Strategi Jual Nama ‘Abah’ Tak Laku Sebenarnya...

 


MELAKA: Strategi kempen Perikatan Nasional (PN) yang dilihat mengatasi Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan (PH) membayangkan mereka ada kelebihan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Hal ini kerana pemerhati politik berpandangan langkah PN menggunakan populariti ‘Abah’ yang merujuk kepada Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin seolah-olah mereka berkemungkinan boleh menang dalam pilihan raya itu.

PN dikatakan membelanjakan satu peruntukan besar untuk membeli ruangan iklan sama ada melalui di media sosial dan media semata-mata memancing pengundi Melaka.

Jika pusingan kedua kempen PRN Melaka memberi gambaran bahawa angin perubahan bakal berlaku di negeri ittu dengan dijangka PN boleh membentuk kerajaan.

Sebaliknya, keputusan pilihan raya menyaksikan PN hanya menang dua daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) ditandingi manakala selebihnya kecundang di tangan lawan.

Itu pun dua daripada 15 kerusi ditandingi wakil Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) manakala Pas dan Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) gagal semua kawasan ditandingi mereka.

Pas tewas di semua lapan kerusi manakala Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) mengalami nasib sama di lima kerusi.

Malah tiga nama besar seperti Pengerusi PN Melaka, Datuk Mohd. Rafiq Naizamohidden; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mas Ermieyati Samsudin dan Pesuruhjaya Pas Melaka, Datuk Kamaruddin Sidek juga tewas.

Beberapa faktor perlu diambil kira terhadap kekalahan PN termasuk soal calon yang tidak dikenali berbanding tiga nama seperti disebutkan di atas.

Perkara itu diakui oleh seorang calon PN kepada Utusan Malaysia sehingga mereka terpaksa menumpang jenama ‘Abah’ agar dikenali pengundi.

Di samping itu, PN khususnya Bersatu tidak mempunyai kekuatan akar umbi untuk menggerakkan jentera pilihan raya sehingga terpaksa berharap kepada tenaga kerja ahli-ahli Pas.

Mungkin penurunan peratusan keluar mengundi menjadi punca kekalahan PN, namun perkara itu tidak wajar dijadikan alasan kerana sudah tertentu mereka ada pengikut setia untuk memilih dalam kertas undi.

PN perlu melakukan jujur melakukan ‘bedah siasat’ untuk melihat semula faktor kekalahan agar nasib malang PRN Melaka tidak berulang semula pada pilihan raya umum (PRU). -UTUSAN ONLINE

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post