Ahli Parlimen BN Ikrar Sokong Muhyiddin, Ketepikan Zahid

Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) terdiri dari Umno, MCA dan MIC hari ini mengumumkan kesepakatan mereka untuk kekal menyokong Muhyiddin Yassin, sehari selepas Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan Umno menarik semula sokongan kepada perdana menteri.

“Dalam keadaan negera sedang berhadapan krisis kesihatan dan ekonomi, kelangsungan hidup rakyat jauh lebih penting daripada percaturan parti-parti politik.

Premium Quality Product From Japan In Malaysia.. buy here  

“Sehubungan dengan itu, ahli-ahli Parlimen menyokong Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri untuk meneruskan agenda membela rakyat,” kata mereka dalam kenyataan semalam.

Dalam kenyataan mereka di luar saluran BN, ahli-ahli Parlimen berkata pendirian mereka selari dengan kelonggaran yang diberikan Majlis Kerja Tertinggi Umno, membenarkan mereka untuk memutuskan sama ada menarik semula sokongan atau tidak terhadap Muhyiddin.

BN memiliki 41 ahli Parlimen termasuk Zahid, bekas perdana menteri Najib Razak dan beberapa orang lagi ahli Parlimen yang lantang menyerang Muhyiddin.

Dalam pengumuman pagi semalam, Zahid berkata Muhyiddin gagal memenuhi syarat yang ditetapkan parti itu untuk menyokong kerajaan Perikatan Nasional.

“Umno mendesar agar Muhyiddin dapat berundur diri secara terhormat bagi membolehkan seorang perdana menteri baru dilantik bagi tempoh yang terhad,” katanya.

Zahid mendakwa kerajaan telah gagal menguruskan krisis Covid-19, menuduh proklamasi darurat digunakan untuk kepentingan politik sehingga menjejaskan ekonomi negara.

Bagaimanapun, difahamkan majoriti besar ahli Parlimen Umno tetap dengan keputusan mereka untuk tidak menarik sokongan terhadap Muhyiddin walaupun Zahid mengeluarkan kenyataan tersebut.

Media turut melaporkan Zahid telah memberikan kebenaran kepada ahli Parlimen itu pilihan sama ada untuk kekal bersama kerajaan walaupun Umno menarik sokongannya terhadap Muhyiddin, namun kenyataannya pagi tadi tidak menyatakan perkara ini.


Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post