Anwar ‘Menghitung Hari’, Kata Penganalisis

PETALING JAYA: Penampilan buruk Pakatan Harapan (PH) dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor berkemungkinan menandakan pengakhiran kerjaya politik Pengerusi PH dan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim, menurut penganalisis.

Felo kanan Akademi Nusantara Azmi Hassan berkata, hari-hari Anwar “sudah terhitung” selepas PH hanya berjaya memenangi 12 daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) sekali gus melemahkan pengaruh gabungan itu di Johor.

“Kekalahan di Johor lebih teruk kerana PRN Melaka dan Sarawak sepatutnya menjadi titik tolak untuk PH mengkaji apakah yang silap sekali gus mengambil langkah memperkemaskan strategi mereka, tetapi itu tidak pernah berlaku,” katanya.

PH hanya memenangi dua daripada 82 kerusi pada PRN Sarawak pada Dis, sebulan selepas gabungan itu hanya memenangi lima daripada 28 kerusi pada PRN Melaka.

Sambil menyifatkan prestasi PH pada PRN Melaka sebagai “bencana” dan pencapaian mereka pada PRN Sarawak sebagai “malapetaka” Azmi berkata, PRN Johor adalah kedua-duanya sekali, iaitu “bencana dan malapetaka” bagi gabungan yang pernah memerintah negara itu.

Daripada 12 kerusi yang dimenangi PH di Johor, hanya satu dimenangi PKR atas tiket sendiri apabila calon parti itu, Arthur Chiong, menang di kerusi Bukit Batu dengan majoriti tipis 137 undi mengatasi S Suppayah daripada Barisan Nasional (BN).

“Berdasarkan keputusan PRN Johor, PH kini perlu memutuskan siapakah yang akan memimpin mereka pada pilihan raya umum (PRU15) akan datang,” katanya.

Tambahnya lagi, beliau pasti Pejuang dan Warisan tidak akan menerima Anwar sebagai ketua pembangkang dan dilantik perdana menteri jika parti-parti itu menyertai PH untuk membentuk barisan pembangkang.

James Chin dari Institut Asia Universiti Tasmania berkata, PH perlu menggantikan Anwar sebagai ketua jika ia mahukan peluang untuk memenangi pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Anwar telah melakukan terlalu banyak kesilapan politik dan Johor adalah yang terbaharu dalam beberapa siri kesilapan yang dia lakukan,” kata Chin kepada FMT.

Chin juga menekankan keengganan dalam kalangan kepimpinan PKR untuk mendesak seseorang menggantikan Anwar, selain menambah bahawa ini menunjukkan struktur parti itu “sangat sukar untuk menyingkirkan Anwar.”

“Pemimpin itu sendiri perlu membuat keputusan untuk berundur,” kata Chin. “Jika tidak, tiada siapa boleh menolaknya keluar daripada parti.”

Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata, beliau tidak nampak calon yang berdaya saing untuk mengetuai gerakan pembangkang menuju PRU15.

Dengan Warisan yang menunjukkan prestasi lebih buruk daripada PH dalam PRN Johor, Oh juga berkata, Presiden MUDA Syed Saddiq Syed Abdul Rahman “terlalu baharu” untuk memegang tampuk pimpinan.

“Nampaknya tidak ada sesiapa dalam PKR, dalam PH, malah lebih luas lagi dalam pembangkang yang boleh mengambil alih daripada Anwar dengan berjaya,” kata Oh.

“Seperti yang dibuktikan dengan keputusan PRN Johor, seluruh blok pembangkang sememangnya berada dalam dilema sekarang.” ~ FMT

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Penolakan terbuka pujaWang khasnya boboi terhadap anwar memimpin ph sblm ini memburukkan kewibawaan anwar.
  Mgkin boboi beranggapan org lain perlu mengganti tempat anwar.
  Bagi dap pula, dah tak kesah siapa asalkan boleh menang bahkan ada kepimpinan parti mereka turut mengkritik anwar secara terbuka.
  Bagi akar umbi tegar pkr pula masih percaya anwar adalah yg terbaik.
  Terpulanglah dengan idea dan perancangan masing-masing.

  Kesan kencingan 22bulan juga memainkan peranan dlm pru15 nanti. Bukan sahaja anwar malah kepimpinan tertinggi yg terlibat dalam kencingan 22bulan termasuk dalam pujaWang, wsrisan, pkr, dap, ppbm, pan wajib mengundurkan diri dari politik. Mereka juga wajib dipersalahkan dan berhenti dari memimpin parti.

  Boboi dan bapaknya adalah liabiliti jika bergabung dgn ph. Kebencian rakyat terhadap muka munafik yg mengutamakan nepotisme dan kronisme tetap akan melekat di minda rakyat utk bertahun2. Jadi jika boboi ingin menyalahkan org lain dia perlu menilai balik kekalahan teruk di prn johor. Meletak boboi sebagai ketua dlm ph akan merosakkan ph sama sekali. Rakyat dah tak hingin genetik legasi kaya dan tamak dalam politik negara secara total. Prn johor telah membuktikannya walaupun ada surat dan video perutusan dari bapaknya. Cuma video nangis2 tak ada...
  Jadi boboi tak perlu perasan dia adalah terbaik memimpin ph.

  Jika perkara di atas tidak dipedulikan mungkin nasib ph, pujaWang, warisan, ppbm, muda menyamai nasib mereka dlm prn sarawak, melaka dan johor.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post