RFID: Mudahkan Pengguna Atau Kayakan Kroni?

PETALING JAYA: Penggunaan sis­tem teknologi Identifikasi Fre­­kuensi Radio (RFID) dengan memansuhkan kad Touch ‘n Go (TnG) dan SmartTAG dianggap mencabuli hak pengguna dan lebih kepada kepentingan perniagaan.

Ini kerana pengguna seolah-olah ‘dipaksa’ beralih ke RFID apabila sistem TnG dan SmartTAG di plaza tol Lebuh Raya Uta­ra Selatan (PLUS) dimansuhkan secara berperingkat.

Pengguna juga mengeluh apa­bila mendapati proses pendaftarannya lebih rumit berbanding TnG dan SmartTAG. Selain itu, se­tiap penggunaan RFID juga dikenakan caj RM35 bagi setiap kenderaan berbanding sistem sebelum ini yang boleh dikongsi untuk beberapa kenderaan oleh pemilik yang sama.

Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA), Datuk Seri Dr. Jacob George berkata, kerajaan tidak boleh membuat keputusan dengan sikap mengutamakan kronisme hingga menyukarkan pengguna

Menurutnya, kerajaan perlu jelas dalam memberi sebab kenapa sistem RFID diutamakan hingga ingin memansuhkan sistem lain kerana timbul sangkaan projek tersebut mengekspotasi hak pengguna.

“Ini menunjukkan mereka nak menawarkan satu ekosistem yang berat sebelah, memaksa pengguna untuk bertukar ke sistem baharu untuk kepentingan pihak tertentu. Adakah jika kroni baharu mereka muncul, pengguna pula berubah lagi?

“Daripada kaji selidik dibuat oleh CASSA, TnG dan SmartTAG adalah sistem paling popular digunakan rakyat. Banyak masyarakat sudah melabur di dalam sistem ini seperti mendepositkan duit ke dalam kad dan peranti sistem tersebut,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia.

Terdahulu, akhbar melaporkan, transaksi tol menggunakan tag RFID untuk kenderaan ringan persendirian (Kelas 1) dilaksanakan di laluan Juru, Pulau Pinang hingga ke Skudai, Johor di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) bermula 10 malam, 15 Januari 2022.

Jacob berkata, masyarakat masih berada di dalam tekanan selepas dilanda wabak Covid-19 dan kejadian bencana banjir hingga terdapat mereka yang muflis dan hilang sumber pendapatan tetapi kini dipaksa untuk melaburkan duit lagi.

“Sepatutnya masyarakat diberi pilihan antara TnG, SmartTAG dan RFID, bukan beri monopoli pada satu sistem hingga mengeksploitasi hak pengguna. Tiada keadilan di dalam sistem ini, ia seperti merompak hak pengguna,” tegasnya.

Tambahnya, CASSA tidak akan kompromi jika projek RFID hanya dibuat untuk mencabul hak pengguna dan menekan masyarakat dengan memfailkan laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Ra­suah Malaysia (SPRM).

Sementara itu, Presiden Lembaga Perlindungan dan Kebajikan Pengguna Malaysia (LPKPM), Dr. Lee Nan Sang berkata, kerajaan perlu bersikap prihatin dengan melaksa­nakan projek yang tidak membebankan masyarakat.

“Demi meringankan beban pengguna, pemasangan RFID wajib diberikan secara percuma dalam tempoh masa tertentu contoh enam bulan. “Selepas itu, pihak terbabit perlu melakukan tinjauan tentang respon para pengguna adakah mereka berpuas hati,” kata beliau. Selain itu, Nan Sang memberitahu, kerajaan perlu memberi ganjaran kepada pemilik peranti SmartTAG tanpa mengambil kira sama ada pengguna baharu atau lama.

Kata beliau, pampasan tersebut boleh dilaksanakan dengan memberi pemasangan percuma kepada pemilik peranti yang sedia ada dan dengan cara ini mengurangkan rungutan kumpulan tersebut ~ Utusan

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. National Embarrassment" bila Tun Mahathir dengan selamba sambil gentel gentel dan garu garu telo nya berikan Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew..

  Negara lain berbunuhan jika pulau diambil orang lain.. bila PH berkuasa di bawah Tun Mahathir dng selamba smbil gentel2 telo bagi pada Singapura.

  Jho Low lesap jadi beruang bila Ex IGP lantikan Tun berkuasa tapi Aljazeera boleh gentel2 telo buat sidang media bersama Jho Low... Justo saksi utama kes 1 MDB lesap betul betul depan lubang hidung Tun Mahathir ex IGP lantikan Tun buat bodoh juga..!!

  Bahana bila pemimpin acah acah power Melayu Islamik rupa rupanya jadi barua DAP@LeeKwanYew.

  Mahathir Serah Pulau Negara Senang2 kepada anak Lee Kwan Yew Singapura ada lah “National Embarrassment”...AMIN..puii..!!

  Pusat fitnah Malaysia terbesar adalah Singapura@Pusat Media Fitnah Asia Tenggara. Pemimpin pembangkang Melayu seringkali gunakan media Singapura untuk memburukkan dan rujukan mereka untuk fitnah adu domba politik mereka.

  Mana mana Pemimpin yang mesra dengan Singapura adalah wajib dicurigai dan diawasi permainan dan game pemimpin itu.

  Lupakan Singapura dan pedulikan saja Singapura itu..!! Lupakan Singapura eratkan hubungan dengan Indonesia. AMIN

  Jika ada pemimpin yang mesra dengan Singapura maka rakyat wajib mencurigai dan waspada akan game politik pemimpin pemimpin itu. Kita tidak mahu pemimpin acah acah power Melayu Islamik dalam diam diam serah Pulau Batu Putih pada anak Lee Kwan Yew untuk Singapura.

  Awas pemimpin itu mungkin musuh dalam selimut. Orang rapat yang mengelilingi pemimpin itu mungkin musuh dan barua barua atau talibarut talam dua muka yang digunakan untuk kepentingan dan survival Singapura.

  Melalui proksi dan barua Singpura di Malaysia dalam parti DAP@LeeKwanYew dan taikun taikun yang dibela oleh pemimpin itu untuk keuntungan dan batu api adu domba Singapura mengucar kacirkan pemimpin Melayu berantakan sesama sendiri....!!

  Tiba masa nya Malaysia - Indonesia eratkan hubungan ekonomi budaya sesama serumpun dan tinggalkan lupakan Singapura yang tidak membantu kedua dua negara...

  Krisis kewangan 1997 ramai rakyat kedua dua yang kaya raya negara menyimpan wang bila Singapura mengambil krsempatan dari krisis kewangan dunia 1997 bila Lee Kwan Yew menaikkan faedah fix deposit di bank Singapura ketika krisis kewangan 1997 melanda..

  Indonesia sudah pindahkan ibu negara nya ( satu strategi yg cukup baik dengan kebangkitan Negara China) di Kalimantan sempadan Sawarak Sabah dekat dengan China Laut China Selatan adalah kelebihan buat kedua negara.

  Petronas sudah memulakan carigali Migas di Indonesia. Pengeboran terbesar Petronas Carigali di Madura membuka mata pihak Indonesia. CSR Petronas membuka mata rakyat Indonesia pada penduduk setempat menguntungkan mereka.

  Exxon Mobil, Shell Chevron sudah bertapak lama di Indonesia tapi Petronas baru menapak di Indonesia dan CSR Petronas disanjung tinggi penduduk setempat.

  Apalah sangat Pulau Singapura seluas Pulau Lombok dan Pulau Langkawi jika hubungan ekonomi, kebudayaan sesama serumpun dieratkan lagi.

  Jika kedua dua negara bergerak seiring dengan sumber alam yang banyak dan tenaga kerja yang murah maka Singapura is nothing..!!

  Lupakan Singapura jahanamkan Singapura awasi permainan jahat barua barua dan talibarut Singapura di kedua dua buah negara ini.

  Jika hubungan Malaysia - Indonesia dipereratkan lagi sesama serumpun maka kecelakaan besar pada Singapura dan kuncu kuncu mereka di sini.

  If you friend with Singapore then you don't need enemy.. Lupakan Singapura tinggalkan Singapura. Good bye Singapura fuck off Singapura.

  Jahanam Singapura.!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post