Separuh Kematian Covid-19 Negara Libatkan Melayu.. Kenapa?

DATA dari Kementerian Kesihatan menunjukkan sebahagian besar kematian Covid-19 di negara ini melibatkan pesakit berbangsa Melayu.

Sehingga 3 Oktober, sebanyak 13,894 kematian akibat virus itu melibatkan kaum berkenaan dengan 122 kematian berlaku tahun lalu dan selebihnya dalam tempoh 10 bulan pertama tahun ini.

Angka itu lebih separuh dari 27,525 kematian keseluruhan akibat virus yang dicatatkan setakat ini di Malaysia.

Data menunjukkan 4,753 orang Cina meninggal dunia akibat jangkitan pada tahun ini berbanding 66 pada tahun lalu sementara orang India mencatatkan 2,502 kematian pada tahun ini dan 18 pada tahun lepas.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memberikan maklumat itu kepada Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming dalam jawapan bertulis dalam sesi Parlimen yang berakhir minggu lalu.

Menteri itu dalam jawapannya berkata Bumitputera Sabah melaporkan kematian Covid-19 terbanyak pada 2020, menyumbang 172 daripada 471 kematian Covid-19.

Tetapi komuniti itu melaporkan 1,229 kematian virus pada tahun ini.

Bumiputera Sarawak melaporkan 598 kematian koronavirus tahun ini dan 13 pada tahun lepas.

Orang Asli mencatatkan 53 kematian pada tahun ini akibat jangkitan selepas tidak ada angka kematian dilaporkan tahun lepas.

Tahun ini menyaksikan 3,305 orang bukan warganegara meninggal dunia akibat jangkitan berbanding tahun lepas seramai 80 orang.

Sehingga semalam, sebanyak 21.6 juta vaksin diberikan sepenuhnya atau 66.1% daripada populasi umum, kata Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin Covid-19 hari ini.

Dikatakan seramai 24.6 juta penduduk atau 75.2% daripada jumlah penduduk sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos.

Sementara itu, 1.9 juta atau 63% kanak-kanak berusia 12 hingga 17 tahun menerima satu dos vaksin sementara 370,995 atau 11.8% sudah divaksin sepenuhnya.

Data CovidNow menyasarkan 80% penduduk akan diberi vaksin sepenuhnya pada 30 November ~ The Malaysian Insight

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Ah Wah Selayang (017-2218183) said...” mca Gombak” Yip Kum Fook and his groups (Two police, Yap Kok Hwee, Low Kok Meng, and the others) came and rejected all the Buddhist monks at Buddhist Temple(Samnak Sambodhi), 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong...all monks must leave from Temple because Yip Kum Fook used police and Gangster to disturbed all the monks...Many people get angry with YIP KUM FOOK


  Now many Buddhist people don’t like MCA because Yip Kum Fook created dirty for Buddhists and MCA. Hope MCA members and Buddhist people to care of human-like Yip Kum Fook, if you would like to know more information, please contact Ah Wah(Selayang)

  ReplyDelete
 2. To all Buddhist devotees ...
  YIP KUM FOOK(LAWYER) drove the monks out of the temple or SAMNAK SAMBODHI, Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur
  he used gangsters to drive the monks away and also called the police to harass the monks in the temple and YIP KUM FOOK(LAWYER) disrespected the Buddha and the monks

  Kepada semua penganut Buddha ...
  YIP KUM FOOK (LAWYER) menghalau para bhikkhu keluar dari kuil atau SAMNAK SAMBODHI, Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur
  Dia menggunakan samseng untuk mengusir para bhikkhu itu dan juga memanggil polis untuk mengganggu para bhikkhu di kuil dan YIP KUM FOOK (LAWYER) tidak menghormati Buddha dan para bhikkhu
  Thanks
  Ng, Kepong

  ReplyDelete
 3. YIP KUM FOOK is a rebellious person and Rebellious is an adjective that describes someone who opposes or breaks the Buddhist monastic rules. ... Such an act may be characterized as rebellion, but rebellion is more commonly used to describe a person or action that violates Buddhist rules, instead of challenging the status of Buddhist teachings

  YIP KUM FOOK brings the Buddhist monk out of the Temple, calls the Malay police to harass the monk in the Temple because he thinks the temple belongs to him… This YIP KUM FOOK will be the enemy of the Buddha forever in this life and the next life
  Last time we were committee members at SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE and the founding group but when YIP KUM FOOK became the temple president, he removed us from the members without informing us anything

  YIP KUM FOOK ialah seorang yang derhaka dan Rebellious ialah kata sifat yang menggambarkan seseorang yang menentang atau melanggar peraturan monastik Buddha. ... Perbuatan sedemikian mungkin disifatkan sebagai pemberontakan, tetapi pemberontakan lebih biasa digunakan untuk menggambarkan seseorang atau tindakan yang melanggar peraturan Buddha, bukannya mencabar status ajaran Buddha.
  YIP KUM FOOK membawa sami Buddha keluar dari Kuil, memanggil polis Melayu untuk mengganggu sami di Kuil kerana dia menganggap kuil itu miliknya… YIP KUM FOOK ini akan menjadi musuh Buddha selama-lamanya dalam kehidupan ini dan seterusnya kehidupan
  Kali terakhir kami menjadi ahli jawatankuasa di SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE dan kumpulan pengasas tetapi apabila YIP KUM FOOK menjadi presiden kuil, dia mengeluarkan kami daripada ahli tanpa memberitahu kami apa-apa.
  By khor hong hw and friends

  ReplyDelete
 4. Dalam dunia ini YIP KUM FOOK sangat bertuah kerana dia seorang peguam tidak perlu belajar undang-undang, juga tidak perlu pergi ke sekolah undang-undang, peguam lain perlu belajar undang-undang sehingga enam tahun untuk menjadi peguam penuh.

  YIP KUM FOOK adalah kawan baik saya dan dia seorang ahli perniagaan sebagai barangan perabot di Taman Daya, berhampiran dengan Taman Desa Jaya, Kepong dan juga dia seperti bermain politik, pada tahun 1990 dia menjadi pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong…

  Kemudian, beliau menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong pada tahun 1994 sesuatu dan beliau menolak presiden lama (Shia Kok Sun), kemudian beliau mengambil jawatan presiden ketika itu, yang semua orang tahu tentangnya, dalam apa yang berlaku. di SAMNAK SAMBODHI

  Dia nak jadi peguam sebab nak main politik, ramai ahli politik ada ijazah atau beransur-ansur dalam pendidikan, dan dia pun ikut orang apa yang dia ada, dia tak nampak diri dia datang, sekarang ramai yang tahu asal usul YIP KUM FOOK juga…..

  Ah Chin, Taman Desa Jaya, Kepong
  Translated by Dr. Chew

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post