'Bossku' Berjaya Perbodohkan Pengundi Luar Bandar?

Walau populariti Najib Razak dianggap tinggi dalam kalangan pemimpin Umno, namun faktor itu tidak memberikan kesan di kerusi bandar kerana beliau hanya popular dalam kalangan penduduk luar bandar yang sememangnya penyokong kuat Barisal Nasional (BN), kata penganalisis.

James Chin dari University of Tasmania, Australia berkata Umno sememangnya tidak berminat untuk meraih undi daripada kawasan bandar memandangkan parti itu sedar kebarangkalian untuk menang di kawasan itu agak sukar.

“Mereka tahu kawasan membangun merupakan kawasan pro-pembangkang,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Jika tidak menang lawan DAP, kemungkinan besar akan tewas dengan PKR.”

Oleh itu, Chin berkata, Najib dianggap sebagai aset dan liabiliti apabila dia mempunyai pengaruh kuat dalam kalangan akar umbi dan pengundi luar bandar, tetapi terkait dengan isu rasuah seperti 1MDB yang tidak dapat diterima pengundi bandar.

PELAPIS UMNO SUKAR NAIK

Penganalisis politik Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun berkata Umno masih mempunyai beberapa pemimpin yang berpotensi menarik sokongan pengundi bandar menerusi calon seperti Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan atau Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Namun disebabkan parti itu tidak mempunyai pendirian sebegitu, mereka akan cuba sedaya upaya mempertahankan sokongan dari kawasan luar bandar dan pedalaman.

“Pemimpin seperti Tok Mat dan KJ mungkin akan menawarkan imej yang lebih positif di kawasan membangun, tetapi harus diingati bahawa Umno menerima sokongan kuat di kawasan luar bandar,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Pengundi luar bandar suka imej ‘Bossku’ dan persepsi yang dibawa ketika era pentadbiran Najib.

“Oleh itu, Umno inginkan nilai tambah ini untuk terus meraih undi sebanyak yang boleh.”

Chin berkata, Umno diakui mempunyai ramai bakat, namun tidak dimanfaatkan sepenuhnya disebabkan kehadiran pemimpin yang lebih tua.

“Untuk sebab-sebab tertentu, mereka sukar dinaikkan kerana dihalang oleh pemimpin yang lebih senior,” katanya.

Baru-baru ini, Umno Johor menyatakan parti itu masih mengharapkan penglibatan Najib bagi membantu mereka menghadapi PRU15 kerana ahli Parlimen Pekan itu dilihat masih mempunyai pengaruh yang kuat.

Pandangan itu dilontarkan meskipun Mahkamah Rayuan secara sebulat suara mengekalkan sabitan salah atas tujuh pertuduhan membabitkan penyelewengan dana RM42 juta milik SRC International selepas menolak rayuan Najib.

Ditanya sama ada Umno ketandusan pemimpin apabila parti itu terus menagih sumbangan Najib, penganalisis politik dari UiTM, Mujibu Abd Muis, berkata mereka mempunyai beberapa individu yang dilihat layak menerajui parti tersebut, namun tidak dianggap setaraf dengan Najib dari segi pengaruh.

“Jika individu yang dipilih untuk pimpin Umno tetapi tidak mampu menyelesaikan masalah dalaman parti, maka sukar untuk bawa parti itu ke depan,” katanya kepada MalaysiaNow.

“Ini antara kelebihan yang mereka anggap hanya Najib boleh buat, justeru pemimpin Umno lain tidak dilihat berada ke tahap itu.”

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]
  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle
  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.
  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.
  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.
  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.
  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.
  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.
  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.
  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.
  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.
  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama
  Kerajaan Malaysia akan memeriksa Yip Kum Fook (peguam dan presiden Samnak Sambodhi atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post