Kenapa PKR Dikatakan Akan Kalah Semua Kerusi Di Sarawak?

MASALAH kepimpinan PKR di Sarawak bakal menyukarkan parti itu untuk menang satu kerusi pun dalam pilihan raya negeri (PRN) minggu depan, kata penganalisis politik.

PKR berdepan cabaran hebat di Sarawak, ditambah dengan jentera yang hampir tidak ada dan kurangnya panduan dari ibu pejabat parti, kata mereka.

Felo Kanan Majlis Profesor Negara Jeniri Amir berpandangan PKR sedang menempa kegagalan biar di kerusi mana sekali pun yang ditandinginya.

“Baik mereka bertanding di kerusi kategori A atau F sekali pun, tidak mustahak. PKR itu sendiri tidak menyerlah. Pada waktu kemuncak kekuatannya pada 2016 pun ia hanya menang tiga kerusi,” katanya, merujuk PRN Sarawak lima tahun lalu.

“Berdasarkan keputusan 2016, keseluruhan undi yang PKR dapat hanya 10%.

“Apa yang menyebabkan (presiden PKR) Anwar Ibrahim fikir PKR sangat kuat? Sekurang-kurangnya DAP dapat 20% daripada keseluruhan 1.1 juta undi,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Awal bulan ini, Anwar mendakwa partinya diberikan kerusi yang sukar untuk dimenangi dalam PRN Sarawak yang akan berlangsung 18 Disember ini.

Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu mendakwa partinya diberikan kerusi yang beliau istilahkan sebagai “kategori F” oleh parti sekutunya di negeri itu.

Tanpa Baru Bian dan Larry Sng, yang tidak lagi bersama PKR kali ini, Jeniri melihat parti itu tidak tentu hala di Sarawak.

“Sekarang ia tidak ada pengerusi di peringkat negeri. Tanpa pemimpin berpengaruh seperti Baru Bian, ia sekarang macam tiada arah tujuan,” kata Jeniri.

“Ditambah dengan jentera di akar umbi yang lemah, saya boleh simpulkan sangat sukar untuk mereka menang kerusi.

“Tidak ada harapan untuk mereka dalam pilihan raya kecuali mereka boleh cari seorang pemimpin yang berpengaruh seperti Baru,” tambahnya.

Jeniri melihat PKR mungkin boleh memberikan cabaran di Telang Usan, sebuah kerusi majoriti Orang Ulu, tetapi ia belum tentu boleh menang.

Telang Usan ditandingi empat calon iaitu Dennis Ngau dari Gabungan Parti Sarawak (GPS), Gia Bala dari Parti Bumi Kenyalang (PSB), Philip Jau (PKR) dan Jau Jok @Jenggo dari Parti Sarawak Bersatu (PSB).

Semasa percaturan politik Langkah Sheraton yang menjatuhkan kerajaan PH, Baru yang ketika itu pengerusi PKR Sarawak meninggalkan parti dan kemudian menyertai PSB.

Sng yang mengambil alih kepimpinan negeri kemudian mengumumkan hasrat letak jawatan pada Disember tahun lalu, yang kemudian diumum secara rasmi pada Februari 2021.

Beliau kini timbalan presiden Parti Bangsa Malaysia, sebuah parti baharu yang mengambil alih Parti Pekerja Sarawak.

Menurut Jeniri, PKR pernah jadi parti pembangkang nombor dua di Sarawak tetapi tempat itu sekarang diduduki PSB.

“DAP masih parti paling kuat. PKR sudah dipotong oleh PSB yang diketuai bekas pemimpin berpengalaman dari Barisan Nasional,” katanya.

Dalam pilihan raya umum 2018, PKR menang tiga kerusi parlimen tetapi selepas kerajaan PH di persekutuan jatuh, tiga wakil rakyatnya keluar parti dengan dua daripadanya menyertai PSB dan seorang masuk Bersatu.TIADA JENTERA

Penganalisis politik James Chin dari Universiti Tasmania berkata kelemahan PKR di Sarawak diburukkan lagi dengan lemahnya jentera pilihan raya parti.

“Mereka tiada jentera dan selepas dua pemimpin utamanya meninggalkan parti (Baru dan Sng) mereka tiada pemimpin,” katanya.

Sesetengah calon PKR juga mula membuat keputusan sendiri tanpa menunggu bantuan ibu pejabat, tambahnya.

“Dalam pilihan raya, perlu ada jeneral. Tanpa jeneral, tidak boleh hendak berkempen. Kalau kita lihat pada calon-calonnya, mereka yang kuat ialah yang sudah menyusun jentera sejak setahun setengah yang lepas,” katanya.

Selepas PRN ini, Chin berpendapat PKR bermuhasabah tentang hala tujunya di Sarawak.

“Ujian selepas ini ialah Pilihan Raya Umum ke-15, yang hanya beberapa bulan saja lagi. Sekiranya mereka tidak bersedia dan mengatur semula parti, mereka akan kalah teruk juga,” katanya.

TIADA PEDOMAN

Felo kanan Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura, Oh Ei Sun pula berkata sudahlah tiada kepimpinan negeri, PKR Sarawak juga tidak mendapat pedoman daripada pemimpin parti di Kuala Lumpur.

“Pemimpin parti yang baharu, jika ada, tidak begitu dikenali rakyat Sarawak.

“Tidak ada banyak campur tangan dari ibu pejabat PKR. Pada masa ini mereka perlukan pedoman kerana tiada kepimpinan negeri,” katanya.

Oh juga mengkritik PKR kerana cuba mengambil kerusi daripada DAP ketika ia sendiri tidak tentu hala.

PKR sepatutnya bertanding 47 kerusi tetapi kemudian dilaporkan meminta tambahan kerusi, yang sesetengahnya tidak mahu diberikan oleh DAP.

Ia kemudian mengumumkan bertanding 28 kerusi.

Sarawak mempunyai 82 kerusi negeri yang akan ditentukan 1.25 juta pengundi pada 18 Disember ini ~ The Malaysian Insight

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kepada semua penganut Buddha ...
  YIP KUM FOOK (LAWYER, MCA GOMBAK) menghalau Sami-sami Buddha keluar dari kuil atau SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE, Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur
  Dia menggunakan samseng untuk mengusir Sami-sami Buddha itu dan juga memanggil polis untuk mengganggu Sami-sami Buddha di kuil dan YIP KUM FOOK (LAWYER) tidak menghormati Buddha dan Sami-sami Buddha ……Yip Kum Fook & Associates No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur
  Thanks
  Ng, Kepong

  ReplyDelete
 2. DENDA RM40,000 PALSUKAN TANDATANGAN [METROTV]
  Jurutera didenda RM40,000 palsu tandatangan berhubung pembinaan bangle
  KUALA LUMPUR: Seorang jurutera sebuah syarikat perunding pembinaan didenda RM40,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan memalsukan tandatangan pada sebuah dokumen berhubung cadangan pembinaan sebuah banglo.
  Hakim Azura Alwi menjatuhkan hukuman itu ke atas Toh Hwee Sheng, 46, dan memerintahkannya dipenjara enam bulan jika gagal membayar denda itu.
  Toh didakwa dengan curangnya menggunakan suatu dokumen sebagai tulen iaitu sebuah buku ‘Structure Design Calculation’ bertarikh 2 Ogos 2014 berhubung kiraan dan pelan struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas Lot PT 1, No 1, Jalan 5, Selayang Baru, Mukim Batu, Gombak, Selangor daripada Lieng Consult kepada Datuk Yip Kum Fook iaitu pemilik tanah yang mempunyai sebab untuk mempercayai dokumen itu adalah palsu.
  Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu antara 2 hingga 12 Ogos 2014, di No 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya Kepong di sini, mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan yang boleh dihukum di bawah Seksyen 465 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya.
  Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Mohd Aliff Shaharuzaman memohon hukuman setimpal bagi memberi pengajaran kepada tertuduh kerana amalan pemalsuan dan meniru tandatangan pemilik syarikat adalah kesalahan serius dan menjadi barah dalam masyarakat jika tidak ditangani.
  Tertuduh yang tidak diwakili peguam merayu hukuman denda dikenakan ke atasnya dengan jumlah yang minimum kerana dia mempunyai tanggungan termasuk ibu yang berumur 76 tahun.
  “Ini adalah kesalahan pertama dan saya tiada rekod jenayah. Saya amat kesal dan insaf atas kesalahan ini dan berjanji tidak akan mengulanginya lagi, jadi saya mohon hukuman denda minimum tanpa hukuman penjara,” katanya.
  Mengikut fakta kes, pada 2013, Yip Kum Fook iaitu bekas Ahli Majlis Perbandaran Selayang mengarahkan syarikat tertuduh bekerja iaitu Lieng Consult menyediakan Borang A, Kiraan Struktur dan Pelan Struktur bagi cadangan membina sebuah banglo dua setengah tingkat di atas lot tersebut, namun penyediaan dokumen itu tanpa pengetahuan Lieng Wei Ming selaku pemilik syarikat.
  Lieng memaklumkan semua dokumen itu tidak dikeluarkan oleh syarikatnya dan mengesahkan tandatangan pada dokumen itu juga bukan miliknya.
  Selain itu, tertuduh juga menerima wang RM10,000 daripada Yip atas pembayaran kerja yang dilakukan iaitu menyediakan semua dokumen itu dan hasil semakan Bahagian Forensik SPRM mengesahkan tandatangan pada dokumen ‘Structure Design Calculation’ adalah berbeza dengan spesimen tandatangan diambil daripada Lieng. -Bernama
  Kerajaan Malaysia akan memeriksa Yip Kum Fook (peguam dan presiden Samnak Sambodhi atau persatuan Buddha, Taman Desa Jaya, kepong) kerana peguam ini menipu orang di mana-mana......Yip Kum Fook & Associates, Kuala Lumpur... No. 2A & B, Jalan 53, Desa Jaya, Kepong, 52100, Kuala Lumpur, WP Kuala Lumpur

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post