Sarawak Report Bohong Dakwa Agong Arah PM Letak Jawatan

Terdahulu portal Sarawak Report mendakwa, Muhyiddin tidak memberitahu perkara sebenar tentang perincian perbincangan antara beliau dan Agong di Istana Negara tempoh hari.

Portal itu mendakwa, ia mendapat maklumat dari sumber yang rapat dengan kerabat diraja, bahawa Agong sewaktu pertemuan itu meminta Muhyiddin meletak jawatan sebagai Perdana Menteri.


Portal itu turut mendakwa, Agong sebenarnya bersetuju dengan permintaan Muhyiddin agar Usul Percaya terhadap keabsahan kerajaan dilakukan di Dewan Rakyat serta-merta, bukan September.

Namun, sumber PMO menyangkal dakwaan itu dan berkata, Perdana Menteri juga telah menyebutnya semasa mesyuarat Kabinet tentang Baginda Tuanku berkenan undi percaya terhadap beliau dibawa ke Parlimen.

“Majlis menghadap berlangsung dalam suasana yang mesra dan berterus-terang. Perkara-perkara ini biasanya dicatatkan dalam minit mesyuarat Kabinet yang juga akan dibaca oleh Baginda Tuanku," katanya.

Sumber dari Pejabat Perdana Menteri (PMO) berkata, laporan itu ditulis dengan tujuan untuk memberi persepsi negatif terhadap hubungan antara Ketua Negara dan Ketua Eksekutif tersebut.

Tambahnya lagi, penyebaran berita palsu dan pembohongan tersebut, sengaja dibuat oleh pihak-pihak tertentu untuk menekan Ahli-Ahli Parlimen UMNO supaya menarik sokongan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Paling ketara (laporan) itu mengatakan Perdana Menteri hanya menghadap Baginda Tuanku selama lima minit di Istana Negara pada Rabu, padahal ia sebenarnya berlangsung selama 45 minit.”

“Hubungan diantara Baginda Tuanku Agong dan YAB Perdana Menteri amat baik. Baginda Tuanku seorang yang bijaksana dan memahami keperluan sebuah kerajaan yang stabil,” kata sumber itu lagi lapor AstroAwani

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post