Akhirnya.. KL Juga Dikenakan PKP..Sebelum ini media melaporkan Pengguna media sosial mempersoalkan tindakan Putrajaya mengecualikan Kuala Lumpur dari dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) apabila daerah di sekitarnya ditutup selama hampir dua minggu mulai esok.

Mereka berkata langkah itu tidak masuk akal kerana kes baharu Covid-19 di Kuala Lumpur juga meningkat.


Tambah mereka, walaupun Selangor merupakan negeri dengan jumlah jangkitan tertinggi, Kuala Lumpur juga tidak ketinggalan.

Kuala Lumpur mencatatkan 408 kes baharu semalam dengan jumlah jangkitan ketiga tertinggi di seluruh negeri.

“KL ada hampir 10 kali ganda jumlah kes dari Sepang (sebuah daerah di Selangor), tetapi KL tidak berada di bawah PKP sementara Sepang dikenakan PKP,” tulis @JazliAziz di Twitter.

“Adakah kerajaan kita hanya menggunakan jumlah kes aktif bagi menentukan daerah mana yang perlu berada di bawah PKP tanpa mengambil kira kepadatan penduduk?

“Dan kenapa PKP kali ini kurang dari dua minggu apabila semua PKP sebelum ini dilanjutkan melebihi jangka waktu dua minggu?


“Kita semua tahu PKP ini akan dilanjutkan sekurang-kurangnya sehingga satu atau dua bulan. Jadi kenapa kita masih menggunakan sistem dua minggu ini pada suatu masa?,” soalnya.

Akhirnya...

PETALING JAYA – Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur bermula Jumaat ini sehingga 20 Mei depan.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, prosedur operasi standard (SOP) bagi PKP yang akan dilaksanakan itu adalah sama seperti diumumkan sebelum ini.

Beliau berkata, pergerakan merentas negeri adalah tidak dibenarkan, kecuali atas urusan kerja dan kecemasan.

“Premis makanan seperti restoran, food truck, penjaja dan kiosk dibenarkan beroperasi dari 6 pagi sehingga 12 tengah malam sahaja.

“Bagaimanapun, dine-in di kedai makan adalah tidak dibenarkan. Makanan haruslah dibungkus untuk dibawa pulang sahaja,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ismail Sabri berkata, kedai runcit, serbaneka dan keperluan harian serta farmasi juga dibenarkan beroperasi dari 6 pagi sehingga 10 malam.

Menurut beliau, stesen minyak dibenarkan beroperasi dari 6 pagi sehingga 10 malam, namun stesen minyak di lebuh raya dibenarkan beroperasi 24 jam.

Selain itu, katanya, hospital, klinik dan makmal perubatan boleh beroperasi seperti biasa.

Untuk operasi pasar harian, pasar tani, pasar awam dan pasar minggu dibenarkan beroperasi dari 6 pagi hingga 2 petang.

“Bazar Ramadan di kawasan PKP masih dibenarkan beroperasi mengikut SOP ketat. Bagaimanapun, keputusan untuk meneruskan ataupun menutup operasi bazar adalah tertakluk di bawah kuasa kerajaan negeri melalui pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya. – K! ONLINE


Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post