Kemelut Politik Akan Burukkan Krisis Pandemik Negara

KUALA LUMPUR: Percaturan politik dan perebutan kuasa yang berlaku ketika kes harian dan kematian terus melonjak, dikhuatiri mendorong krisis pandemik negara terjerumus ke tahap lebih buruk.

Pakar kesihatan dan badan bukan kerajaan (NGO) berpandangan, perebutan kuasa tidak berkesudahan menjejaskan tumpuan terhadap usaha menangani COVID-19 yang berisiko menyebabkan angka kematian terus melonjak dan rakyat menjadi mangsa.


Pakar kesihatan pekerjaan, kecemasan dan kesihatan am, Dr Hanafiah Bashirun, berpandangan percaturan politik ketika ini akan menyebabkan kesan domino di pelbagai peringkat merangkumi kesihatan, ekonomi dan sosial.

Beliau berkata, percaturan politik yang bermula hujung bulan lalu boleh menyebabkan usaha mengubah status semua negeri ke Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara awal bulan ini, tergendala.

"Nyawa rakyat sedang terancam akibat penularan varian Delta, jadi ahli Parlimen perlu turun dan ambil tahu sama ada hospital di kawasan mereka cukup untuk tampung pesakit, adakah ventilator dan tenaga kerja mencukupi, berapa jumlah rakyat belum divaksin serta adakah yang terputus bekalan makanan.

"Daripada berhimpun hingga melanggar prosedur operasi standard (SOP), lebih baik kumpulkan idea bagaimana boleh membantu kurangkan beban ekonomi dan sistem kesihatan awam.

"Tindakan mereka melanggar SOP tempoh hari mungkin menggalakkan rakyat berbuat perkara sama, di samping menjejaskan motivasi petugas barisan hadapan yang sudah kepenatan melawan COVID-19 sejak lebih setahun lalu.

"Apabila rakyat mula mengabaikan SOP dan petugas kesihatan kepenatan dan hilang fokus, ini akan menyumbang kepada peningkatan kes kematian.

"Dalam perebutan kuasa ini, rakyat yang menjadi mangsa," katanya kepada BH, hari ini.

Beliau mengulas kemelut politik yang berlaku ketika ini selepas UMNO mengumumkan menarik sokongan daripada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN), sekali gus mencetus persoalan sama ada pentadbiran sedia ada kekal memerintah.

Bagaimanapun, Muhyiddin semalam memaklumkan menerima surat akuan mencukupi daripada Ahli Dewan Rakyat, sekali gus masih memiliki sokongan majoriti untuk kekal sebagai Perdana Menteri dan akan dibuktikan menerusi usul undi percaya kepadanya di Parlimen, bulan depan.

Pakar Perubatan Kesihatan Masyarakat Fakulti Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh, berpandangan isu politik ketika ini menyebabkan tumpuan tidak lagi ke arah usaha memerangi COVID-19.

"Apabila percaturan politik berlaku, perhatian, masa dan wang tidak lagi tertumpu ke arah kebajikan rakyat serta kesihatan awam.

"Kita sedang berperang dengan COVID-19, jadi kita perlukan semua 'jeneral' yang ada ada untuk memberi tumpuan 100 peratus terhadap perang.

"Saya bimbang pemimpin akan mula mengalihkan fokus untuk meraih undi dan sokongan, berbanding membantu rakyat yang bergelut dengan kelangsungan hidup," katanya.

Pakar Perunding Perubatan Kecemasan dan Bencana Hospital Kuala Lumpur (HKL), Datuk Dr Alzamani Mohammad Idrose, yakin negara akan berdepan masalah jika pemimpin hanya memikirkan soal kuasa ketika jangkitan dan kes kematian COVID-19 terus memuncak.

"Kita akan ada masalah jika pemimpin bangun pagi hanya memikirkan soal bagaimana untuk mendapatkan sokongan majoriti sedangkan kes COVID-19 meledak dan kematian memuncak.

"Keutamaan seharusnya diberi kepada soal nyawa," katanya dalam catatan ringkas di Facebook.

Naib Presiden Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik), Prof Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar, menegaskan perubahan kepemimpinan pada waktu ini bukan penentu bilangan kes jangkitan COVID-19 akan menurun.

Meskipun akur dengan keperluan menyelesaikan polemik kepemimpinan negara, beliau percaya perubahan tampuk pemerintahan ketika ini berisiko merumitkan keadaan apabila dasar negara bertukar dalam menentukan proses arah tuju pemulihan negara.

Sehubungan itu, beliau menggesa kerajaan dan pembangkang bersama-sama berusaha ke arah 'pelan keluar' untuk membuka kembali sektor ekonomi, pendidikan dan sosial kerana penutupan sektor berkenaan menimbulkan masalah kesihatan mental dan sosial.

"Negara masih berdepan penularan varian Delta yang 40 hingga 60 peratus lebih cepat berjangkit, manakala jumlah yang belum lengkap divaksin adalah 87 peratus daripada 19,000 kes positif dilaporkan semalam.

"Majoritinya dalam kategori tiga, empat dan lima.

"Tindakan ahli politik kedua-dua pihak yang mula mengadakan himpunan protes dan pertemuan politik melanggar SOP meningkatkan kemarahan rakyat dalam keadaan mereka sedaya upaya mematuhi peraturan.

"Krisis kepercayaan rakyat kepada pimpinan akan lebih meruncing jika sasaran 80 peratus populasi divaksin tidak dicapai menjelang Oktober depan.

"I-Medik meminta pemimpin dan ahli politik baik blok kerajaan dan pembangkang meletakkan keutamaan menjayakan program vaksinasi dan memastikan pemulihan COVID-19 tidak terjejas dalam menangani kemelut politik," katanya.

Pengerusi Eksekutif Pertubuhan Skuad Pengurusan Jenazah Malaysia (SPJM), Muhammad Rafieudin Zainal Rasid yang terbabit menguruskan kes kematian COVID-19, menyifatkan perebutan kuasa politik menyebabkan pihak sepertinya dalam keadaan tersepit.

"Kita akui perlunya semak dan imbang menerusi Parlimen, namun isu politik ini tidak kena pada masanya kerana ia akan memburukkan situasi, khususnya angka kematian pesakit COVID-19.

"Dalam keadaan hospital dan NGO seperti kami sudah tidak menang tangan mengendalikan kes kematian yang bertambah serta beberapa isu lain yang merumitkan pengurusan jenazah, kemelut politik ini boleh memburukkan keadaan," katanya.

Muhammad Rafieudin berkata, situasi pengurusan jenazah COVID-19 ketika ini lebih buruk berbanding beberapa bulan terdahulu, apabila menerima antara 30 hingga 40 panggilan sehari dengan majoritinya di Lembah Klang.

"Tapi hampir separuh daripadanya kami terpaksa tolak kerana jabatan agama mahu uruskan sendiri, menyebabkan ada jenazah yang terpaksa diuruskan pada hari yang lain," katanya lapor BH

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post