Ramai Lagi 'Dinosour Politik' Dijangka Berundur

 


SEREMBAN: Lebih ramai ah­li po­litik veteran dijangka me­ngikut langkah ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dan bekas ah­li Parlimen Johor Bahru, Tan Sri Shahrir Abdul Samad tidak ber­tanding dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Pengunduran lebih ramai to­­koh veteran akan memberi peluang kepada ca­lon muda se­kali gus mengubah lanskap po­litik negara yang sudah terlalu lama dimonopoli oleh golongan itu.

Pensyarah Kanan Fakulti Ke­pimpinan dan Pengurusan, Universiti Sains Islam Malaysia (USIM), Dr. Mohd. Azmir Mohd. Nizah berpandangan, langkah itu memerlukan keberanian da­ripada setiap parti kerana reformasi sistem perlu bermula dari dalam parti itu sendiri.

“Kita kena akui, negara gagal menghadirkan tokoh-tokoh politik muda, orang muda yang ada kebanyakannya di­ketepikan sedangkan banyak negara maju kalau boleh kita buat perbandingan mereka tam­pil dengan pemimpin-pe­mimpin muda.

“Ini satu dilema, kita gagal tampilkan tokoh-tokoh mu­da yang berkaliber, saya fikir ma­salah ini berlaku adalah disebabkan sistem parti yang diamalkan, bukan sahaja UMNO tetapi juga berlaku dalam PKR, DAP dan juga Pas,” katanya ke­­pada Utusan Malaysia semalam.

“Sebab itu saya fikir Syed Saddiq Syed Abdul Rahman buat parti sendiri, Rafizi Ramli tidak ke mana-mana dalam PKR dan Nurul Izzah Anwar mengambil pendirian berdiam diri,” katanya.

Sementara itu, pemimpin veteran, Tan Sri Rafidah Aziz berkata, kepemimpinan negara tidak boleh hanya bergantung kepada pemimpin lama, sebaliknya pemikiran baharu dalam kalangan pemimpin muda juga perlu bagi mencorak pentadbiran negara.

Namun, katanya, beliau menolak kepimpinan negara diserahkan kepada golongan muda sahaja kerana pentadbiran negara memerlukan pe­mimpin yang benar-benar la­yak dan ada pengalaman untuk mentadbir negara.

“Umur bukan pengukur kemajuan sesebuah negara tetapi perlu mempunyai nilai-nilai dan prinsip-prinsip yang baik dan betul, kukuh dan integriti, berdisiplin, memberi contoh sebaik mungkin dan mendahulukan negara daripada segala dalam apa jua tindakan.

“Seperti juga penyangak, orang rasuah dan korup, pe­nipu, ia tidak bergantung pada umur. Sifat buruk mereka sudah memang ada dari muda, bukan sudah tua baru tidak betul,” ujarnya.

Veteran DAP, Dr. Tan Seng Giaw berkata, keseimbangan dalam pentadbiran perlu ada dengan membabitkan pemimpin muda dan lama.

“Kalau semua diberi kepada orang muda pun tidak boleh juga kerana tidak semua mempunyai pengalaman. Tetapi kalau tidak memberi peluang kepada yang muda pun tidak boleh juga,’’ katanya.

Dalam pada itu, penganalisis politik, Dr. Salawati Mat Basir berkata, pentadbiran negara harus diberi kepada golongan muda secara berperingkat kerana terdapat di antara mereka yang layak diangkat untuk menjadi pemimpin negara sekali gus peluang harus diberi kepada mereka.

“Kalau dah terlalu lama, berpuluh tahun muka yang sama, terpalit pula kes mahkamah, pun dah memang tidak dapat diterima lagi oleh masyarakat, wajib sedar diri untuk patut berundur daripada diundurkan,” katanya. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post