Akan Terkuburkah Karier Politik 'Bossku'?

SEPERTI diketahui, hari ini menjadi detik cukup getir bagi bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana keputusan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman atas kesalahan penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd (SRC) bakal dimuktamadkan Mahkamah Rayuan.

Sinar Harian pada Selasa melaporkan, rayuan Najib atau lebih popular dengan gelaran Bossku akan diputuskan Mahkamah Rayuan pada jam 9 pagi Rabu.

Ia akan diputuskan panel tiga hakim yang diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil yang bersidang bersama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

Dalam prosiding terakhir pada 18 Mei iaitu hampir tujuh bulan lalu, Najib mengemukakan 307 alasan dirinya tidak patut didapati bersalah terhadap kesemua tujuh tuduhan penyelewengan dana SRC.

Oleh itu, keputusan Mahkamah Rayuan berkenaan sekali gus bakal menentukan hayat karier politik Najib sama ada akan terkubur atau sebaliknya.

Ia kerana jika Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi, Najib perlu menjalani hukuman.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 17 Oktober tahun lalu menjatuhkan hukuman penjara 10 tahun bagi setiap tiga kes pecah amanah dan masing-masing tiga kes pengubahan wang haram manakala penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, jika tidak dipenjara lima tahun bagi kes penyalahgunaan kedudukan.

Pun begitu, Najib hanya perlu menjalani hukuman penjara selama 12 tahun selepas hakim memerintahkan hukuman itu berjalan serentak.

Sekiranya sabitan itu kekal dan hukuman berjalan, secara automatik status Najib sebagai Ahli Parlimen Pekan juga akan terlucut.

Di bawah Perkara 48 Perlembagaan Malaysia, seseorang individu akan hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen apabila dijatuhi hukuman penjara 12 bulan atau lebih, atau didenda tidak kurang daripada RM2,000.

Menjelang keputusan mahkamah itu juga, anak-anak perempuan Najib, Nooryana Najwa pada petang Selasa berkongsi hantaran media sosial meminta agar orang ramai mendoakan agar bapanya itu diberi kekuatan dan keadilan.

"Sebagai hamba ALLAH SWT kita hanya mampu merancang dan mendoakan yang terbaik.

Berdepan dengan pelbagai ujian tetapi kekal tenang, percaya dan yakin dengan kebenaran.

Kebenaran di dunia dan di akhirat.

"Doakan agar Daddy diberikan kekuatan menghadapi semua ujian dan cabaran ini dan semoga keputusan esok memberikan keadilan kepadanya," katanya dalam hantaran di Instagram.

Dalam pada itu, peguam kanan, Haniff Khatri Abdulla berkata, Najib masih mempunyai satu 'talian hayat' iaitu Mahkamah Persekutuan sekiranya Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan bersalah ke atas beliau.

Mahkamah Persekutuan juga boleh menjadi pilihan seterusnya untuk pasukan pendakwa raya jika Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan bersalah iaitu hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta yang dibuat Mahkamah Tinggi itu.

Menurut Haniff, dari segi perundangan jika Najib didapati bersalah untuk satu atau semua tuduhannya maka perlaksanaan hukuman bergantung kepada budi bicara Hakim Mahkamah Rayuan.

Pastinya keputusan rayuan Najib yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN) itu akan turut mendapat liputan meluas media tempatan dan antarabangsa serta ditunggu penuh debaran oleh pengikut beliau.

Sama-sama kita nantikan keputusan berkenaan ~ Sinar Harian

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Please share to all Malaysian MCA Members,
  Some MCA leaders such as YIP KUM FOOK (lawyer, MCA Gombak) and Yip Jiun Hann (MCA Gombak youth) are immoral and their names are very bad in Selangor. Especially in Kepong, Selayang, Rawang and other places, such as eating money SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, TAMAN DESA JAYA, KEPONG, damaging other people's families …… ..behaving so badly.
  They are trying to tell us to support Donald Lim Siang Chai, if this group wins in the MCA party, I am sure the MCA party will sink forever in Malaysia
  Don't fall into the trap, support Dr. Wee Ka Siong
  SAMNAK SAMBODHI COMMITTEES
  Share and forward by Mr Low, Kepong

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post