Betul Ke 107 Ahli Parlimen Turut Serta Dalam Perarakan Pagi Tadi?Setelah menerima arahan anggota FRU, Ahli Parlimen yang berkumpul itu akhirnya bersurai menjelang 11 pagi dengan ada yang kembali ke Dataran Merdeka.

Ketika meminta mereka yang hadir supaya bersurai, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim berkata, Ahli Parlimen telah menyatakan pendirian mereka dengan jelas.


Seramai 107 Ahli Parlimen daripada setiap parti pembangkang hadir pada perarakan tersebut, tambahnya.

Bagaimanapun sebuah portal melaporkan..


Jumlah wartawan yang membuat liputan di Dataran Merdeka pada pagi ini lebih ramai berbanding Ahli-Ahli Parlimen (MP) blok pembangkang yang berhimpun, namun ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa sudah memiliki majoriti untuk ditabal Perdana Menteri baharu.

Tinjauan wartawan yang bertugas di lapangan memberitahu daripada pemerhatian, jumlah MP yang hadir berhimpun dianggarkan tidak melebihi 50 orang dan ia menimbulkan persoalan dakwaan Anwar yang mengatakan mereka sudah memiliki majoriti.

“Jumlah wartawan yang membuat liputan lebih ramai berbanding MP pembangkang yang berada di Dataran Merdeka, jika dikira tidak lebih 50 orang MP yang ada bersama Anwar tadi,” kata wartawan tersebut.

Pagi tadi semasa berhimpun di Dataran Merdeka, Anwar mendakwa kerajaan Perikatan Nasional sudah tumbang apabila MP menarik sokongan mereka terhadap pentadbiran Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Hari ini kita berkumpul untuk menyatakan bahawa, secara jumlah Ahli Parlimen, kerajaan Muhyiddin telah jatuh tumbang hari ini. Dan saya dapat maklumat dari parti-parti lain ada mengemukakan senarai yang minta keluar dari PN.

“Maka dengan 107 yang ada di sini, campur mereka, kerajaan sudah ditumbangkan,” katanya.

Selain Anwar, antara pemimpin utama blok pembangkang yang lain hadir bersama adalah Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng, Presiden Amanah Mohamad Sabu, Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal dan Pengerusi Parti Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan rakan karibnya, Datuk Seri Najib Razak yang dikaitkan dengan pakatan bersama Anwar tidak menghadiri himpunan pagi ini.Kumpulan tersebut membawa sepanduk bersama yang mengkritik kerajaan.
Laporan penuh silalah baca di SINI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post