NADMA Ada.. Tapi Serupa Tak Ada?


PUTRAJAYA: Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) disifatkan gagal dalam menguruskan bencana banjir yang sedang melanda negara.

Presiden Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (Pekemas), Faizan Mohd. Nor berkata, tindakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas), Datuk Dr. Abd. Latiff Ahmad yang menjaga NADMA mengeluarkan kenyataan bahawa agensi itu hanya menguruskan pampasan, juga tidak boleh diterima semua pihak.

“Kita tak boleh menerima apabila dia kata NADMA hanya urus pampasan yang tidak terlibat dalam kerja kejadian bencana alam yang sedang terjadi.

“Sedangkan semua tahu NADMA adalah agensi peneraju pengurusan bencana yang mengatur semua gerakan dan mengkoordinasi semua pihak yang terlibat dalam pengurusan bencana.

“Kalau setakat pampasan, itu syarikat insurans boleh buat dan rakyat tengah tunggu apa pegawai tinggi dalam NADMA sedang buat untuk urus banjir ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abd. Latiff sebelum ini dipetik sebagai berkata, NADMA tidak terlibat secara langsung dalam urusan kejadian bencana alam seperti banjir di peringkat negeri.

Malah, kata Abd. Latiff, NADMA hanya menjaga urusan dalam pemberian pampasan kepada mangsa selepas mendapat maklumat dan senarai daripada negeri.

Justeru, Faizan berkata, kerajaan perlu mengambil serius isu berkenaan kerana bencana ini menjadi kayu ukur kepada prestasi kerajaan yang dalam perjalanan menuju Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) tidak lama lagi ~ UtusanKomen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post