebut telah menyerahkan wang simpanan bank, simpanan Tabung Haji miliknya serta anak-anaknya kepada lelaki berkenaan.


Tidak cukup setakat itu, wanita terbabit juga sanggup menjual barang kemas serta kereta yang dihadiahkan oleh bekas suaminya malah terpaksa membuat pinjaman bank dan meminjam wang daripada ahli keluarga untuk membantu 'kekasihnya' itu.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Shafien Mamat berkata, wanita berusia 44 tahun berasal dari Padang Selising, Machang itu dipercayai terjerat dalam penipuan sindiket Love Scam selepas berkenaan dengan lelaki berkenaan menerusi Facebook yang menggunakan nama profil Dato pada November tahun lalu.

Menurutnya, wanita berkenaan dan suspek kemudian meneruskan perhubungan menggunakan aplikasi WhatsApp yang mana suspek menggunakan talian luar negara.

"Dalam tempoh lebih kurang dua bulan, suspek memberitahu mahu menjalinkan hubungan lebih intim dan ingin berkahwin dengan wanita berkenaan.

"Pada Januari 2021, suspek menyatakan dalam proses bertukar ke Malaysia untuk bekerja dan mendakwa kad kreditnya mengalami masalah untuk digunakan dan meminta wang daripada wanita tersebut untuk pelbagai tujuan," katanya kepada pemberita di sini pada Jumaat.

Shafien ditemui selepas membuat lawatan di lokasi sekatan jalan raya (SJR) di Jambatan Sultan Yahya Petra di sini awal pagi tadi.


Beliau turut meluangkan masa bersahur bersama dengan petugas-petugas barisan hadapan yang ditempatkan di SJR tersebut, selain turut menyampaikan kurma kepada anggota yang bertugas.

Mengulas lanjut, Shafien berkata, wanita berkenaan telah membuat 59 transaksi pembayaran ke 10 akaun milik individu berbeza berjumlah RM223,010 antara Januari hingga 9 April baru-baru ini.


Katanya, sumber wang wanita tersebut daripada simpanan serta Tabung Haji miliknya serta anak-anak, jualan barang kemas serta kereta yang dihadiahkan oleh bekas suaminya, pinjaman daripada bapa dan abang, serta pinjaman dari sebuah bank tempatan.

"Bagaimanapun, wanita berkenaan mula sedar ditipu apabila suspek meminta wang RM1,700 dengan alasan dia telah ditahan polis di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kerana tidak memakai pelitup muka.

"Suspek juga mendakwa dia telah dikenakan kompaun RM1,000 serta perlu membayar RM700 sebagai kos perbelanjaan semasa ditahan," katanya.

Shafien menasihatkan orang ramai untuk tidak mudah mempercayai tipu helah dan janji manis yang diberikan mereka yang tidak dikenali terutamanya perkenalan melalui laman-laman sosial.

Sumber: SH

Click Image for detail


1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. SAYA MENYAMBUT ANDA SEMUA DI HALAMAN INI
  INI CERITAKU

  Saya MURNI SANTI, Seorang wanita, ibu, saudara perempuan dan teman dari (Bekasi), Indonesia, saya adalah REAL ESTATE MANAGER dan saya telah mengalami banyak tekanan keuangan akhir-akhir ini, tidak ada yang mau meminjam kami uang untuk menyelesaikan proyek komersial kami yang telah dibangun beberapa bulan sekarang. Saya telah ditipu oleh beberapa perusahaan peminjaman palsu yang mengklaim sejumlah besar uang dari saya tanpa kami tidak menerima pinjaman.

  Saya frustrasi, suami saya mencoba yang terbaik dan membantu, saya akan bunuh diri karena rasa sakit itu, itu terlalu berat untuk ditanggung dan saya kehilangan semua harapan, sampai saya diperkenalkan dengan SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL sebuah perusahaan pinjaman yang disponsori oleh bank dunia itu sendiri.

  Saya memutuskan untuk mengajukan pinjaman dan memang menghubungi perusahaan, petugas bagian pinjaman mereka yang benar-benar memberi saya harapan dan mengatakan kepada saya untuk tidak khawatir perusahaan akan meminjamkan uang kepada saya, bahkan ketika jumlah yang saya butuhkan sangat besar, dan semua yang bisa saya berikan kepada mereka persyaratan yang merupakan beberapa informasi pribadi, yang saya lakukan.

  Saya menjalani semua proses, mereka berjanji untuk meminjamkan uang yang saya minta setelah mengonfirmasi bahwa saya memenuhi syarat untuk pinjaman, saya diminta untuk menunggu, yang sangat mengejutkan saya adalah pinjaman masuk ke akun saya dan saya mengkonfirmasinya .. Perusahaan kembali secara finansial dan keluarga saya baik-baik saja, ini membuat hidup saya lebih baik, saya bersyukur kepada Allah dan kepada SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
  GMAIL ..... allglobalgrantloan@gmail.com

  UNTUK MENGHUBUNGI KU
  NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL EMAIL Perusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com
  Whatsapp Perusahaan: +1(301)971-4445
  Nama Saya: MURNI SANTI
  Email Saya: murnisanti55@gmail.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post