Dengar Cerita DAP Dah Mula Ditolak Di Pulau Pinang.. Betoi Ka?

 


GEORGE TOWN: Beberapa parti termasuk dua yang kurang dikenali “mengintai” Pulau Pinang kerana DAP semakin hilang penerimaan daripada penyokongnya, kata seorang penganalisis.

James Chin dari University of Tasmania berkata, rasa tidak puas hati itu bukan hanya berlaku di Pulau Pinang tetapi di seluruh negara seperti yang ditunjukkan menerusi kekalahan parti itu dalam pilihan raya negeri (PRN) Melaka dan Sarawak.

Salah satu punca mengapa penyokong Cina parti itu tidak berpuas hati adalah berhubung Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) yang tidak diiktiraf – peperiksaan lepasan sekolah menengah Cina – walaupun ketika Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai DAP memegang kuasa kerajaan.

Chin berkata, satu lagi kekecewaan mereka ialah rasa kurang senang terhadap bekas Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad berhubung dasarnya yang menjejaskan komuniti itu.

Katanya, tindakan DAP yang berkeras untuk terus menyokong Mahathir menghakis sokongan kepada parti itu.

“Pengundi Cina tidak dapat memaafkannya. Mereka marah kerana DAP tidak dapat mengiktiraf UEC dan parti itu dilihat tidak mampu menentang Mahathir. DAP berada dalam masalah,” katanya.

Menurutnya, ini menjadi penyebab mengapa Warisan dan Parti Bangsa Malaysia (PBM) berharap untuk masuk ke Pulau Pinang manakala MCA dan Gerakan juga cuba untuk “meremajakan semula” parti masing-masing dengan mendekati pengundi Cina yang tidak lagi memberi sokongan kepada mereka sejak bertahun-tahun lalu.

Chin berasa ragu-ragu sama ada Warisan dan PBM boleh memberi ancaman kepada kerajaan negeri PH yang dikuasai DAP, namun berkata, ia mungkin berpeluang memenangi beberapa kerusi.

Menurutnya, pengundi mungkin tidak selesa memandangkan parti berkenaan mempunyai sejarah menerima pembelot daripada parti lain.

Katanya, mereka yang mengetuai Warisan di Pulau Pinang adalah bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang ingin merampas kembali kerusi yang pernah diwakili.

“Bekas pemimpin DAP ini adalah mereka yang disisihkan dan ingin membuat kemunculan semula di kawasan lama mereka,” katanya.

“Bagi pengundi Cina, pilihannya sentiasa antara MCA, Gerakan atau DAP,” katanya ~ FMTKomen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post