Selangor Gagal Tangani Banjir.. Depa Nak Tukar MB Ka Ni?

PETALING JAYA: Kumpulan pro-Anwar Ibrahim menggesa kerajaan Selangor mengadakan pendengaran awam mesyuarat Jawatankuasa Pilihan Khas Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan (SELCAT) bagi mencari punca kegagalan negeri itu menangani bencana banjir.

Setiausaha Otai Reformis, Abdul Razak Ismail berkata, sebagai negeri termaju, Selangor tidak wajar hanya bergantung kepada bantuan Putrajaya dalam memberikan bantuan mengurus bencana banjir.

“Otai mengusulkan agar pendengaran awam SELCAT disegerakan untuk rakyat tahu di mana silapnya koordinasi bilik gerakan Unit Bencana Selangor di bawah seliaan Pejabat SUK (Setiausaha Kerajaan Negeri) gagal berfungsi dengan baik apabila ‘siren’ kecemasan di war-warkan oleh Jabatan Meteorologi di media arus perdana dan dilapangan air mula menenggelamkan kenderaan di Shah Alam dan Klang ketika itu.

“Sebagai negeri termaju di Malaysia adalah tidak wajar bergantung kepada Putrajaya untuk bantuan aset membantu pemindahan mangsa banjir. Sewajarnya Selangor sudah siap siaga dengan aset tersebut kerana seringkali berlakunya banjir kilat sebelum ini,” katanya kepada FMT.

Kumpulan itu juga mempertikaikan peranan Setiausaha Kerajaan, Haris Kasim semasa dan sebelum berlaku banjir besar di beberapa lokaliti di sekitar Shah Alam, Klang, Hulu Langat, Sungai Buloh dan Kuala Selangor.

“Dato’ SUK gagal ‘mengaktifkan’ untuk menggerakkan aset-aset agensi kerajaan negeri, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), anak syarikat kerajaan negeri dan lain-lain pihak berkaitan untuk kerja-kerja memindahkan mangsa-mangsa banjir terlibat.

“Otai mempertikaikan kenapa bot-bot milik Skuad Pasukan Tindakan Segera (PANTAS) Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) contohnya tidak digerakkan ke kawasan yang teruk terjejas di Sri Muda, sedangkan Sri Muda hanya terletak kurang 4.5km dari ibu pejabat MBSA,” katanya sambil menggesa SUK membuat penjelasan berhubung isu terbabit.

Katanya, Selangor juga tidak wajar menuding jari kepada Putrajaya untuk melepaskan diri daripada tanggungjawab membantu mangsa banjir.

“Sebagai ketua pentadbir negeri maka Menteri Besar juga patut pikul tanggungjawab ekoran bencana ini,” katanya ~ FMT

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. SELAMAT TAHUN BARU 2022 DENGAN ZIKIR MUNAJAT TIADA BUNGA API BRO.. AMIN

  TAHUN 2021 BANYAK PARUT KUDIS BISUL YANG MASIH ADA BRO..AMIN

  BRO..MENTERI REMBAT PEGAWAI TINGGI KERAJAAN MAKAN RASUAH SAHAM SOTAN REMBAT BALAK SUMA KAYA AKHIRNYA RAKYAT KAYA DENGAN BALA BANJIR.. AMIN

  BRO DAH MACAM CELAKA NEGARA KITA INI ..AMIN

  KETUA SPRM NAK LAWAN RASUAH TAPI DIA KAKI RASUAH SAHAM ..AMIN

  SOTAN REMBAT BALAK ...AMIN

  MENTERI CURI DUIT ..AMIN

  BANK NEGARA JADI PUSAT PENYAMUN CURI DUIT .. AMIN

  GABENOR BANK NEGARA PENCURI DUIT.. AMIN

  JHO LOW LESAP JADI BERUANG ..AMIN

  SEPERTI IMAM ROGOL MAKMUM ..AMIN

  SEPERTI GURU ROGOL MURID ..AMIN

  SEPERTI PUSAT PEMULIHAN DADAH BERI DADAH ..AMIN

  SEPERTI MP UMNO JADI BARUA DAPAT DUIT DARI TORWONG TOKONG ..AMIN

  KOS CAT PINTU GERBANG CELAKA 10 JOTA BRO..AMIN

  PROJEK TEBATAN BANJIR SELANGOR DIKATA MEMBAZIR BRO..AMIN

  AKHIRNYA BANJIR BESO SEMUA PENGUNDI DAPAT HASIL YANG DITUAI SELAMA INI PADAN MUKA DEPA BRO.. AMIN

  SEMUA DAH MACAM CELAKO BRO ..AMIN

  BERAT MAKIN BERAT BROO ..AMIN

  BRO MUNGKIN KAH SUMPAH LAKNAT ... AMIN

  LEKA DENGAN TEORI BODOH BANGANG BANI MELAYU PANJI ITAM DARI TIMUR BRO... AMIN

  JUSTO LESAP DEPAN HIDUNG TUN BRO ..AMIN

  BRO PULAU BATU PUTIH TUN SERAH MILIK PADA ANAK LEE KWAN YEW.. AMIN

  DAH MACAM CELAKA ROSAK NYA NEGARA KITA INI ..AMIN

  OMICRON MAKIN GANAS LAGI EROPAH DAH LOCKDOWN BRO..AMIN

  ELOK PRK KEMPAS JOHOR DI SEGERAKAN LAGI CEPAT LAH PARTI BOBOI PEJWANG MELINGKUP ILANG DEPOSIT BROO..AMIN

  BRO MUNGKIN SUMPAH LAKNAT SAMBIL TAMBAH BINI LAGI

  KHALAS

  KAH KAH KAH KAH KAH

  ReplyDelete
 2. Bossku dah buat tapi Tun dan PH macam celaka hasut rakyat...

  Antara Malapetaka Terbesar 22 Bulan Kerajaan PHAPRAK Hadiah Pada Rakyat Malaysia Ialah Pelabur Melarikan Diri Dari Malaysia… UAE Dan Cina Melabur Sebanyak RM500 Billion Membangunkan Indonesia…
  Antara Malapetaka Terbesar 22 Bulan KerajaanPHAPRAK Hadiah Pada Rakyat Malaysia Ialah Pelabur Melarikan Diri Dari Malaysia… UAE Dan Cina Melabur Sebanyak RM500 Billion Membangunkan Indonesia…

  Puas Hati Rakyat Malaysia Dengan Hadiah Dari KerajaanPHAPRAK Pimpinan pH diketuai orang tua celaka itu ??

  Skg padan muko kelian...!!

  Jho Low lesap sambil ketawa terbahak bahak lihat Melayu berantakan..AMIN

  Zety Gabenor Bank Negara penyamun mencuri di Bank Negara

  Ketua SPRM lawan rasuah jadi kepala rasuah negara..AMIN

  Pulau Batu Putih Tun beri pada anak Lee Kwan Yew utk Singapura..AMIN

  Melayu PH bangga jadi barua DAP@ LeeKwanYew diketuai bapak Barua Negara Tun Mahathir..AMIN

  Banjir besar angkara pengundi memilih PH padan muko kelian sebab kolam tebatan takungan banjir tak bermanfaat kata mereka. Cat pintu gerbang celaka itu kos sampai 10 juta..AMIN

  Negara dah macam celaka broo..

  KHALAS


  kah kah kah..

  ReplyDelete
 3. Kepada semua penganut Buddha ...
  YIP KUM FOOK (LAWYER, MCA GOMBAK) menghalau Sami-sami Buddha keluar dari kuil atau SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur
  Dia menggunakan samseng untuk mengusir Sami-sami Buddha itu dan juga memanggil polis untuk mengganggu Sami-sami Buddha di kuil dan YIP KUM FOOK (LAWYER) tidak menghormati Buddha dan Sami-sami Buddha ……Yip Kum Fook & Associates No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur
  Thanks
  Ng, Kepong

  ReplyDelete
 4. banjir....berlaku akibat hujan yg terlalu lebat dan berpanjangan...jika ada individu yg boleh stop hujan ,,sila lantik org ini jadi MB atau menteri ka...ada ka ?? sudah tentu tak ada..kerana hujan adalah kuasa Allah swt. jadi,,sama2 tolong menolong dan bekerjasama menangani masalah sebaik mungkin. menuding jari tersangat mudah,,budaya sekular ( tidak kaitkan dgn ugama ) kena buang daripada diri umat islam. cuma,,jika ada kekurangan, mereka yg bertanggungjawab segeralah perbaiki ....itu saja

  ReplyDelete
 5. DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]

  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle

  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.

  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.

  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.

  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.

  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.

  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.

  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.

  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.

  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.

  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama

  Kerajaan Malaysia akan memeriksa YIP KUM FOOK (PEGUAM DAN PRESIDEN SAMNAK SAMBODHI atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 6. 敬爱的佛教信土:
  我是甲洞三宝寺 (暹廟) SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION NO: 19-21 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA. 的理事, 当任此职多年, 对内的事務也一清二楚。

  最近, 在网络上看了PHRA PIYATHAMMO和尚和马华公会鸱唛区主席叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师的双方信件, 使我的内心久久不能平伏, 良心受到很大的譴責, 不吐訢不痛快, 所以我要誠恳的説:他叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)侓师叫外来的流流氓到三宝寺(暹廟)挑衅和尚打架及电招警方人员扣捕沙彌, 其嘲笑手法, 不外是要显示其权力, 而鞏固其职位, 以达到权力就是一切, 好让住持难堪, 自动離开, 方便行事……这种举动, 已间接的表逹其含意, 住持和尚兼顾问, 都无能为力,你们这些信徒能做什么?即使告马耒西亜佛教总会又能为难什么?这种心态, 的硧令人反感, 不是一个正信佛教者应有的行为。

  至今, 三宝寺的理事成员多数是其親戚, 这是实事, 加入会员需交RM100元费用,同时,必须经过叶金福(Yip Kum Fook)律师的同意,否则免談, 所以会员也不多。

  马华公会鹅唛区主席叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师,自控制三宝寺之後,把三宝寺(暹廟)当着私人產業,聘用和尚賺钱,利用佛教的道地为政治活动埸所,而处理三宝寺的钱财也不透明?这点,值得信众追问。马来西亚地擴人多,和尚也不缺乏,为什么不用本地和尚当任住持化缘,却偏偏劳心劳神,浪费签证费,交通费? 还要烦劳梹城佛总的推荐信, 向文化不同, 而語言又不通之千哩外囯缅旬和尚求助? 为什么….为什么? 只要我们用头脑想一想,便一日了然, 不必晝虎添足。

  叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak )律师说:欢迎任何人如有意见,可以电话03:62762369/0122039700 Email: YIPKUMFOOK@HOTMAIL.COM 戓到其马华公会鹅唛区会甲洞三宝寺及以下地圵:NO.2,B JALAN 53 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 SELANGOR, MALAYSIA.討論, 我要老实的提醒大家, 最好不要一个去見他, 因为这个人狡滑, 笑裡藏刀, 很阴险, 出家人都不放在眼裡, 連TAMAN DAYA 52100 KEPONG, KUALA LUMPUR. 众人的印度廟也敢放火燒, 利用权势把场地佔为己有, 由此可见, 他是何等的心毒? 还有现在三宝寺内, 各处都按裝计孔监视来人一举一动。

  目前, 三宝寺很多信徒及当地居民, 已经对叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak )律师不满, 但也不能做什么。他计划把三宝寺主席的职位轉给其子YIP JIUN HANN律师, 续承皇朝. 想近一部了觧詳情, 可上网得知。

  再说, 根据前理事在网络上给叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师的批評, 説他懂得包裝自己的道德守则, 以宗教为幌子手, 到处募款, 啇業经营, 政治活动为重, 并没依循佛教守則行事, 也没对人道作出貢献, 只不过借三宝寺宗教之名捞取权和私利而己, 其言也不为过, 是实事。

  在此, 我恳切希望, 廣大的佛教信仰者, 给予关注, 并共創義举, 弘扬佛教. 谢谢。

  Mr Lim Sok Chia敬啟
  Ms Yap

  ReplyDelete
 7. 敬爱的佛教伩徒, 有关马來西亜,吉隆坡,甲洞帝沙再也 (暹寺) 三宝寺 Samnak Sambodhi Buddhist Association No.19-21 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong 52100 Kuala Lumpur, Malaysia. 所发生的纠纷, 经过阅读了,Venerable Phra Piya Thammo 和尚及叶金福律师 (Yip Kum Fook) 的双方书信之后, 再经实地旁听了觧,做为中间人,我要客观实事的说: 1.当一个和尚、初出道 (小学生),在修行, 若有缺点, 那是难免.他马华公会鹅唛區会主地席叶金福律师(Yip Kum Fook),却心眼看不顺,就电招警万到耒佛教之圣地要扣畄和尚耒耻唇出家人, 这是绝对不许可, 除非是殺人放火之大罪悪. 2.他身为马华公会鹅唛區会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook),却反其道而行, 在佛寺不依佛法而軽视佛教的精神, 以傲慢的手段,帶领一般黑社会的人耒挑衅和尚打架, 这也是不该有、更不是佛教修行者的行为. 3.佛教的圣地, 其主要的目地, 是让眾生修佛道, 不是政治争執的地方. 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 却利用佛教之圣地当政治活动的场所。如此果敢冒犯佛陀的教誨,更是大大的罪悪。 囯有囯章,彿有佛法,家有家规. 如果出家人有何不对之处, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook), 为何不向主持和尚投?让出家人自依和尚的條规处理、却强权一味要显示他是马华公会鹅唛区会及三宝寺理事会主席, 无法无天的应用霸道手段践踏佛教之圣地.为什么。。。。。为什么. 至今, 他叶金福律师 (Yip Kum Fook),不当不歉愧,还要狡辩, 这又证明了他说一套, 做的又是另一套, 囗是心非, 所谓的两舌, 相当阴险. 身为律师, 受高深教育, 却应用如此悪毒, 横蛮无礼的作风污辱和尚, 相等于是耻辱佛教伩仰者。他叶金福律师(Yip Kum Fook)不向主持和尚投诉, 却自承英雄,电招外耒者.请问,身为將近20年的三宝寺主持和尚兼顾问,也是第一位 自筹建寺的大功臣,在大马南傳泒中,是闻名遐邇的高僧.其脸要放在那裡?同样的,要是台湾星雲大师的佛寺沙彌犯錯, 理事会没有礼貌自作主张,电招警方要扣畄其沙彌.我敢请问!星雲大师的自尊是怎样的感受?他叶金福律师(Yip Kum Fook)是后耒者,担任理会主席也不久, 竟敢应用如此,目无尊長的方式对待住持,间接的就是告大家,强迫住持和尚必远離,雀巢鸠要佔。这种用心不良, 有老千之谋, 的确令人不敢恭维。 縱观以上几项重点,我不是盲目的護持三宝, 而是要坦白的说;他叶金福律师 (Yip Kum Fook) 身受高深教育, 为律师者,本应通情达理才是,但遗憾的是, 却令人惊觉, 他厡耒就是彿书裡所讲的狡猾且残忍的此颣人。他叶金福律师 (Yip Kum Fook),利用他的专业知識, 懂得包裝自己的道德守則,以宗教为幌子手,到处募款,商业经营, 政治活动为重, 并没依循佛教宗教守则行事, 也没对人道作出任何貢献, 只不过借宗教之名捞取权和私利而己。 在此, 我奉劝, 他马华公会鹅唛区会主席叶金福律师 (Yip Kum Fook), 好自为之, 免因果報应.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post