Langkah Sumbang PH Bawa Malang

TINDAKAN Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim yang peringkat awalnya mempertahankan bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) UMNO dan mencalonkan Datuk Seri Idris Haron serta Datuk Nor Azman Hassan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka menjadi langkah sumbang pada permulaan kempen gabungan parti itu.

Walaupun dibantah oleh DAP yang menyatakan bahawa mereka telah ‘dikalahkan’ dalam perkara itu oleh PKR dan Parti Amanah Negara (Amanah), sekali gus akur dengan keputusan majoriti demi kepentingan perpaduan PH.

Tindakan dua bekas ADUN UMNO yang telah ‘disucikan’ dengan pelbagai gelaran seperti ‘katak berprinsip’, selain Anwar sendiri menegaskan mereka tidak mengkhianati sesiapa dan mahu mengembalikan kerajaan kepada PH tidak boleh diterima kerana beliau dikenali sebagai individu berprinsip oleh penyokongnya.

Mungkin pada hemat Anwar, kedua-dua bekas ADUN UMNO itu masih mempunyai pengaruh kuat untuk menarik sokongan pengundi daripada parti berkenaan tetapi culaan itu ternyata meleset.

Bekas Ketua Menteri Melaka itu tewas dengan majoriti besar iaitu 2,993 undi kepada calon Barisan Nasional (BN), Fairul Nizam di Asahan, manakala Nor Azman yang menyertai Amanah sebagai calon PH sebelum pilihan raya tersebut tewas kepada wakil BN di Pantai Kundor, Tuminah Kadi.

Kedua-dua calon berkenaan telah dilihat sebagai pengkhianat dan menjadi punca berlakunya pembubaran DUN, sekali gus memaksa PRN diadakan dalam situasi sukar kerana berdepan kemungkinan berlakunya gelombang Covid-19, selain kerajaan terpaksa mengeluarkan dana besar untuk melaksanakan PRN Melaka.

Justeru, tidak hairan mereka ditolak mana-mana pengundi sama ada BN mahupun PH sendiri.

Anwar perlu mengambil iktibar daripada perkara tersebut. Analogi mudah bagi situasi itu adalah jika seseorang dikhianati, maka dia mendapat simpati orang lain tetapi jika menerima pengkhianat dan mempertahankan tindakan itu, maka tidak ubah seperti oportunis.

Mungkin PRN Melaka tidak boleh dijadikan kayu ukur sepenuhnya untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tetapi pengajaran kepada PH tetap ada untuk mempersiapkan jentera mereka ~ Sinar

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post