MH370 Diekori Pihak Lain Sebelum Hilang Dakwa Pakar Aeroangkasa

 


LONDON: Seorang pakar aeroangkasa mengemukakan teori baharu mengenai kehilangan pesawat Malaysia Airlines (MAS), MH370 dengan mendakwa juruterbang pesawat itu mungkin ‘diekori pihak lain’.

Lapor Daily Mail, jurutera aeroangkasa, Richard Godfrey mendakwa beliau mungkin sudah menemukan lokasi terakhir pesawat MH370 dengan menggunakan teknologi gelombang radio yang canggih.

Godfrey mendakwa pesawat MH370 terhempas ke lautan 1,933 kilometer (km) dari barat Perth dan terletak pada kedalaman 4,000 meter di bawah air di sepanjang garisan dikenali sebagai seventh arc.

Dengan menggunakan analisis Weak Signal Propagation Reporter, Godfrey menjejaki isyarat dilakukan oleh pesawat itu dalam frekuensi radio di seluruh dunia untuk mengesan lokasi terakhirnya.

Godfrey menemukan corak luar biasa dalam perjalanan pesawat itu termasuk melakukan pusingan 360 darjah di atas lautan.

Dakwanya, penemuan itu secara tidak langsung menyokong teori bahawa juruterbang pesawat, Kapten Zaharie Ahmad Shah sengaja menyimpang keluar dari laluan asalnya.

“Sehingga kini, ramai membuat andaian pesawat itu mengambil laluan lurus atau mungkin diletakkan dalam sistem autopilot.

“Namun, saya percaya ada juruterbang aktif sepanjang penerbangan,” katanya dalam satu temubual pada program 60 Minutes.

Berdasarkan penemuan Godfrey, sepanjang tiga jam perjalanan, pesawat itu didakwa berada dalam posisi holding pattern selama kira-kira 20 minit.

Godfrey percaya keadaan itu mungkin menunjukkan juruterbang berhenti untuk menghubungi pihak berkuasa Malaysia.

“Ia amat pelik bagi saya, jika anda cuba hilangkan pesawat di kawasan paling terpencil di Lautan Hindi Selatan, anda (akan) memasuki holding pattern.

“Dia mungkin berkomunikasi dengan kerajaan Malaysia atau mungkin memeriksa sama ada ada pihak lain mengekori pesawat itu,” ujarnya.

Pakar itu juga menunjukkan sebanyak 160 titik membabitkan isyarat terganggu di Lautan Hindi yang dikesan pada peta.

Katanya, hanya satu pesawat lain berada di kawasan tersebut pada malam kejadian sekaligus bermakna gangguan berkemungkinan berpunca daripada pesawat MH370.

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Dah teruk sangat Tun Mahathir belasah bossku.. sampai rakyat meluat dengan fitnah jijik Tun. Nak recycle isu 1 MDB pun dah ke laut dalam kikiki..!!

    Mahathir Mohamad berkata Najib Razak telah membawa “budaya tidak malu” melalui slogannya Malu Apa Bosku.

    Menyindir musuh politiknya itu, Mahathir memberikan contoh ekstrim pemimpin negara berbogel dan kencing di khalayak awam ketika kawat hormat ketika sambutan rasmi pemimpin asing.

    Sekarang dah terbongkar lagi satu yang memalukan negara dan ini 'national emberrasment' bila Tun buat bodoh bangang. Patut lah Tun Mahathir gelabah tetek semacam. Gelabah tetek sampai 2 pucuk surat dikeluarkan dalam PRN Bangsa Johor.

    Bekas pengurus bank Goldman Sachs, Tim Leissner beritahu mahkamah di AS. Pemindahan itu berjaya dilakukan dalam tempoh semalaman, katanya.

    Bank Negara membenarkan pemindahan keluar negara wang sebanyak USD1 bilion dari 1MDB ke PetroSaudi International (PSI), selepas suami gabenor BNM ketika itu disogok agar ia diluluskan

    Untuk makluman, Zeti Akhtar Aziz merupakan gabenor BNM ketika itu, dan suaminya Tawfiq Ayman.

    Leissner, saksi penting dalam perbicaraan seorang bekas pengurus bank Goldman Sachs, Roger Ng, menyifatkan penghantaran USD1 bilion dalam tempoh semalaman itu sebagai “tidak pernah berlaku dahulu”.

    Rupa rupamya Hanya tempoh satu malam wang 1 billion dollar dipindah dengan kebenaran Ex Gabenor Bank Negara dari 1MDB dengan syarat suami Zety dapat wang sogokan rasuah 1 MDB... Tun lansung tak bunyi bila Zety buat kerja AMLA dalam tempoh semalaman..!!

    “Sambil orang asing ini hormat bendera kita, pemimpin kita kencing. Kah kah dah ke laut dalam analogi Tun ni...

    Nak jaja 1 MDB dah kantoi.. kantoi sampai sekarang Jho Low lesap tak jumpa, kantoi saksi utama 1MDB Justo yg lengkap bergambar dengan Tun pun boleh lesap depan hidung Tun Mahathir Zety kantoi kes AMLA jadinya tidak ada apa isu yang nak dibangkitkan... hanya lah ratib bossku bossku yang dah tak laku rakyat naik meluat bila Tun mengaku meratib nama bossku.

    “Sampai bogel, kencing. Nak malu apa, inilah budaya yang dibawa Najib,” katanya. Apa yang bogel ni Tun...!? Siapa yang bogel sekarang ini.. pasal 1 MDB semua fitnah jijik dan acah acah power Melayu Islamik Tun terlondeh bogel akibat perbuatan dan perkataan hipokrit Tun sendiri...!!

    Paku dulang paku serpih ngata orang Kau yang lebih...!!

    ReplyDelete
  2. Rasuah AMLA Zety terbongkar di USA. Dulu rasuah Zety terbongkar di Singapura.. AG SPRM dan PDRM masih gentel telo tak buat apa apa..

    Perbicaraan Roger Ng di mahkamah Amerika berkenaan 1MDB mendapati pengkuan Tim Leissner bahawa secara rasmi beliau telah menghulurkan sogokan kepada suami bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Akhtar Aziz.

    Bayaran sogokan telah dibuat sebanyak dua kali, satu sebelum lulus dan satu lagi selepas diluluskan.

    Dengan kenyataan ini , bahawa jelas , satu perlakuan jenayah telah di “established” tanpa keraguan.

    Di Malaysia pula, Tan Seri Zeti dan Nor Yakob masih berdiam diri tanpa membuat kenyataan balas atau respon kepada berita viral berkenaan rasuah Liessner itu yang menjadi “world news”.Malah sekian lama masih berdiam diri.

    Sekurang kurang nya perguna seorang peguam menjadi juruckap untuk memberi kenyataan.

    Namun , kedua kroni Tun Mahathir ini terus membisu.

    ReplyDelete
  3. Dakwa dan tangkap Zety umpama mendakwa dan menangkap Tun Mahathir dan kuncu kuncu nya. Zety adalah proksi Tun mengenakan Bossku.

    Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan Bossku.

    Zety dan Tan Sri Nor Mohammad Yakcob adalah umpama bayangan Tun Mahathir dalam mengenakan Bossku bersama sama kuncu kuncu nya.

    Nor Mohamed juga dipercayai terlibat secara langsung dalam meluluskan syarat terma bond SRC yang pada hemat penganalisis berkenaan sebagai "tidak masuk akal".

    Pinjaman SRC sebanyak RM4 bilion daripada KWAP diluluskan dengan Kerajaan Malaysia bertindak sebagai penjamin.

    Siasatan bebas, telus dan adil sudah tentu memberi peluang kepada Tan Sri Nor Mohamed Yakcop membersihkan namanya sekiranya beliau tidak terlibat dan tidak bersalah. Ianya juga diharap dapat mencerahkan kekaburan serta teka-teki kes 1MDB dan SRC yang masih belum terjawab sepenuhnya sehingga kini.

    Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kisah Bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Aziz , dimana suaminya memiliki wang RM700 juta dari seorang “fugitive” yang kerajaan Pakatan Harapan sendiri mempopularkan nama nya demi hendak mengenakan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak , rupa rupa nya ada lah pihak yang bersekongkol dengan suami bekas Gabenor itu sendiri.

    Malah bekas Peguam Negara lantikan kerajaan Tun Mahathir, Tommy Thomas sendiri mengakui bahawa keluarga Zeti “facilitate” Jho Low dalam kenyataan nya.

    Ini lah imej negara dibawah kerajaan Tun Mahathir yang sangat “damaging” kepada negara.

    Kerajaan PH dilihat sebagai “culprit” mengenakan Bossku tetapi melindungi bekas Gabenor, malah memberi jawatan menjaga ratusan billion wang milik rakyat didalam Permodalan Nasional Berhad.

    Kerajaan Mahathir juga dilihat kotor dengan melantik pesalah rasuah Terowong menjadi Menteri Kewangan nya.

    Akbat kejijikan dan kekotoran ini, puak PH dan Mahathir sendiri perlu bermainkan sentimen dan di ulang dan di ratib dalam minda rakyat yang Bossku sebagai pencuri
    perompak sebagai kerja mengalih perhatian rakyat serta memperbodohkan kan rakyat yang sentiasa ramai datang dari “kluster” mudah kena tipu.

    Imej negara yang sudah hancur dan hilang wibawa mengakibatkan pelabur semua enggan masuk melabur sambil yang belum masuk memilih negara jiran untuk melabur.

    Isu suami bekas Gabenor miliki wang “haram” TIA/1MDB menjadi kudis kepada imej negara kerana masih belum didakwa dan dilengah lengahkan pendakwaan nya.

    Persoalan sangat mudah berlegar diminda semua pihak atas sebab soalan tergantung “apa kah yang menyebabkan susah sangat untuk mendakwa Zeti dan Keluarga?”

    Akibat lambat dan sukar didakwa, semua pihak yang mengikuti kes Bossku telah mengandaikan bahawa ia berkemungkinan membabitkan orang orang seperti Tun Mahathir , Tun Daim dan hampir 5-7 Tan Sri ternama yang terkait Mahathir.

    Dakwa Zeti umpama dakwa Mahathir dan kuncu kuncu kerana demi mahu menyelamatkan diri pasti Zeti terpaksa dedah arahan siapa di ikutinya berdiam diri berkenaan derma RM2.6 bilion dan juga berdiam diri dengan laporan CAD dan Polis Singapura.

    Selain itu , kerajaan PH dibawah kuasa Tun juga boleh didakwa bersekongkol melindungi perasuah dan pesalah kewangan.

    Maka Imej Negara akan pulih jika Zety didakwa dengan segera. Kerja kotor Zety adalah bayangan kerja kotor Tun Mahathir mengenakan dan memfitnah Bossku.

    ReplyDelete
  4. Tak heran zeti tu kroni tm. Dikabarkan sblm pm4 pencen trdpt projek mega diberikan kpd keluarga zeti. Jumlahnya bukan sikit.
    Jadi tak heran mrk ada hbgn rapat khasnya dlm 1mdb.
    Hrp suatu hari nanti kes tersebut dpt disiasat dan nama ds najib dpt dibersihkan.

    Bab memburuk dan mghina lawan dah jadi darah daging tm sejak dahulu lagi. Ramai yg terperdaya krn bijaknya dia mempengaruhi rakyat.

    Skrg tidak lagi sejak kes 1mdb nyata melibatkan keluarga zeti dan anak2 tm kaya mendadak hasil kleptokrasi.
    Jelas dan nyata tm seorg munafik.

    ReplyDelete
  5. Kerja Zety yang khianat bersama Jho Low Bossku seorang yang dipersalahkan..!!

    Perilaku agensi dan badan berkuasa terhadap Bossku pada kes 1MDB dan SRC telah menjadi kayu pengukur kepada rakyat Malaysia.

    Dengan pembuktian baru, bahawa banyak maklumat serta bukti di sembunyikn dari “defense team” seperti dalam laporan Polis Bossku maka kes boleh menjadi persoalan menghukum tanpa perbicaraan lengkap dengan bukti yang disembunyikan.

    Sejumlah RM700 yang masuk kedalam akaun milik keluarga Zeti hanya dapat di serah semula oleh SPRM sebanyak RM65 juta sahaja.

    Ke mana baki wang sebanyak RM635 juta itu di salurkan? Adakah masuk kedalam akaun sulit atas nama orang lain di luar negara?

    Ada kah orang itu seperti yang ramai syaki ia itu tidak lain dan tidak bukan individu sama yang melantik Zeti ? Tun Mahathir dan pihak musuh mahu pergunakan kes Bossku sebagai alat PRU15.

    Maka Kes Keluarga Zeti boleh di jadikan alat kepada BN/UMNO untuk counter kepada Tun Mahathir dan pihak lain, bahawa punggung nya juga gelumang taik dan harus henti berkokok meratib bossku bossku..!!

    Ini menjadi ‘precedented’ dan contoh untuk rakyat bertanya bila akaun bank dan harta keluarga Tan Sri Zeti Akhtar akan di ambil Tindakan kerana contoh telah pun ada pada kes Bossku.

    'Unsuspecting’ rakyat akan hanyut pada permainan fitnah jijik persepsi dari pihak kerajaan dan fitnah jijik Mahathir konon konon nya ini lah hasil curian .

    Namun , setelah 7 PRK dan 2 PRN, verdict hakim rakyat tetap Najib tidak bersalah. Verdict hakim rakyat di PRN Bangsa Johor mengesahkan pula kali ini..!!

    Pada kejadian di bulan Ramadhan , kerajaan Tun Mahathir secara gelojoh dan tidak menyempat telah menghantar Polis dan lori lorinya untuk mengeledah rumah mantan Perdana Menteri seolah olah tiada esoknya.

    Kerana kes direka untuk menunjuk kan Bossku telah merompak harta rakyat , maka drama membawa lori pikul harta keluar dari rumah Bossku mesti dimainkan demi persepsi fitnah jijik dan drama meloyakan.

    Momentum kebencian mesti dimainkan terlebih dahulu supaya yang membenci tidak lagi dapat berfikir benar atau tidak.

    Hakim empat orang dari kerajaan Tun Mahathir tidak dapat menandingi jutaan hakim rakyat yang tetap memberi kemenangan kepada Barisan Nasional dimana Bossku turun berkempan. PRN Bangsa Johor akan menambah momentum memihak pada Bossku..

    Kemunculan isu baru dan penemuan bukti baru, pada kes 1MDB dan SRC , Tun Mahathir pula lari lintang pukang sembunyi belakang nasihat doktor. Mahathir gelabah cemas takut menjadi faktor kekalahan PEJUANG dan seangkatan dengan nya atas sebab faktor faktor bawaan Mahathir.

    Isu Pulau Batu Puteh , Isu loan dari tiga bank Melayu yang tidak ada cagaran kepada pembeli kapal Equanimitty , ia itu Genting Berha.

    Terkini, isu Tan Sri Zeti Akhtar kroni rapat Tun Mahathir dan Tun Daim telah di umum secara sah dalam mahkamah di Brooklyn sebagai menerima rasuah dari Jho Lo dan Tim Leissner.

    Syarikat kroni Tun Mahathir dan bekas CEO Astro Rohana Rohzan di maklumkan oleh SPRM telah di siasat dan di beku akaun dan aset nya.

    Kenapa SPRM sepantas kilat bertindak dengan laporan baru tetapi masih merangkak macam 'cifut babi' untuk lakukan perkara sama terhadap laporan lebih lama dan awal terhadap Zeti?

    Undang undang apa di guna pakai Ketika pekenakan Bossku dan undang undang apa yang di gunapakai untuk tidak bertindak terhadap keluarga penyamun Zeti?

    ReplyDelete
  6. When Barua Tun 'talk cock' loudly.. it fullest of shame on you Jessy Gaygay..!!

    Approximately RM10 million worth of Datuk Rohana Rozhan’s assets have been frozen following investigations into the former Astro Malaysia Holdings Bhd CEO over her alleged connection to the 1MDB global financial scandal, said Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) chief Tan Sri Azam Baki. 'Ngopi pes' from barua Tun Blog Jessy Gaygay

    https://www.thethirdforce.net/leissner-roger-ng-sought-advice-from-feng-shui-master-on-1mdb-probe-court-hears/

    On February 24, Rohana was reported to have spent about nine hours at the MACC headquarters to give her statement to the Commission to assist in the investigation under Section 4(1) of the Anti-Money Laundering, Anti-Terrorism Financing and Proceeds of Unlawful Activities Act 2001.

    It' already 2 countries have mentioned the name of Zety and her bandit family. When does the MACC want to freeze the account and confiscate Zety's property with the family of the bandits ..!?

    What laws did the IGP MACC and the LHDN use for the family of Zety's bandits and what laws did the Pulis MACC use for my Bossku and Astro CEO ..!?

    Kah kah kah.. talk cock louder tail fullest with shit... kah kah kah

    KHALAS

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post