Zairil Jawab Isu PSR Dibangkitkan Nurul Izzah

GEORGETOWN: Krisis ekonomi yang tercetus akibat pandemik Covid-19 menjadikan tambak laut di perairan selatan (PSR) dan Pelan Induk Pengangkutan (PIP) Pulau Pinang sebagai projek penting untuk dilaksanakan.

Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Pengangkutan negeri, Zairil Khir Johari berkata, projek tersebut merupakan pemacu pemulihan utama ekonomi negeri ini ketika dan selepas krisis Covid-19.


Malah jelas beliau, projek PSR amat diperlukan untuk menjadi pemangkin utama bagi membangunkan Pulau Pinang dalam dunia pasca Covid-19.

Tambahnya, satu kajian bebas menunjukkan setelah siap kelak, PSR mampu menarik RM70 bilion pelaburan langsung asing dan mewujudkan lebih 30,000 peluang pekerjaan sepanjang tempoh 30 tahun.

“PSR juga akan menjadi pemangkin peluang pekerjaan bernilai tinggi supaya kita bukan sahaja dapat mengurangkan penghijrahan keluar modal insan dari negeri ini, malah menarik lebih ramai modal insan yang berbakat dari dalam dan luar negara ke Pulau Pinang,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.


Kenyataan itu merupakan maklum balas kepada gesaan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar supaya Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri membatalkan projek PSR dengan serta-merta.

Nurul Izzah menyifatkan projek tersebut tersasar daripada tujuan asal sebaliknya lebih banyak menumpukan kepada kepentingan sesetengah pihak serta mengabaikan kelestarian alam sekitar dan menjejaskan punca rezeki golongan nelayan.

Berhubung dakwaan mengabaikan kelestarian alam, Zairil berkata, ketiga-tiga pulau buatan dalam PSR telah dirancang dengan kawasan hijau awam yang luas.

Jelasnya, sebanyak 20 peratus kawasan disediakan untuk taman dan padang, kawasan paya bakau, terusan air dan tanah lembap untuk mencapai penurunan suhu persekitaran.

“Tambahan pula, PSR menyasarkan menurunkan pengeluaran karbon sebanyak 40 peratus dan pencapaian 100 peratus penggunaan tenaga boleh diperbaharui serta mengurangkan permintaan air tawar sebanyak 70 peratus,” katanya.

Berkenaan sumber rezeki nelayan yang terjejas pula, Zairil berkata, adalah tidak keterlaluan untuk mengatakan pakej ex-gratia yang ditawarkan kepada para nelayan yang terlibat dalam projek itu adalah pakej bayaran berskala besar paling lumayan di Malaysia.

Ini kerana katanya, nelayan terbabit bukan sahaja menerima bayaran tunai malah menerima bot dan enjin baharu, membawa jumlah nilai pakej tersebut kepada hampir RM60,000 setiap seorang tertakluk kepada kategori.

“Bagi meyakinkan Nurul Izzah, kerajaan negeri sedia mengaturkan perjumpaan beliau bersama para nelayan yang benar-benar terlibat agar memperoleh gambaran lebih tepat, bukannya bersandarkan kepada nasihat yang salah,” katanya ~ UM


2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Halo
  orang-orang baik saya di Asia, semoga ALLAH terpuji, nama saya Mahmud Simon, warga negara INDONESIA tetapi saya berbasis di sini di MALAYSIA; Saya ingin menggunakan media ini untuk memberi tahu Anda semua tentang kebaikan Tuhan yang akhirnya membawa saya ke pemberi pinjaman yang baik ini melalui Ibu Nurliana Novi, pemberi pinjaman pinjaman yang benar-benar asli bernama Elina Johnson, direktur ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN , setelah saya ditipu oleh  pemberi pinjaman palsu, saya bangkrut, putus asa dan tidak tahu harus berbuat apa dan siapa yang harus dipercaya, kemudian dia datang dan memberikan senyum lebar di wajah saya sebagai kejutan terbesar saya. Saya tahu sebagian besar dari Anda juga pernah menjadi korban penipuan, Anda tidak perlu repot lagi karena saya harus menyampaikan kabar baik dan satu-satunya pemberi pinjaman yang dapat Anda percaya,

  Sekali lagi setelah saya mendapat pinjaman darinya, saya berinvestasi dalam bisnis dan saya melihat bahwa saya membutuhkan lebih banyak, saya terkejut ketika ibu memberi saya pinjaman lain selain pinjaman sebelumnya, orang-orang baik saya, saya telah melihatnya dan saya bagian dari pengalaman, hari ini hidup saya mendapat giliran baru berkat ibu Elina, ya mungkin Anda takut karena kesaksian palsu yang Anda dengar tetapi saya adalah saksi dan jika saya berbohong semoga ALLAH mengambil nyawa saya, saya ada orang jika Anda mau pinjaman asli dia adalah satu-satunya yang dapat Anda percaya,

  Nyonya Elina Johnson dari ALL GRANT ELINA JOHNSON LOAN hubungi saja dia hari ini melalui email: elinajohnson22@gmail.com »atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk panduan lebih lanjut; mahmudsimon2@gmail.com, dan saran cara mengajukan pinjaman dari Ibu Nurliana Novi di nurliananovi96@gmail.com. Saya menunggu untuk mendengar kabar baik Anda sendiri, Terima kasih semua dan semoga ALLAH terpuji.

  ReplyDelete
 2. Saya Suryanto dari Indonesia di Kota Palu, saya mencurahkan waktu saya di sini karena janji yang saya berikan kepada LADY ESTHER PATRICK yang kebetulan adalah Tuhan yang mengirim pemberi pinjaman online dan saya berdoa kepada TUHAN untuk dapat melihat posisi saya hari ini.

  Beberapa bulan yang lalu saya melihat komentar yang diposting oleh seorang wanita bernama Nurul Yudianto dan bagaimana dia telah scammed meminta pinjaman online, menurut dia sebelum ALLAH mengarahkannya ke tangan Mrs. ESTHER PATRICK. (ESTHERPATRICK83@GMAIL.COM)

  Saya memutuskan untuk menghubungi NURUL YUDIANTO untuk memastikan apakah itu benar dan untuk membimbing saya tentang cara mendapatkan pinjaman dari LADY ESTHER PATRICK, dia mengatakan kepada saya untuk menghubungi Lady. Saya bersikeras bahwa dia harus memberi tahu saya proses dan kriteria yang dia katakan sangat mudah. dari Mrs. ESTHER, yang perlu saya lakukan adalah menghubunginya, mengisi formulir untuk mengirim pengembalian, mengirim saya scan kartu identitas saya, kemudian mendaftar dengan perusahaan setelah itu saya akan mendapatkan pinjaman saya. . Lalu saya bertanya kepadanya bagaimana Anda mendapatkan pinjaman Anda? Dia menjawab bahwa hanya itu yang dia lakukan, yang sangat mengejutkan.

  Saya menghubungi Mrs ESTHER PATRICK dan saya mengikuti instruksi dengan hati-hati untuk saya, saya memenuhi persyaratan mereka dan pinjaman saya disetujui dengan sukses tetapi sebelum pinjaman dipindahkan ke akun saya, saya diminta membuat janji untuk membagikan kabar baik tentang Mrs. ESTHER PATRICK dan itulah mengapa Anda melihat posting ini hari ini untuk kejutan terbesar saya, saya menerima peringatan Rp350.000.000. jadi saya menyarankan semua orang yang mencari sumber tepercaya untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Mrs. ESTHER PATRICK melalui email: (estherpatrick83@gmail.com) untuk mendapatkan pinjaman yang dijamin, Anda juga dapat menghubungi saya di Email saya: (suryantosuryanto524@gmail.com)

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post