Ahli Politik Didakwa Mencabul Ditahan

KOTA KINABALU: Polis menahan seorang ahli politik yang didakwa terbabit dalam dakwaan melakukan gangguan seksual dan serangan di sini, hari ini.

Anggota polis, dipercayai dari Jabatan Siasatan Jenayah, muncul di pejabat Phillip Among, ahli Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), ketika beliau bercakap kepada wartawan dalam sidang media pada 12.30 tengah hari tadi.

Among, yang digantung jawatannya sebagai penyelaras Parlimen Putatan susulan kontroversi itu, mengadakan sidang media untuk menjawab tuduhan mencabul seorang peserta pertandingan Unduk Ngadau Kaamatan dan menyerang seorang pegawai Rela baru-baru ini.


Among memberitahu wartawan, beliau sudah memfailkan saman sivil terhadap peserta itu, pegawai Rela dan portal berita berhubung dakwaan terbabit yang dinafikannya sebagai palsu.

Pihak berkuasa menghabiskan lebih 30 minit di pejabatnya selepas media bersurai dan Among dibawa menaiki sebuah kenderaan polis tidak bertanda, dipercayai untuk disoal siasat di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah di Kepayan, di sini.

Peguamnya, Marcel Jude berkata, Among ditahan polis untuk membantu siasatan atas dakwaan gangguan seksual dan serangan.

Terdahulu, dalam sidang media itu, Among memberitahu wartawan, beliau sedia bekerjasama dengan polis “setiap masa”.

Katanya, beliau “sangat terkejut dan jijik” dengan dakwaan palsu dalam laporan polis peserta pertandingan ratu cantik itu serta pegawai Rela.

“Saya sudah mengarahkan peguam saya memulakan prosiding mahkamah terhadap dua individu itu dan penerbit tertentu.

“Saya juga akan memfailkan saman terhadap mereka yang menyiarkan cerita berniat jahat ini di internet, termasuk di WhatsApp.”

Among menafikan beliau mencabul peserta itu dan mendakwa seluruh cerita serta laporan polis itu “palsu untuk menyakiti dan merosakkan saya, keluarga dan reputasi peribadi serta umum saya.”

Beliau turut menafikan dakwaan menyerang anggota Rela itu.

Among berkata, sejak dilantik sebagai penyelaras Parlimen Putatan, beliau menerima banyak sokongan rakyat, tetapi “pada masa sama, ada ramai orang yang cemburu dan bersedia menggunakan politik kotor untuk menyakiti dan memusnahkan saya.”

Selain saman sivil terhadap catatan di media sosial, katanya, beliau turut mengarahkan peguamnya memfailkan aduan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia.

Beliau juga percaya dakwaan itu “sebahagian daripada konspirasi politik”.

“Saya percaya ada musuh di dalam dan luar; mereka boleh menyerang anda dari pelbagai sudut.”

Sementara itu, Jude berkata, hanya disebabkan laporan polis difailkan terhadap anak guamnya, ia tidak bermakna Among bersalah.

“Tiada pertuduhan, tetapi bagaimana (parti itu) boleh menghukum Among tanpa memberi peluang kepadanya untuk didengari?

“Satu daripada prinsip utama perundangan ialah mana-mana individu tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah.”

Pesuruhjaya Polis Sabah, Hazani Ghazali, mengesahkan penahanan ahli politik berkenaan.

Katanya, lelaki terbabit akan disiasat mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan atas dakwaan mencabul.

“Kita akan mendapatkan perintah tahanan reman ke atas lelaki terbabit dalam masa terdekat bagi membantu siasatan.

“Polis juga sudah selesai merakam keterangan wanita yang mendakwa menjadi mangsa cabul itu hari ini dan besar kemungkinan akan memanggil beberapa saksi untuk melengkapkan kertas siasatan,” katanya kepada FMT.


1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Halo
    orang-orang baik saya di Asia, semoga ALLAH terpuji, nama saya Mahmud Simon, warga negara INDONESIA tetapi saya berbasis di sini di MALAYSIA; Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda semua tentang kebaikan Tuhan yang akhirnya membawa saya ke pemberi pinjaman yang baik ini melalui Ibu Nurliana Novi, pemberi pinjaman pinjaman yang benar-benar asli bernama Elina Johnson, direktur ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN , setelah saya ditipu oleh  pemberi pinjaman palsu, saya bangkrut, putus asa dan tidak tahu harus berbuat apa dan siapa yang harus dipercaya, kemudian dia datang dan memberikan senyum lebar di wajah saya sebagai kejutan terbesar saya. Saya tahu sebagian besar dari Anda juga pernah menjadi korban penipuan, Anda tidak perlu repot lagi karena saya harus menyampaikan kabar baik dan satu-satunya pemberi pinjaman yang dapat Anda percaya,

    Sekali lagi setelah saya mendapat pinjaman darinya, saya berinvestasi dalam bisnis dan saya melihat bahwa saya membutuhkan lebih banyak, saya terkejut ketika ibu memberi saya pinjaman lain selain pinjaman sebelumnya, orang-orang baik saya, saya telah melihatnya dan saya bagian dari pengalaman, hari ini hidup saya mendapat giliran baru berkat ibu Elina, ya mungkin Anda takut karena kesaksian palsu yang Anda dengar tetapi saya adalah saksi dan jika saya berbohong semoga ALLAH mengambil nyawa saya, saya ada orang jika Anda mau pinjaman asli dia adalah satu-satunya yang dapat Anda percaya,

    Nyonya Elina Johnson dari ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN hubungi saja dia hari ini melalui email: elinajohnson22@gmail.com »atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk panduan lebih lanjut; mahmudsimon2@gmail.com, dan saran cara mengajukan pinjaman dari Ibu Nurliana Novi di nurliananovi96@gmail.com. Saya menunggu untuk mendengar kabar baik Anda sendiri, Terima kasih semua dan semoga ALLAH terpuji.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post