Laaa.. Dok Berebut Kerusi Di Sarawak Pulak Ka?

PETALING JAYA: Kemelut dalaman Pakatan Harapan (PH) boleh menjadi masalah kepada blok pembangkang itu menjelang pilihan raya negeri (PRN) Sarawak dan boleh merebak ke pilihan raya umum akan datang (PRU15) jika tidak dikawal, penganalisis memberi amaran.

Bekas pensyarah Universiti Teknologi Malaysia, Azmi Hassan berkata, perbalahan mengenai peruntukan kerusi baru-baru ini menunjukkan bahawa terdapat masalah dalam PH, terutamanya di Sarawak.

“Di Miri, sebagai contoh, saya rasa kedua-dua PKR dan DAP mahu bertanding dan ini boleh menjelaskan mengapa parti-parti dalam PH merancang untuk menggunakan logo mereka sendiri (bukan PH).

“Sepertinya terdapat pergeseran selepas PRN Melaka dan saya rasa ia mungkin akan dilihat di Sarawak yang akan menjejaskan gambaran besar, iaitu PRU15 ,” katanya.

Beliau berkata, parti-parti pembangkang perlu menyelesaikan masalah dalaman mereka bagi mencabar gabungan GPS di Sarawak kerana Barisan Nasional (BN) mungkin memberi persaingan yang sama sengitnya di peringkat persekutuan.

Minggu ini, PKR Sarawak menuduh DAP negeri tidak memberi kerjasama dalam rundingan kerusi untuk PRN akan datang. DAP sudah pun mengumumkan calon bagi 18 daripada 26 kawasan yang akan ditandinginya.

DAP menafikan tuduhan PKR dengan berkata, parti itu harus memberi tumpuan kepada usaha memenangi 47 kerusi yang diperuntukkan, bukan menuntut lebih banyak kerusi.

Azmi berkata, parti berkenaan perlu mula mencapai persetujuan, “tetapi nampaknya terdapat perbezaan besar dalam PH”.

Beliau berkata, percanggahan pendapat ini boleh menjurus kepada DAP mendesak untuk meletakkan calonnya sendiri untuk mencabar Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri, dengan segelintir pemimpin dalam DAP menyalahkan Anwar atas prestasi buruk gabungan itu di Melaka.

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, konflik dalaman hanya menjejaskan semua parti dan prospek pilihan raya mereka apabila konflik itu merebak.

“PKR Sarawak pada dasarnya telah terbantut selepas Baru Bian dan Larry Sng (yang kedua-duanya sebelum ini berkhidmat sebagai pengerusi parti negeri) meninggalkannya, namun ia masih mahu terus maju dan bertanding di banyak kerusi walaupun perlu bertembung dengan DAP. ”

Katanya, PKR masih belum membuktikan ia boleh memenangi mana-mana kerusi sama sekali, dengan tiada langsung wakil dalam DUN Sarawak ketika pembubarannya, berikutan tindakan tiga ADUN mereka meninggalkan parti tahun lepas.

“DAP juga nampaknya terjerat dalam perselisihan faham yang terbongkar. Bagaimanapun DAP, walaupun pada tahap terendah, mungkin masih dapat mengekalkan sokongan besar di kerusi kawasan bandar,” tambahnya lapor FMT

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Tiada konsensus selepas menang pru14. Itulah ph.
  Sentiasa berebut kuasa sesama sendiri sehingga rakyat terabai.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kemudian asyik menyalah org lain.

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post