Ivermectine: Mat Sabu Dan Johari Abdul Patut Baca Ni..

PETALING JAYA: Tiga wakil rakyat bergelar doktor daripada Pakatan Harapan (PH) menentang penggunaan Ivermectin ketika ini selepas mengambil kira tiada kepastian jelas untuk mengukur keberkesanan ubat itu dalam merawat Covid-19.

Dr Dzulkefly Ahmad (PH- Kuala Selangor), Dr Lee Boon Chye (PH- Gopeng) dan Dr Kelvin Yii (PH- Bandar Kuching) dalam kenyataan bersama berkata, penggunaan mana-mana jenis rawatan Covid-19 harus berdasarkan data dan sains diperoleh menerusi ujian klinikal menggunapakai prinsip “evidence-base medicine”.

“Ini termasuk kelulusan penggunaan Ivermectin untuk rawatan Covid-19 yang haruslah berdasarkan data-data yang yang dikumpul melalui ‘randomised clinical trials’ yang dijalankan oleh Kementerian Kesihatan (KKM) dan juga di seluruh dunia.

“Namun, kajian sistematik lebih baru diterbitkan semalam, oleh Cochrane Collaboration yang menganalisis semua data yang ada sehingga 26 Mei menyimpulkan secara keseluruhannya, bukti kukuh sedia ada tidak menyokong penggunaan Ivermectin untuk rawatan dan pencegahan Covid-19,” kata mereka.

Kenyataan itu berkata, tinjauan sistematik diterbitkan Jurnal Perubatan British yang menganalisis semua data sehingga 1 Mac lalu, mendapati bukti faedah Ivermectin adalah “kepastian yang sangat rendah” kerana kekurangan metodologi dan ukuran kecil kajian.

“Oleh itu, kelulusan mana-mana rawatan Covid-19 termasuk Ivermectin haruslah melalui process ujian klinikal spesifik dan sebarang keputusan haruslah berdasarkan data, sains yang ada serta mengambil kira kesan sampingan terhadap pengguna,” katanya.

Katanya, hasil ujian klinikal Ivermectin yang sedang dilaksanakan KKM dijangka siap pada September ini.

“Kami menggesa rakyat menyakini vaksin Covid-19 yang menunjukkan kesan mengurangkan kadar jangkitan dan kematian, seperti yang berlaku di Wilayah Persekutuan Labuan,” katanya lapor FMT

Kenapa Mat Sabu dan Johari Abdul patut baca?.. bacalah di SINI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post