Muhyiddin Atau Mahiaddin, Apa Ada Pada Nama?

Sejak Pejabat Perdana Menteri mengeluarkan pekeliling menjelaskan format nama Muhyiddin Yassin, sebahagian musuh politiknya mengambil jalan mengutuk dan menghina namanya dengan menggunakan nama “Mahiaddin”, yang merupakan ejaan nama beliau dalam surat beranak.

Ini boleh mengalihkan perhatian daripada isu-isu yang lebih serius, tetapi hakikatnya, ia hanya menunjukkan kejahilan terhadap sebuah realiti kehidupan di Malaysia.

Seperti bahasa bukan Barat lain yang mengalami tranformasi ejaan kepada huruf rumi selepas penjajahan, bahasa Melayu juga terkesan dengan masalah penyelarasan bagi menunjukkan cara sebutan yang sebenar, lebih-lebih lagi perkataan dan nama asing.

Bahasa Arab kekal ditulis dalam huruf dan tulisan Arab, kerana itu dunia Arab tidak ada masalah dengan gelombang perumian sebutannya.

Namun, lain pula dengan bahasa yang meminjam sejumlah besar istilah Arab ke dalam kosa katanya.

Bahkan Bahasa Inggeris juga memiliki kesukaran dalam transliterasi istilah Arab, iaitu masalah yang menjadi semakin jelas ketika hasil karya Arab dan Islam diterjemah ke dalam Bahasa Inggeris.

Hanya beberapa dekad lalu, terdapat usaha lebih serius di Amerika Syarikat untuk menyelaraskan format huruf rumi dalam menterjemah istilah-istilah Arab, seiring dengan peningkatan populasi Islam di Barat yang menganggap bahasa Inggeris seperti bahasa ibunda kerana ramai yang lahir di negara itu.

Di Malaysia pula, usaha-usaha serupa turut dilaksanakan melalui institusi seperti Dewan Bahasa dan Pustaka yang dianggap sebagai autoriti bagi bahasa kebangsaan.

Sejak itu, masalah penyelarasan ejaan termasuk untuk istilah-istilah Arab, yang mempunyai pengaruh besar dalam Bahasa Malaysia, dapat dikurangkan.

Bagaimanapun, beberapa kata nama khas Arab yang biasa digunakan umat Islam untuk menamakan anak mereka masih mempunyai masalah keseragaman ejaan rumi.

Bahkan, nama tokoh utama Islam, Nabi Muhammad, turut digunakan dalam pelbagai format dalam dunia Islam: Mehmet dan Muhammet di Turki, Mohamad di Indonesia dan Malaysia, Mohammed di benua kecil India, sebagai contoh.

Jelas sekali lidah bukan Arab menjadi punca kepada perbezaan dan kepelbagaian ejaan tersebut.

Namun, ketika perbezaan seperti itu boleh diterima, ada juga kata nama lain, seperti dalam kes “Mahiaddin”, di mana ejaannya tidak langsung mencerminkan cara sebutan yang betul.

Sesiapa yang memiliki asas bahasa Arab akan mengetahui bahawa ejaan “Mahiaddin” sebenarnya merujuk kepada perkataan “Muhyiddin”, hal ini berlaku adalah kerana kurangnya penyelarasan garis panduan dalam transliterasi ejaan kepada huruf-huruf rumi.

Muhyiddin adalah kombinasi perkataan “Muhyi” (yang menghidupkan) dan “Din” (agama), dan ejaan ini tepat mencerminkan sebutan perkataan itu.

Sebaliknya, “Mahiaddin” tidak memiliki makna.

Maka bukanlah satu hal yang pelik bagi sesiapa yang terbeban dengan kesilapan ejaan seperti itu untuk membetulkannya, lagi-lagi pula bagi seseorang yang perlu melawat seluruh dunia dan namanya dipetik meluas di media.

Inilah konteks yang harus difahami dalam penjelasan mengenai nama Muhyiddin itu.

Adalah satu hal yang remeh, bahkan kebudak-budakan setaraf murid sekolah rendah, apabila seseorang cuba menggunakan modal ini dalam mempersoalkan perdana menteri dalam isu nyawa dan kematian berhubung krisis Covid-19.

Ia bukan isu cuba menyorokkan identiti sesiapa, jauh sekali untuk kerana kononnya mahu guna “nama glamor”.

Mereka yang berkata ia adalah “nama glamor” hanya menunjukkan betapa cetek pengetahuan mereka tentang budaya Melayu Islam kontemporari.

Nama “Muhyiddin” adalah antara nama yang paling kurang “glamor” di kalangan orang Melayu, tidak seperti nama-nama Parsi atau Turki yang digemari ibu bapa muda di negara ini untuk menamakan anak mereka, berbanding nama yang mudah dan sederhana satu masa dulu.

Seseorang itu tidak rugi kalau memanggil orang lain dengan nama yang dia mahukan.

Ia merupakan sekecil-kecil sifat sivil yang boleh kita tonjolkan.

Malangnya, hari ini, ada ahli politik yang menggunakan “Mahiaddin” dalam kenyataan-kenyataan mereka di media sosial.

Dengan tindakan itu, bukan sahaja menunjukkan kejahilan mereka tentang bahasa dan sejarah, bahkan membuktikan mereka berada dalam kategori mereka yang “berminda rendah” kerana hanya pandai membicarakan tentang orang, bukannya idea dan isu.


Abdar Rahman Koya 
CEO dan Editor MalaysiaNow

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kenapa tukar nama yg ada makna kpd yg tak ada makna? Kan ayah muhyiddin seorang ulama. Tentu dia pilih nama yg ada makna yg baik utk anakya. Kenapa melawan kehendak orang tua yg ada ilmu agama? Mungkin hj hadi boleh tolong jawab.

  ReplyDelete
 2. Halo semuanya

  Nama saya FRADESY RIRITIA, saya dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda semua kebenaran, semua orang yang Anda lihat posting mereka di blog dan website ini adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi korban dari cerita mereka dan mereka telah menghancurkan hidupku.
  Saya di sini bukan untuk menceritakan kisah tentang bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak uang karena mereka.

  Saya di sini untuk memberi tahu Anda PERUSAHAAN PINJAMAN yang benar dan satu-satunya yang Allah kirimkan untuk mengubah hidup saya,  mereka SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL, mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman asli yang diakui dan didanai oleh BANK DUNIA.

  Mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman asli, mereka memiliki syarat dan ketentuan pinjaman yang cukup besar, untuk memahkotai semua pinjaman mereka terjangkau dan cepat dicairkan tidak seperti perusahaan palsu lainnya yang Anda lihat di sini online yang akan mengambil uang Anda tanpa mencairkan pinjaman Anda,
  Tolong jangan tertipu oleh penguji yang memiliki nomor indonesia dan whatsapp, mereka semua scammers, bagaimana bisa satu perusahaan memberikan pinjaman?, itu harus menjadi pertanyaan pertama Anda orang-orang saya.

  Rekan-rekan saya di Asia, saya mohon Anda untuk mendengarkan saya karena saya bersumpah kepada Anda atas nama Allah, bahwa saya mengatakan yang sebenarnya, ALL GLOBAL GRANT LOAN, perusahaan adalah satu-satunya perusahaan yang dapat diandalkan dan mereka akan memastikan Anda menerima pinjaman Anda setelah Anda menyelesaikan proses pinjaman seperti yang dipersyaratkan.

  Mengapa Anda tidak berada di antara kabar baik ini dengan menghubungi  mereka segera jika Anda SANGAT TERTARIK untuk meninggalkan perjuangan keuangan Anda dan untuk meningkatkan tingkat hidup Anda, ini EMAIL mereka allglobalgrantloan@gmail.com.

  Anda sangat bebas untuk menghubungi saya di EMAIL saya fradesyriritia12@gmail.com untuk informasi lebih lanjut, saya akan senang mendengar Anda berbagi kisah kebahagiaan Anda sendiri.
  Terima kasih semua, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL karena telah memberi saya kegembiraan baru ini.

  NAMA Perusahaan: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL
  EMAILPerusahaan: allglobalgrantloan@gmail.com.
  Whatsapp Perusahaan :   +1(301)971-444
  Email Saya:  fradesyriritia12@gmail.com

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post