Ketidaktentuan Politik Negara Gusarkan Pelabur Asing

PETALING JAYA: Kerajaan diminta berusaha lebih keras bagi mengembalikan kestabilan politik negara, sekali gus member impak yang lebih positif terhadap ekonomi.

Pengarah Pusat Pengurusan Penyelidikan Universiti Kewangan Islam Global (Inceif), Prof. Madya Dr. Baharom Abdul Hamid berkata, ketidakstabilan politik negara telah memburukkan lagi impak terhadap prestasi Bursa Malaysia yang sudah dihambat sentimen negatif serantau, ketidaktentuan pasaran dan perkembangan varian baharu Covid-19.


Kata beliau, ketika ini pelabur bimbang dengan kegiatan ekonomi dan mereka memerlukan petanda jelas mengenai kekangan atau kelonggaran yang bakal dikenakan dalam negara ini sementara ketidakstabilan politik menggusarkan pelabur, menyebabkan mereka melambakkan jualan ekuiti tempatan.

“Kerajaan ketika ini telah melaksanakan program vaksinasi dengan cemerlang walaupun bermula dengan agak perlahan.

“Namun lebih daripada itu, kerajaan harus berusaha dengan lebih keras untuk mengembalikan kestabilan politik dan menunjukkan kepada pelabur luar bahawa kita bersatu padu dalam mengatasi masalah ini,” katanya.

Indeks FBM KLCI jatuh ke bawah paras 1,500 mata Jumaat lalu apabila ditutup pada 1,494.60 mata berbanding 1,512.93 mata hari sebelumnya.

Kali terakhir indeks Bursa Malaysia mencatatkan mata bawah 1,500 adalah pada 4 November lalu iaitu sekitar 1,464.61 mata.

Semalam, FBM KLCI terus ditutup rendah pada 1,493.00 mata, jatuh 1.60 mata berbanding Jumaat.

Menurut Baharom, kemerosotan prestasi Bursa Malaysia memberikan kesan kepada keyakinan pelabur luar yang berbelanja dengan lebih berhati-hati disebabkan situasi itu.

Menurut MIDF Research, pelabur asing kekal sebagai penjual bersih ekuiti di Burs Malaysia pada minggu berakhir 30 Julai dengan aliran keluar dana berjumlah RM579.73 juta, menjadikannya minggu keenam berturut-turut penjualan bersih oleh pelabur asing.

Menurut nota kajiannya semalam, pelabur asing merupakan penjual bersih untuk setiap hari dalam minggu tersebut dengan aliran keluar dana terbesar dicatatkan pada Jumaat sebanyak RM325.13 juta.

“Untuk pelabur runcit, mereka merupakan pembeli bersih untuk setiap hari minggu lalu. Pembelian bersih terbesar oleh pelabur runcit adalah pada Isnin pada RM90.88 juta dan pembelian bersih terkecil pada Khamis dengan RM32.69 juta.

“Secara terkumpul untuk minggu itu, pembelian bersih pelabur runcit adalah sebanyak RM258.80 juta,” katanya.

Menurut MIDF Research, pelabur runcit merupakan satu-satunya pembeli bersih sepanjang tahun ini dengan pembelian bersih terkumpul sebanyak RM8.97 bilion manakala pelabur institusi tempatan dan pelabur asing merupakan penjual bersih dengan jumlah masing-masing RM3.43 bilion dan RM5.54 bilion. – UTUSAN


Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post