PH Tumbang Dulu Tu Pun Mungkin Angkara Amerika Kot?

Suatu masa dulu ketika beliau menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Dalam Negeri, Presiden UMNO sekarang Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi pernah mendakwa kononnya ada maklumat yang mendakwa hartawan George Soros membiayai Bersih, Merdeka Center dan Malaysiakini.

Ahmad Zahid juga dilaporkan berkata maklumat tersebut harus disiasat secara emperikal, iaitu berdasarkan pemerhatian dan ujian saintifik.


"Soalnya bukan "siapa" dibiayai dan "kenapa". Apa yang harus ditanya ialah penglibatan pihak luar terhadap politik negara.

"Ini kerana politik Malaysia mengikut acuan yang sesuai dengan politik negara kita. Tidak perlulah, jika benar melibatkan pihak luar apatah lagi pembiayaan aktiviti politik sama ada menentang atau menyokong mana-mana organisasi atau individu," katanya lapor mStar

Zahid dipercayai merujuk kepada satu artikel oleh GlobalResearch yang bertajuk " US Sponsored Mobs Seek to Overthrow Malaysian Government "

Antara yang dinyatakan dalam artikel tersebut,

“Pilihanraya Yang Bersih Dan Adil” Yang Dimaksudkan Oleh Pemimpin Bersih Itu Adalah Pilihanraya Di Mana Lawan Mereka Dilemahkan Atau Dihapuskan Supaya Mereka Boleh Mengambil Alih Kuasa – Dalam Kata Lain Sebuah Perubahan Rejim Yang Didokong Oleh Amerika Syarikat.

Gerakan Bersih di Malaysia merupakan satu lagi contoh “kuasa halus” Amerika di mana Thailand dan Myanmar turut menjadi mangsa kuasa ini. Tujuan utama Amerika melakukan tindakan yang sedemikian adalah untuk menyatukan negara-negara Asia yang lain dalam usaha untuk mengawal pertumbuhan China. Amerika Syarikat mengaku secara terbuka dalam polisinya yang baru-baru ini diterbitkan oleh Council on Foreign Relations (CFR) bahawa ia bermatlamat untuk mengekalkan keutamaannya di semua negara Asia terutama sekali China.

Kemudiannya Ketua Pemuda UMNO Pahang pada tahun 2016, Mohd Shahar Abdullah, pula berkata dana yang diterima pihak berkenaan yang juga pro-parti pembangkang daripada Open Society Foundation (OSF) dimiliki hartawan Amerika Syarikat, George Soros adalah lambang pengkhianatan mereka kepada tanah air sendiri.

Beliau juga meminta rakyat supaya mengenang kembali kenyataan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, pada tahun 2012 yang pernah mendedahkan pembiaya asing (Soros) menyalurkan dana kepada Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) demi menjatuhkan kerajaan dan menjadikan ketua pembangkang ketika itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ~ BH


Itu dulu masa BERSIH, sekarang perhimpunan "Keluar Dan #Lawan" pula di dakwa di biayai pihak Amerika..

Demonstrasi ala “Arab Spring” berpakaian hitam yang menuntut supaya Perdana Menteri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan empat hari lalu adalah tajaan Amerika Syarikat (AS), dedah seorang penulis blog yang berpangkalan di Thailand.

Dalam sebuah hantaran saluran Youtube The New Atlas, kolumnisnya, Brian Berletics berkata demonstrasi tersebut meniru gerakan “Milk Tea Alliance” yang bermula di Hong Kong, Myanmar dan Thailand.

“Ini adalah gerakan Arab Spring versi Asia, jika anda tengok kumpulan-kumpulan utama dalam tunjuk perasaan di Thailand, Myanmar dan Hong Kong, semuanya didukung dan didanai oleh pemerintah AS.

“Jelas sekali inilah apa yang berlaku di Malaysia.”

Katanya, gerakan yang menuntut Muhyiddin meletakkan jawatan ini adalah berikutan jatuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH) tahun lalu, gabungan pembangkang diketuai Anwar Ibrahim yang didukung AS.

Menurut Berletics, sokongan AS terhadap Anwar bukanlah perkara baru, malahan katanya dukungan terbuka itu bermula lebih sedekad yang lalu melalui International Republican Institute (IRI), sebuah badan yang beroperasi sebagai organisasi politik di luar AS dengan kerjasama National Endowment For Democracy (NED).

Katanya, Presiden IRI Daniel Twining memang secara terbuka mengakui organisasi itu berada di belakang usaha pembangkang untuk menguasai politik Malaysia.

Berletics turut memetik sebuah video forum di mana Twining mengakui usaha mendanai pembangkang dan bagi menyekat kemaraan kuasa Asia, China.

“Sejak 2002, kami bekerjasama dengan parti politik di Malaysia untuk kukuhkan sistem politik pelbagai parti,” kata Twining.

“Dana yang kami usahakan adalah bersama NED, dengan sumber dari NED itu, selama 15 tahun kami usaha untuk perkuatkan pembangkang.

“Ada yang mengatakan tidak berbaloi, tetapi Umno yang memerintah selama 61 tahun tumbang. Pembangkang akhirnya menang.”

Pada forum yang sama, Twining turut menyebut hubungan serta permainan jangka panjang IRI di Malaysia.

“Ia bukan negara pro-Amerika, dan mungkin tidak akan menjadi sekutu AS yang sebenar-benarnya. Tetapi (apa yang berlaku) akan memberi manfaat kepada kita. Ini adalah contoh usaha jangka panjang,” katanya.

Malah Twining mendakwa dia melawat Malaysia selepas pertukaran kerajaan dan meluangkan masa dalam Pejabat Perdana Menteri.

“Saya melawat dan duduk di sana bersama ramai pemimpin baru kerajaan, kebanyakannya kita pernah bekerjasama sebelum in.

“Salah seorang yang paling senior beritahu, anda tidak pernah berputus asa dengan kami di saat kami sedia untuk berputus asa dengan diri sendiri,” kata Twining.

Dalam pada itu, Berletics yang berpangkalan di Thailand berkata hujah yang mengatakan kerajaan Malaysia gagal mentadbir dan orang ramai adalah hujah yang sama beliau dengar ketika Arab Spring.

“Semua orang alami krisis ekonomi dan kecewa dengan kerajaan mereka ketika itu, seperti semua orang yang berdepan Covid sekarang.

“Amerika Syarikat (AS) ambil kesempatan dari dua kesempatan itu. Lihat bagaimana keadaan pada 2011 di Timur Tengah dan Afrika Utara (Mena).”

Berletics berkata semua kerja-kerja yang dilakukan NED dan IRI di adalah untuk menghalang pengaruh China di negara-negara Asia Tenggara.

“Ini adalah operasi pertukaran rejim AS yang diusahakan di Asia Tenggara yang menggunakan gaya Arab Spring dalam

“Mereka mahu mengepung China dengan negara-negara yang berpecah, gagal dan huru-hara.

“Ia sudah berlaku di Myanmar, di Thailand pun sama, dan kini mula dilakukan di Malaysia. Jadi kita harus hati-hati,” katanya lapor MalaysiaNow

Betul ke? entahlee..

PH tumbang tu pun mungkin angkara Amerika kot?

Ya lah.. PH lawan BN, Amerika dikatakan membiayai PH dan masa tu Anwar Ibrahim dilabel sebagai ejen Amerika..

Kononnya lah PH dibiaya Amerika untuk membolehkan Anwar jadi Perdana Menteri.

Kemudian bila PH memerintah.. Anwar masih tidak jadi Perdana Menteri, untuk menjadikan negara kita gagal dan huru-hara macam mamat kat atas tu kata, Amerika biaya PN pulak..

Bila PN dah berkuasa pula.. Amerika biaya gerakan "Keluar Dan #Lawan" utuk buat huru-hara.. dan naikkan Anwar sebagai Perdana Menteri.

Ha.. ha.. ha.. apa punya cerita entah laa...

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post