Najib Naik Angin , MP Pembangkang Cadang Vaksin Dinamakan 'Bossku'

KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen pembangkang hari ini mencadangkan supaya kerajaan mempertimbangkan untuk menamakan vaksin Covid-19 buatan Malaysia sebagai “Bossku” atau “Pekan”, mengambil kira populariti bekas Perdana Menteri Najib Razak.

Hanipa Maidin (PH-Sepang) berkata, nama gelaran “Bossku” yang diberikan oleh penyokong Najib seolah-olah mempunyai satu “impak kuat”, namun kerajaan mungkin perlu bertanya terlebih dulu kepada Ahli Parlimen Pekan itu.

“Jika kita cipta vaksin baharu kemudian, kita boleh memanggilnya vaksin ‘Pekan’ atau ‘Bossku’…ada macam satu bola magik dengan ‘title’ Bossku itu…untuk dapat impak yang kuat,” katanya di Dewan Rakyat ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2022 pada peringkat jawatankuasa untuk Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI).

Terdahulu, Hanipa yang juga bekas Timbalan Menteri Undang-undang ketika pentadbiran PH, menyoal sejauh mana Pusat Vaksin Kebangsaan bersedia menghadapi sebarang ancaman daripada pandemik lain pada masa akan datang.

Menurut laporan, MOSTI memperuntukkan hampir RM60 juta untuk penyelidikan dan pembangunan vaksin Covid-19 tempatan bagi mengurangkan kebergantungan pada bekalan vaksin dari negara lain.

Timbalan Menterinya, Ahmad Amzad Hashim berkata, daripada peruntukan itu, RM54 juta diperuntukkan untuk Institut Genom Malaysia, manakala RM2.5 juta untuk pasukan penyelidikan membangunkan vaksin menggunakan teknologi “Messenger Ribonucleic Acid” (mRNA).

“Sebanyak RM2.5 juta lagi diperuntukkan untuk pembangunan vaksin daripada toksin tak teraktif yang dihasilkan kuman di Universiti Putra Malaysia (UPM),” katanya lapor FMT

Memetik laporan dari AgendaDaily cadangan dari Ahli Parlimen pembangkang itu menyebabkan bekas Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak naik angin.

Najib yang juga MP Pekan membidas MP Sepang daripada Parti Amanah itu semakin tidak waras apabila mengemukakan cadangan sedemikian yang seolah-olah cuba menyindirnya yang terkenal dengan gelaran ‘Bossku’ dikalangan peminat fanatiknya.

“Makin menggiler (menggila) puak sebelah sana. Bimbang pula saya,” kata Najib ringkas sebagai tindak balas terhadap cadangan Hanipa tersebut.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post