Berani Juga Orang-orang Sekeliling Muhyiddin Ni..Kenapa aku kata berani?.. sebabnya menurut laporan dari FMT, orang-orang di sekeliling Perdana Menteri telah memberi ingatan kepada Perdana Menteri tentang kemarahan rakyat yang semakin meningkat terhadap Kerajaan..

Berani mereka kerana mereka berani menyatakan situasi sebenar kepada Muhyiddin tanpa rasa takut kehilangan jawatan..


Berbeza dengan kebanyakkan orang-orang sekeliling pemimpin Parti Politik yang lain, nak nyatakan kebenaran pun takut hilang jawatan.. jadi yang disampaikannya kepada pihak atasan hanyalah perkara-perkara yang indah saja..

Maka dengan itu hanyutlah Pemimpin mereka itu dialam fantasi.. bila tiba PRU kalah! dipersalahkan pula orang sekeliling ataupun Jentera Pilihanraya..

Sama juga dengan Pemimpin yang ada tu.. bila dinyatakan fakta sebenar yang buruk-buruk tentang dirinya dan juga Parti.. hang tunggulah kena pecat!

Contohnya di dalam KEADILAN..

PETALING JAYA: Perdana Menteri Muhyiddin Yassin diingatkan ‘orang sekelilingnya’ termasuk beberapa menteri mengenai kemarahan rakyat yang semakin meningkat, dengan harapan kerajaan akan menggunakan strategi komunikasi yang lebih baik untuk meredakan ketegangan, menurut sumber.

Dua orang dalam parti Bersatu itu berkata, kerajaan gagal berkomunikasi secara berkesan dengan rakyat, bergantung hanya pada data dan bukan kisah sebenar mengenai rakyat yang menderita Covid-19.


“Ada beberapa kebenaran yang sukar yang perlu diketahui oleh perdana menteri. Kami telah sampaikan mesej itu. Sekiranya mereka tidak ambil perhatian, kerajaan mungkin tidak dapat melawan kemarahan itu,” kata seorang sumber.

Sumber itu berkata, kebanyakan pemimpin menyedari mereka mungkin sudah terlambat untuk meredakan kemarahan tetapi “masih ada harapan kerana kita (kerajaan) tidak mahu adakan pilihan raya umum pada tahun ini”.

Katanya, beberapa ahli parti tidak senang dengan cara kerajaan mentadbir negara.

Tersekat dalam tekanan

“Kita seperti menyerah kepada semua orang tanpa memikirkan akibatnya. Kami tidak gembira apabila bazar Ramadan dibenarkan dibuka. Kita tersekat dalam tekanan, tidak mahu menyusahkan para peniaga, dengan harapan akan mendapat sokongan,” katanya.


Hasilnya adalah bazar menjadi salah satu sebab utama peningkatan jumlah kes Covid-19, dengan jangkitan harian seluruh negara mencapai 4,000 angka selama beberapa hari.

Beliau berkata, kerajaan tidak boleh terlalu bergantung pada analisis data yang digunakan oleh pakar untuk mengukur sentimen rakyat.

“Ya, kita memerlukan data dan analisis, tetapi kita memerlukan strategi komunikasi yang lebih baik. Kita gagal dengan cara kita berkomunikasi terhadap rakyat,” kata sumber itu.

Sumber itu berkata, tumpuan kerajaan kini berada pada perkembangan positif kerana kerajaan sudah mempunyai vaksin, boleh mengawal Covid-19, mengikut SOP, tetapi mereka tidak menunjukkan gambaran sebenarnya.

Beri gambaran sebenar mengenai penderitaan rakyat

Menurut sumber itu, rakyat harus diberitahu tentang penderitaan mereka yang diberi rawatan intensif, dan mengenai ibu hamil atau bayi yang mati kerana Covid-19.


“Rakyat perlu melihat dan mengetahui perkara ini. Beberapa data sedemikian mesti disediakan setiap hari. Hanya dengan itu rakyat akan mengetahui gambaran sebenar,” menurut sumber.

Tambahnya, berita seperti itu tidak disampaikan, sehingga kerajaan disindir kerana melaksanakan perintah darurat di seluruh negara dan kerajaan hanya memberikan sejumlah angka kematian yang masih belum dapat disedari rakyat yang masih memandang ringan terhadap virus.

Malaysia melaporkan jumlah tertinggi iaitu 44 kematian pada dua hari lalu.

Seorang lagi sumber dalaman parti Bersatu berkata, pegawai sekeliling perdana menteri telah diberitahu terdapat kemarahan yang memuncak mengenai “dwistandard” yang diamalkan oleh kerajaan.

“Lebih daripada PKP yang sedang berjalan, rakyat marah dengan dwistandard. Amalan seperti ini harus dihentikan dan pembangkang akan cenderung menggunakan isu ini ketika pilihan raya,” katanya.

Di media sosial, tanda pagar #KerajaanGagal menjadi trend sejak pertengahan April.

Buat perubahan atau kalah pada pilihan raya

Sumber itu berkata, Muhyiddin telah diberitahu polis mesti menyiasat sesiapa sahaja, termasuk menteri dan timbalan menteri, jika mereka melanggar peraturan.

Kata sumber, ahli parti juga memberitahu perdana menteri untuk tidak mengadakan pilihan raya umum pada tahun ini “kerana kita cenderung untuk kalah”.

Perdana menteri telah dimaklumkan bahawa rakyat mahukan keselamatan pekerjaan dan peningkatan ekonomi, kata sumber itu.

“Kita hanya dapat memenangkan hati dan fikiran rakyat jika perubahan ini dilakukan atau mungkin sudah terlambat untuk kita menang ketika pilihan raya diadakan,” tambahnya ~ FMT


Tak percaya ke apa yang aku kata tu?.. cubalah!

Tapi dengan syarat anda memegang Jawatan dalam Parti.. bukannya yang tak ada jawatan tapisembang saja deraih.. berani dok kutuk pemimpin dari jauh saja tu.. tak payah laa..
2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Ya...rakyat marah, rakyat bimbang, rakyat sedih dgn sikap mangkuk2 bodoh dlm kerajaan pn.
  Bila ada negara jiran lain mampu melakukan yg terbaik utk rakyatnya tapi kerajaan kita seolah2 menjadikan pandemik sebagai jangka hayat utk mrk berkerajaan...rakyat marah dan kecewa!!!
  Apatah lagi bila kematian dah tak kurang spt selalu. Yg positif pula makin meningkat. Rasanya keluarga mangsa akan sentiasa mengingati kelemahan mangkuk2 pn ni!!!

  Rakyat tak pernah menyalahkan pengarah dan pegawai kkm. Mrk hanya menjalankan tugas dan menasihati kerajaan tapi kerajaan terlalu bangang dan mcm tak peduli dgn data, angka dan sains...kononnya!!!

  Proses vaksinasi pula paling lembab!
  Tak perlulah vaksin mahal yg digunakan fasa 1 yg disuntik dibahu pm. Astra yg murah tu pun dah cukup memadai. Kata rakyat tak berminat dgn vaksin tapi astra tak sampai beberapa jam dah habis dipohon oleh rakyat.

  Idea pakar agar vaksin dibuka kpd klinik2 swasta juga nampak mcm tak diendahkan.
  Klu nak jimat duit...rasanya puak kluster kayangan cukup mampu utk mendapat vaksin di klinik swasta.

  Tolonglah prihatin!!!
  Negara yg sudah melakukan lebih 50% vaksinasi utk rakyatnya telah menunjukkan kadar jangkitan dan kematian yg jauh menurun.

  Kepada menteri2 yg bertanggungjawab...jangan poyo dan syok sendiri. Jumlah wang utk vaksin dh diumum tapi sejak tarikh pendaftaran jumlah masih rendah berbanding negara2 jiran.
  Jangan gadai nasib rakyat....
  Rakyat akan sentiasa ingat muka2 mangkuk syok sendiri nie!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Isytihar darurat untuk tangani pandemik tapi apa yang rakyat nampak ialah kes jangkitan dan kematian makin meningkat. Wang rakyat digunakan untuk apa?Digunakan untuk perkara yang tidak munasabah?!

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post