Nurul Izzah Gesa Projek Tambakan Laut Pulau Pinang Dibatalkan

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar menggesa kerajaan Pusat dan kerajaan negeri Pulau Pinang supaya membatalkan projek Tambakan Laut Selatan Pulau Pinang (PSR) dengan serta-merta.

Beliau menyifatkan projek tersebut telah tersasar daripada tujuan asalnya, sebaliknya lebih banyak menumpukan kepada kepentingan sesetengah pihak serta mengabaikan kelestarian alam sekitar dan menjejaskan punca rezeki golongan nelayan.


“PSR yang diumumkan pada tahun 2015 asalnya bertujuan untuk membiayai Pelan Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP). Walaupun saya bersama rakan-rakan parti pada awalnya menyokong pembangunan sistem pengangkutan awam yang lebih baik, keraguan mula timbul apabila PTMP diubah untuk merangkumi lebuhraya mega merentasi bukit dan sungai, transit aliran ringan (LRT), monorel, skycab dan pelan tambakan laut.

“Kini jelas bahawa PSR tidak lagi menjadi punca pembiayaan PTMP, tetapi tertumpu kepada penghasilan dan penjualan harta tanah spekulatif dengan meminggirkan kepentingan alam sekitar dan ekosistem seimbang. Projek ini boleh digambarkan sebagai penswastaan laut kita secara tidak langsung untuk pembangunan yang berpaksikan kepentingan swasta,” katanya dalam kenyataan.

Keseluruhan projek PSR akan dibiayai dan dikendalikan oleh usaha sama 70-30 antara SRS Consortium Sdn Bhd selaku rakan penyampaian projek PSR dan kerajaan Negeri Pulau Pinang.


Nurul Izzah juga mempersoalkan mengapa kerajaan negeri tetap mahu meneruskan projek itu walaupun Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) mengesahkan bahawa PSR akan mengakibatkan kehilangan alam sekitar secara kekal.

“Daripada menambak tanah seluas 4,500 ekar dari laut, terdapat banyak tanah di daratan Pulau Pinang yang dapat diusahakan.

“Lebih banyak usaha harus ditumpukan pada pembangunan skala kecil pro masyarakat seperti Think City di tanah besar Pulau Pinang untuk mengatasi pembangunan yang tidak seimbang; hal ini harus menjadi trajektori utama pembangunan Pulau Pinang, selari dengan visi Penang 2030,” katanya.

Nurul Izzah juga berpandangan walaupun kerajaan negeri Pulau Pinang menawarkan pakej dan program ex-gratia yang bertujuan untuk memberikan faedah jangka panjang kepada 1,615 nelayan yang terjejas, projek ini bakal mengancam mata pencarian hampir 5,000 nelayan akibat impak penambakan yang melangkaui Teluk Kumbar dan perairan Pulau Pinang.


“Malah, memorandum komuniti nelayan yang diterima oleh Ahli Parlimen PKR di Pulau Pinang, yang menyatakan bahawa sambutan positif terhadap projek PSR hanya diperoleh daripada nelayan sambilan dan nelayan yang telah bersara. Keputusan yang diambil oleh kerajaan negeri harus berpusat pada pembangunan lestari tanpa mengabaikan atau menafikan suara nelayan sepenuh masa yang tetap teguh dalam pendirian mereka untuk menentang projek ini.

“Oleh demikian, saya tidak mempunyai pilihan selain daripada menyuarakan bantahan ini secara terbuka dengan harapan projek penambakan ditamatkan dan digantikan dengan rancangan pembangunan dan pembaharuan ekonomi yang benar-benar lestari, sejajar dengan keperluan untuk membangun kembali dengan lebih baik, walau berskala kecil tetapi pro rakyat serta lebih hijau dalam pemulihan global pasca pandemik,” katanya.

Bagaimanapun, Nurul Izzah sedia menyokong pembangunan yang benar-benar menghasilkan impak sosioekonomi yang seimbang dan lestari dengan impak minimum terhadap alam sekitar dan kesejahteraan sosioekonomi masyarakat.

“Saya menyeru agar Kementerian Alam Sekitar dan Air membatalkan kelulusan awal yang diberikan oleh Jabatan Alam Sekitar dan memperkuat segala usaha untuk berkolaborasi dengan kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam menguruskan pemulihan sosioekonomi rakyat, lebih-lebih lagi ketika kita mengharungi impak serta risiko pasca wabak yang tidak menentu,” katanya. – UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Halo
    orang-orang baik saya di Asia, semoga ALLAH terpuji, nama saya Mahmud Simon, warga negara INDONESIA tetapi saya berbasis di sini di MALAYSIA; Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda semua tentang kebaikan Tuhan yang akhirnya membawa saya ke pemberi pinjaman yang baik ini melalui Ibu Nurliana Novi, pemberi pinjaman pinjaman yang benar-benar asli bernama Elina Johnson, direktur ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN , setelah saya ditipu oleh  pemberi pinjaman palsu, saya bangkrut, putus asa dan tidak tahu harus berbuat apa dan siapa yang harus dipercaya, kemudian dia datang dan memberikan senyum lebar di wajah saya sebagai kejutan terbesar saya. Saya tahu sebagian besar dari Anda juga pernah menjadi korban penipuan, Anda tidak perlu repot lagi karena saya harus menyampaikan kabar baik dan satu-satunya pemberi pinjaman yang dapat Anda percaya,

    Sekali lagi setelah saya mendapat pinjaman darinya, saya berinvestasi dalam bisnis dan saya melihat bahwa saya membutuhkan lebih banyak, saya terkejut ketika ibu memberi saya pinjaman lain selain pinjaman sebelumnya, orang-orang baik saya, saya telah melihatnya dan saya bagian dari pengalaman, hari ini hidup saya mendapat giliran baru berkat ibu Elina, ya mungkin Anda takut karena kesaksian palsu yang Anda dengar tetapi saya adalah saksi dan jika saya berbohong semoga ALLAH mengambil nyawa saya, saya ada orang jika Anda mau pinjaman asli dia adalah satu-satunya yang dapat Anda percaya,

    Nyonya Elina Johnson dari ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN hubungi saja dia hari ini melalui email: elinajohnson22@gmail.com »atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk panduan lebih lanjut; mahmudsimon2@gmail.com, dan saran cara mengajukan pinjaman dari Ibu Nurliana Novi di nurliananovi96@gmail.com. Saya menunggu untuk mendengar kabar baik Anda sendiri, Terima kasih semua dan semoga ALLAH terpuji.

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post