Harga Minyak Masak Naik Menggila.. Kerajaan Nak Tengok Saja Ke?Dua minggu yang lalu kalau tak silap aku, aku ke sebuah Pasaraya untuk membeli minyak masak.. Terkejut juga tengok harganya.. dulu dalam RM28.90 sekarang dah naik jadi RM32.90, ada kenaikkan 20% disitu..

Itu membuat aku tertanya-tanya sejak bila Minyak Masak ni diberi kebenaran untuk dinaikkan harga?. bagaimanapun ada yang mengatakan harga Minyak Masak ini dah mula naik sejak dari Januari lagi, mungkin aku yang tak perasan kenaikkan itu..

Ini dikatakan berpunca dari kenaikkan harga minyak sawit mentah (MSM) yang mencecah paras tertinggi RM4,704 satu tan pada ketika ini.

Kalau dirujuk kepada data, 90 peratus hasil pengeluaran minyak sawit mentah negara adalah untuk tujuan eksport. Malangnya harga yang ditentukan untuk tujuan eksport itu tidak memberi manfaat kepada rakyat di negara ini.

Sepatutnya, kerajaan memberikan keistimewaan kepada jutaan rakyat di negara ini dengan memberikan harga yang berlainan bagi kegunaan domestik dan bukan pada harga eksport. 

Tidak salah untuk kerajaan memperkenalkan dua peringkat harga; satu untuk eksport dan satu untuk kegunaan pengguna tempatan.

Tetapi.. Persoalannya, mengapa Malaysia sebagai negara pengeluar sawit terbesar dunia namun kita tidak sanggup memberikan harga yang lebih rendah kepada rakyat.

Harga eksport yang tinggi penting untuk meningkatkan pendapatan penanam sawit yang berjumlah tidak sampai satu juta, tetapi harga pengguna domestik yang rendah lebih utama kepada rakyat pengguna yang berjumlah 32 juta orang.

Tapi.. dalam banyak Ahli Parlimen yang ada tu.. hanya Najib yang mempersoalkan tentang kenaikkan harga Minyak Masak ini..
 
Pada tahun 2016, harga minyak masak Malaysia pernah naik buat kali pertama dalam tempoh sedekad apabila harga minyak sawit dunia melonjak dan kerajaan BN mengambil langkah untuk hadkan subsidi kepada paket 1kg untuk melawan dan membanteras penyeludupan minyak masak bersubsidi ke negara jiran yang semakin rancak masa itu akibat perbezaan harga yang amat tinggi yang amat merugikan negara

Oleh itu, harga minyak masak yang tidak diberi subsidi pada masa itu naik kerana mengikut harga pasaran.

Langkah itu telah membangkitkan kemarahan ramai pada masa itu dan PH (termasuk mereka yang dalam kerajaan PN sekarang) mengambil kesempatan penuh untuk mempergunakan isu ini untuk kecam saya dan salahkan GST.

Demi melindungi Rakyat masa itu, kerajaan BN mengambil langkah untuk menambah jumlah bekalan dan memperluaskan penjualan minyak sawit paket 1kg bersubsidi ke lebih banyak kedai runcit dan pasar raya.

Sekarang harga minyak masak naik lagi dahsyat berbanding tahun 2016, peluang bagi penyeludupan amat kecil setelah sempadan negara telah ditutup ketat akibat pandemik dan GST sudah dimansuhkan lebih 3 tahun.

Jadi, apakah langkah kerajaan PN untuk melindungi dan meringkan beban Rakyat?

Jangan berdiam diri sahaja. Ambil lah langkah yang sewajarnya.

Ataupun dulu korang hanya tahu kecam dan salahkan saya dengan air liur sahaja?

Ahli Parlimen yang lain buat apa ya?.. sibuk dengan agenda nak berkuasa semula ke?

Laporan berkaitan..

SHAH ALAM - Orang ramai dan peniaga mula merungut dengan kenaikan harga minyak masak botol lima kilogram (kg) sehingga 15 peratus dalam keadaan negara melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Tinjauan Sinar Harian di beberapa pasar raya dan kedai runcit di beberapa buah negeri pada Isnin mendapati, harga minyak masak berbeza jenama dalam botol itu mengalami kenaikan mendadak antara RM28.50 hingga RM33 sebotol.

Seorang pekerja kedai runcit yang ingin dikenali sebagai Susi, 33, berkata, kenaikan harga minyak berlaku sejak beberapa bulan lepas.

“Kalau dulu, harga minyak botol 5kg jenama Saji ialah RM27 hingga RM28, sekarang sudah naik sampai RM32. Ada juga kedai yang naikkan harga sampai RM33 sebotol.

“Pembekal hanya maklumkan ia berpunca daripada kenaikan harga minyak mentah. Itu sahaja.

“Di sini (Selangor) harga minyak masak setiap bulan memang ada kenaikan. Pelanggan memang merungut, tapi terpaksa beli juga sebab nak dapatkan minyak paket sekarang pun susah,” katanya kepada Sinar Harian pada Isnin.

Pada awal Januari lalu, harga minyak masak botol 5kg dilaporkan meningkat daripada RM19 hingga RM22 kepada RM27.

Harga minyak masak dilaporkan terus meningkat selepas tiga bulan kepada antara RM28 hingga RM34 sebotol.

Harga minyak masak botol 5kg naik mendadak hingga mencecah lebih RM30 sebotol.

Sementara itu, pemilik kedai runcit, Fairuz Kunhahamu, 37 berkata, kenaikan harga minyak masak tersebut adalah disebabkan tiada subsidi yang diberikan oleh kerajaan.

“Hanya minyak masak bersaiz 1kg yang diberikan subsidi. Jadi, bila tiada subsidi untuk saiz lain, syarikat akan menaikkan harga minyak kerana tiada kawalan daripada kerajaan.

“Kalau dulu ada subsidi, minyak masak 5kg dijual pada harga RM13.50, tapi sekarang dah sampai RM28 hingga RM30,” jelasnya.

Jelasnya, pelanggan kini memilih untuk mendapatkan minyak peket berbanding botol berikutan harganya yang lebih murah.

Ada juga segelintir kedai runcit menjual minyak masak itu pada harga jauh lebih mahal berbanding pasar raya.

Seorang penyelia sebuah pasar mini di Seksyen 30 di sini, Fazilah Mohd Mukhsin berkata, minyak masak dalam botol itu mengalami kenaikan sebanyak RM3 ketika sambutan perayaan Tahun Baharu Cina pada Februari lalu.

“Antara faktor kenaikan harga itu disebabkan kekurangan bahan mentah untuk menghasilkan produk berkenaan," katanya yang memaklumkan harga minyak masak dalam botol itu mencecah RM28 berbanding RM25 sebelum ini.

Di KUALA LUMPUR, peniaga makanan dan orang ramai turut meluahkan rasa kecewa berikutan kenaikan harga minyak masak.

Seorang peniaga makanan di Setiawangsa, Rosmalizaini Ramli, 37, berkata, kenaikan harga minyak masak botol 5kg memberi kesan kepada perniagaannya.

“Walaupun harga minyak masak meningkat, saya bersyukur kerana harga barang keperluan lain untuk berniaga tidak naik sepanjang Sekatan Pergerakan Penuh,” katanya yang lebih selesa membeli di kedai runcit.

Di KELANTAN, peningkatan mendadak harga minyak masak botol di pasaran ketika ini menyebabkan pengguna mula beralih tumpuan membeli bahan itu dalam bentuk peket bersubsidi.

Seorang pengguna, Siti Zakiah Abdullah, 42, berkata, sejak kenaikan harga berlaku, dia membuat keputusan untuk menukar penggunaan minyak masak botol kepada peket.

Laporan penuh silalah baca di SINI


Hmmm... Najib jugak yang bersuara.. Ahli Parlimen Pembangkang buat apa ya?.. dok sibuk kira jumlah sokongan untuk nak jadi PM lagi ke?

Maka tak hairanlah kalau ramai yang berkata.. Najib ini jelas bijaknya bila menjadi Pembangkang.. 

Sepatutnya Najib ni diangkat sebagai Ketua Pembangkang..

Selain dari mengkritik.. Najib juga memberikan pandangan untuk mengatasi isu ini..

Cadangan saya (jika nak didengar kerajaan PN) ialah: 


Tak adalah dia nak kondem saja macam yang lain-lain yang dok ada tu.. 

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post