Politik Wang Tutup Sentimen Sebenar Akar Umbi UMNO?Ucapan-ucapan menyokong naratif yang dibawa Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi kononnya parti itu dilayan secara buruk oleh parti lain dalam kerajaan tidaklah mengejutkan, kata pakar sains politik Chandra Muzaffar.

Chandra berkata hal ini kerana Umno telah dipengaruhi dengan psikologi neo-feudal sejak zaman pentadbiran Tunku Abdul Rahman, dan ia kemudian ditunjukkan sekali lagi dalam Perhimpunan Agung Umno (PAU) baru-baru ini.

“Ketika presiden buat cadangan, akar umbi akan ikut sama,” kata Chandra.

“Tambahan pula, naratif yang dibawa oleh pemimpin utama parti itu adalah sesuatu yang menarik sentimen orang Melayu Umno dengan sangat mendalam.”

Bagaimanapun, katanya, situasi seperti itu tidak hanya wujud dalam Umno, di samping turut menambah PAP Singapura juga adalah contoh parti lain di mana anggota parti akan akan mengalah kepada kemahuan pemimpin mereka.

Chandra turut mengulas ucapan-ucapan perwakilan di Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini, beliau berkata pada umumnya perwakilan dan pemimpin akar umbi menyetujui cadangan Zahid untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu, dan juga mahu Umno menjadi parti dominan.

Zahid dan juga timbalan presidennya Mohamad Hasan memberitahu perwakilan Umno mesti kembali sebagai rakan kongsi politik yang dominan, seperti pengaruh yang dimilikinya parti itu mentadbir kerajaan selama lebih dari enam dekad.

Chandra berkata keputusan rasmi perhimpunan agung yang meluluskan usul untuk memutuskan hubungan dengan Bersatu adalah sesuatu yang sememangnya dijangka.

Menurut Chandra, Umno mempunyai sejarah membeli sokongan. Sebuah amalan menukar wang tunai dengan sokongan daripada ketua bahagian.

“Mudah kata, Umno sudah kembali semula amalkan politik wang,” tambahnya.

Selain itu, katanya, dakwaan Zahid akar umbi Umno menyokong penuh keputusan parti untuk memutuskan hubungan dengan parti kerajaan diketuai Bersatu adalah hal yang sukar dipercayai.

“Saya tak fikir akan ramai dari mereka itu hendak putus hubungan dengan parti kerajaan. Mereka tahu baik dan buruknya, mereka dah lama pegang kuasa.”

Chandra turut berkata, para perwakilan yang menyokong keputusan itu mungkin di atas “alasan yang lain”.

Menurut beliau, mereka yang mengikuti jalur pemikiran bahawa Umno mampu membuat kemunculan semula setelah tewas teruk dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) pada 2018, mungkin sudah tersilap perkiraan.

“Mereka mungkin anggap boleh dapat sokongan dari perpecahan itu, tetapi jangan lupa, Umno hilang sejumlah kawasan majoriti Melayu dalam pilihan raya lalu.

“Itu semua berlaku, sebelum semua pendedahahan mengenai rasuah dilakukan di luar mahkamah,” tambah Chandra.

“Bagaimana seseorang boleh fikir Umno akan jadi parti yang dominan lagi?”

Zahid, dan bekas perdana menteri Najib Razak jika digabungkan angka pertuduhan di mahkamah berdepan lebih dari 80 pertuduhan rasuah, pengubahan wang haram dan pecah amanah.

Kedua-dua pemimpin Umno itu kini menjadi pengkritik lantang terhadap presiden Bersatu Muhyiddin Yassin selain dikenali sebagai pemimpin yang mendorong Umno mencari sekutu politik lain termasuk PKR.

Oktober lalu, kedua pemimpin itu menghantar sepucuk surat ke Istana Negara menyatakan sokongan terhadap Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk mengambil alih pentadbiran kerajaan dari Muhyiddin.

Sumber: MalaysiaNow

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Halo semuanya

  Nama saya Ahamad Faudzi Abd dari MALAYSIA. Saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada hal baik yang bisa keluar dari transaksi online tetapi semua keraguan saya segera hilang dan hilang ketika teman saya pertama kali memperkenalkan saya ke perusahaan ALL GLOBAL HADIAH PINJAMAN, saya pikir itu akan tetap menjadi permainan curang yang sama, tetapi teman saya meyakinkan saya, dan saya juga melihat kesaksian orang lain, saya harus memaksakan diri untuk mengikuti semua proses, pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan, saya mendapat pinjaman RM 5.000.000 di rekening bank MUAMALAT saya Ketika saya diberitahu di telepon saya, saya tidak pernah percaya, ternyata saya bergegas ke bank untuk memastikan bahwa itu benar dan nyata, dan pinjaman itu ada di akun, saya menariknya tanpa komplikasi dan menginvestasikannya dalam bisnis saya Venture.

  Jika Anda menginginkan pinjaman hari ini untuk bisnis dan untuk memulai kehidupan, perusahaan, dan kontrak besar Anda, Silakan hubungi SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL di email mereka di bawah ini.
  Email ............. allglobalgrantloan@gmail.com

  Dan jika Anda menginginkan informasi yang benar dari saya, maka Anda dapat menghubungi saya di email pribadi saya (aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com)

  Saya adalah seorang PENGEMUDI TRUK biasa, tetapi sekarang saya memiliki TRUK dan saya menjadi pemasok besar, saya jamin semua bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman dari PERUSAHAAN yang baik ini.

  PERUSAHAAN: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBALmail: allglobalgrantloan@gmail.com
  Telp ............. +1(301)971-4445
  e_mail .......... [aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com]

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post