Nur Jazlan Dedah Sebab UMNO Mahu Keluar Dari PN

AHMAD Zahid Hamidi menarik parti dari menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) kerana tidak mahu mendukung kerajaan gagal, kata pemimpin Umno.

Seorang penyokong Ahmad Zahid, Nur Jazlan Mohamed berkata ia bukan tindakan “gila kuasa” tetapi kerana tidak mahu turut dipersalahkan atas kegagalan kerajaan mentadbir negara.

Beliau antara lain menyebut kaedah ekstrem perdana menteri menggunakan proklamasi darurat sebagai alasan mengekang Covid-19, yang kemudian didapati hanya sia-sia.

Tambahan pula rakyat kini menolak Muhyiddin, kata timbalan ketua Umno Johor yang juga bekas ahli Parlimen Pulai itu kepada The Malaysian Insight.

Premium Quality Product From Japan In Malaysia.. buy here  

“Rakyat tak mahu Muhyiddin, Umno kena buat sesuatu. Umno bukan gila kuasa, bila Muhyiddin gagal Umno tak boleh bersama Muhyiddin.

“Kalau orang marah kerajaan, Umno akan terpalit tak pasal-pasal… Umno tak boleh dukung kerajaan gagal.

“Kita dah cuba (sokong PN), kerajaan ini pakai pendekatan ekstrem, darurat sebagainya tapi sebenarnya mereka ini gagal bab pengurusan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mempertahankan tindakan Ahmad Zahid mengumpul akuan bersumpah (SD) daripada wakil rakyat Umno untuk menarik diri dari menyokong PN.

Nur Jazlan berkata, Umno juga menolak tindakan Muhyiddin juga menggunakan perintah darurat untuk mengelakkan persidangan Parlimen selepas tidak lagi menguasai majoriti.

Oleh itu Umno tidak boleh bersubahat apabila kerajaan PN hanya bertindak untuk mengekalkan kuasa dan menyalahgunakan undang-undang seperti itu, katanya.

“Bukan Umno tamak kuasa, Umno kena elak dituduh bersubahat dengan kerajaan gagal ini, elak sidang Parlimen kerana tak mahu tunjuk majoriti dalam Parlimen.

“Baru cerita Covid-19, belum cerita lain dia pakai undang-undang darurat, tiada negara pakai darurat dan gagal macam ini, jumlah jangkitan makin teruk bukan semakin baik macam negara lain.

“Kita pun perlu menjauhkan diri dari kerajaan kerana rakyat dah fikir jumlah statistik jangkitan Covid-19 dan penggunaan darurat hanya elak daripada Parlimen dan mempertahankan kerajaan gagal,” kata Nur Jazlan lagi.

Darurat yang digunakan PN juga bukan sahaja tidak mampu mengekang jangkitan Covid-19 tetapi juga menyebabkan kematian meningkat sehingga lebih 5,000 kes, lebih tinggi dari China, katanya.

Oleh itu, Muhyiddin harus membuktikan majoriti yang diperolehi dalam persidangan Parlimen yang akan diadakan sebelum 1 Ogos, katanya.

Pada waktu itu, mana-mana ahli Parlimen Umno yang enggan bersama parti boleh mengundi untuk menyokong Muhyiddin, katanya.

“Biarlah berapa ramai ahli Parlimen Umno ini yang dikatakan sokong Muhyiddin, kita uji di Parlimen… sekarang ini pun majoriti dia hanya satu, dua ahli Parlimen.

“Bukan Umno tamak kuasa, kalau Agong dan Majlis Raja-Raja titah buat mesyuarat penuh dan Muhyiddin ingkar, Umno tak boleh ikut,” kata Nur Jazlan.

Untuk makluman terdapat seramai sembilan menteri UMNO dan lima timbalan menteri dalam Kabinet ketika ini.

Mereka ialah Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (Menteri Kanan (Keselamatan); Ahli Parlimen Ketereh, Tan Sri Annuar Musa (Menteri Wlayah Persekutuan); Ahli Parlimen Lenggong, Datuk Seri Dr Shamsul Anuar Nasarah (Menteri Tenaga dan Sumber Asli); Ketua Wanita UMNO, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad (Menteri Pengajian Tinggi); Ahli Parlimen Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (Menteri Belia dan Sukan);

Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein (Menteri Luar); Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin (Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi ); Ahli Parlimen Kota Tinggi, Datuk Halimah Mohamed Sadique (Menteri Perpaduan Negara) dan Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Seri Dr Adham Baba (Menteri Kesihatan).

Lima Timbalan menteri dari UMNO pula ialah Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Datuk Mastura Yazid (Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri); Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Seri Dr Ismail Mohamed Said (Timbalan Menteri Dalam Negeri);

Ahli Parlimen Padang Besar, Datuk Zahidi Zainnul Abidin (Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia); Ahli Parlimen Jasin, Datuk Seri Ahmad Hamzah (Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan) dan Ahli Parlimen Lipis, Datuk Abdul Rahman Mohamad (Timbalan Menteri Pembangunan Luar Bandar).

Jadi dengan adanya sembilan Menteri dan Lima Timbalan Menteri dari UMNO di dalam Kerajaan PN sekarang ini, sebarang kegagalan yang berlaku adalah juga kegagalan pihak UMNO.

Untuk mengelakkan dari dikaitkan dengan sebarang kegagalan yang belaku, UMNO perlu keluar dari PN.

Tapi... bukankah Kerajaan yang dikatakan sebagai Kerajaan Gagal itu telah terbentuk dengan kerjasama UMNO?.. jadi macam mana UMNO boleh elak dari dikaitkan dengan Kerajaan Gagal pulak?
 
Ada ke yang sanggup kehilangan berpuluh ribu RM imbuhan setiap bulan tu?

Premium Quality Product From Japan In Malaysia.. buy here  

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Anwar Braham amat bangga dengan Zaheed Komedi dan gang Kluster Mahkamah UMNgOk termasuk Jazlan 😁😁😁

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post