Umno Lawan Bersatu Kerana Mereka Pengkhianat

UMNO enggan bekerjasama dengan Bersatu kerana rekod pengkhianatan parti itu, kata beberapa pemimpin sebagai maklum balas kepada PAS yang menyuarakan ketidakupayaan kedua-dua parti Melayu itu bekerjasama.

PAS harus melihat kepada diri sendiri dan bertanya mengapa ia tidak boleh menerima parti serpihannya, Amanah, sebagai rakan kongsi dalam mendapatkan undi Melayu-Islam, kata pemimpin Umno itu.

PAS juga harus berhenti membuat perbandingan dengan perkongsian Umno dengan parti bukan Islam MCA dan MIC di bawah Barisan Nasional, yang sudah berlanjutan selama enam dekad, kata mereka.

Mereka menjawab persoalan ditimbulkan Presiden PAS Abdul Hadi Awang, yang mempersoalkan mengapa Umno begitu berkeras untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu. PAS dan Bersatu adalah sekutu di bawah gabungan Perikatan Nasional (PN). Kedua-duanya juga berada dalam kerajaan bersama Umno.

Hadi, ketika berucap selepas muktamar (perhimpunan agung) PAS pada Sabtu, bertanya mengapa Umno rela bekerjasama dengan parti bukan Islam seperti MCA dan MIC.

“Jika Umno boleh bekerjasama dengan MCA dan MIC untuk membentuk kerajaan, kenapa ia tidak boleh bekerjasama dengan PAS dan Bersatu?” kata Hadi ketika sidang media selepas muktamar di Kuala Terengganu.

Ahli Majlis Tertinggi Umno Razlan Rafii berkata parti itu mempunyai banyak bukti “pengkhianatan” Bersatu.

Salah satu daripadanya adalah keputusan PAS untuk secara rasmi menyertai gabungan PN dengan Bersatu apabila ia sudah mempunyai pakatan politik dengan Umno di bawah Muafakat Nasional.

Beliau juga mencabar retorik PAS terhadap Amanah, yang ditubuhkan pada 2015 selepas perhimpunan PAS tahun itu mengundi pemimpin “progresif” yang memutuskan untuk kekal bersekutu dengan PKR dan DAP.

“Mengapa mereka tidak menerima Amanah jika mereka mahu kita menerima Bersatu?” kata Razlan.

Beliau juga menyebut sebagai satu lagi pengkhianatan, meletakkan calon berkecuali di kerusi tempat Umno bertanding dalam pilihan raya Sabah tahun lalu menyebabkan undi untuk Umno berpecah. Ini dipercayai didalangi Bersatu, walaupun berada dalam kerajaan bersama Umno.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post