FBI Dakwa Najib Terima RM3.2 Bilion Dana 1MDB Yang Dicuri

NEW YORK: Ejen Biro Penyiasatan Persekutuan memaklumkan bahawa bekas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak, menerima AS$756 juta (kira-kira RM3.2 bilion) melalui transaksi bon diuruskan Goldman Sachs untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Eric Van Dorn turut menyebut beberapa nama lain sebagai penerima wang sama termasuk ahli perniagaan kontroversi yang kini menjadi buruan pihak berkuasa, Low Taek Jho atau lebih dikenali Jho Low yang menerima AS$1.42 bilion (kira-kira RM5.97 bilion).

Turut disebut penyiasat FBI itu dalam perbicaraan rasuah bekas pegawai Goldman Sachs, Roger Ng di mahkamah Amerika Syarikat (AS) di sini, ialah bekas Pengarah Urusan Abu Dhabi's International Petroleum Investment Company, Khadem al-Qubaisi yang menerima AS$472.8 juta (kira-kira RM199 bilion), selain bekas pegawai Goldman Sachs, Tim Leissner serta anak tiri Najib iai, Riza Aziz, yang masing-masing menerima AUS$73.4 juta (kira-kira RM308.8 juta) dan AS$238 juta (kira-kira RM1 bilion).

Van Dorn turut memberi keterangan bahawa Ng menerima AS$35.1 juta (kira-kira 147.68 juta) melalui dua daripada tiga bon transaksi.

Beliau berkata, mereka yang dinamakannya itu antara 16 individu yang dikesan beliau ketika penyiasatan dilakukan terhadap dana 1MDB yang hilang.

Ng berdepan tuduhan menerima sogokan jutaan dolar kerana membantu melarikan dana daripada 1MDB dan memohon dibicarakan atas dakwaan berkonspirasi terhadap pengubahan wang dan melanggar undang-undang antirasuah.

Tuduhan itu susulan satu daripada skandal kewangan terbesar dalam sejarah, di mana pendakwa raya AS mengatakan AS$4.5 bilion (kira-kira 18.93 bilion) daripada AS$6.5 bilion (kira-kira 27.35 bilion) bon dikumpulkan Goldman Sachs untuk 1MDB dipindahkan kepada pegawai kerajaan, jurubank dan rakan sekutu mereka secara rasuah dan sogokan.

Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan didapati bersalah pada Julai 2020 atas tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa membabitkan RM42 juta dana SRC International yang mempunyai kaitan dengan 1MDB.

Pada 7 Disember tahun lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan dan hukumannya dengan panel hakim menyifatkan transaksi ke dalam akaun Najib sebagai 'memalukan negara'.

Najib kini dalam proses rayuan kesnya di Mahkamah Persekutuan ~ BH

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post