Media Lapor Azhar, Takiyuddin Tawar Diri Letak Jawatan?


Pada Rabu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa dukacita dengan kenyataan kerajaan berhubung pembatalan Ordinan Darurat di Parlimen, sedangkan perkara itu belum mendapat perkenan Seri Paduka Baginda.

Istana Negara dalam kenyataan di laman Facebook rasminya berkata, Seri Paduka Baginda menegaskan kenyataan Takiyuddin di Parlimen pada 26 Julai lepas tidak tepat dan telah mengelirukan Ahli Dewan Rakyat.

Ekoran daripada perkembangan tersebut, Sidang Khas Parlimen terpaksa dihentikan selepas mendapat desakan daripada ahli-ahli Parlimen.

Rentetan dari itu khabar angin mula tersebar mengatakan ada pihak yang akan dijadikan kambing hitam dalam krisis yang berlaku ini, sama ada Azhar Azizan atau pun Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan.

SHAH ALAM - Khabar angin yang mendakwa Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun mahu melepaskan jawatan susulan perkembangan terkini di Parlimen.

Menurut sumber, perkara itu menjadi bualan dalam kalangan kakitangan Parlimen.

"Ada pihak akan dijadikan kambing hitam dalam krisis yang berlaku ini.

"Sama ada Azhar Azizan atau pun Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Takiyuddin Hassan tetapi ini hanyalah sekadar khabar angin sahaja," katanya kepada Sinar Harian.

SuaraTV pula melaporkan, Takiyuddin tawar diri letak jawatan?

KUALA LUMPUR – Datuk Seri Takiyuddin Hassan didakwa menawarkan diri bagi melepaskannya jawatannya sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang).

Ini susulan Yang di-Pertuan Agong Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan rasa amat dukacita terhadap pengumuman Takiyuddin di Parlimen pada 26 Julai lalu sedangkan baginda belum lagi memperkenankan pembatalan Ordinan Darurat.

Menurut sumber dalaman PAS, Takiyuddin yang juga Setiausaha Agung parti Islam itu memaklumkan hasrat tersebut kepada Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang namun, beliau diminta merujuk perkara (lepas jawatan) itu kepada Perdana Menteri terlebih dahulu.

Dalam kenyataan Istana Negara itu, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan dukacita dengan kenyataan di Parlimen pada Isnin lalu, bahawa kerajaan sudah membatalkan semua Ordinan Darurat walhal ia belum lagi diperkenan Seri Paduka.

Selagi tiada pengesahan kita anggaplah itu hanyalah khabar angin.. 

Bagaimanapun FMT juga melaporkan perkara yang sama, bacalah  di SINI

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Kalau lah darurat kesihatan digunakan sebaik mungkin DEMI RAKYAT...tak akan berlaku situasi di parlimen spt skrg.
    Yang galak mempertahankan buka pintu belakang dan sengaja tutup sebelah mata dengan situasi pandemik yang naik mencanak awal-awal darurat...terimalah akibatnya.

    Semoga frontliners kita tidak putus asa dan diberi kesihatan yang baik dalam menangani masalah pandemik melanda negara. Bertabahlah...

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post