Kenapa Kerajaan Akhirnya Benarkan Wang KWSP Dikeluarkan?

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilaporkan media telah berkata berkata Kerajaan tidak berhasrat meluluskan pengeluaran wang daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM10,000 ketika ini, meskipun ramai yang terjejas banjir.

Tambahnya lagi, kerajaan sudah menyediakan pelbagai bantuan dan dana mencukupi untuk membantu mangsa banjir di seluruh negara serta bersedia menambah peruntukan.

“Ada banyak kemudahan diumumkan kepada mangsa banjir. Jika ada yang mahu buka perniagaan untuk yang terjejas banjir, TEKUN menawarkan pinjaman mudah RM10,000 tanpa faedah dan moratorium, iaitu tidak perlu bayar balik pinjaman selama setahun.

“Bagi yang mahu beli barang keperluan rumah, Bank Simpanan Nasional (BSN) akan beri pinjaman persendirian RM10,000 tanpa faedah, dan moratorium selama enam bulan.

“Kerajaan sudah sediakan kemudahan ini. Jika apa yang disediakan ini digunakan, Insya-Allah ia boleh membantu mangsa banjir,” katanya seperti dipetik media tempatan hari ini.

Dalam pada itu, beliau berkata, kerajaan keberatan meluluskan pengeluaran khas ketiga kerana ramai pencarum kini memiliki jumlah simpanan yang terlalu sedikit untuk persediaan hari tua mereka.

“Tujuan KWSP adalah untuk simpanan hari tua selepas pencen. Selepas pengeluaran khas dua kali sebelum ini, 20 peratus pencarum hanya tinggal baki RM1,000.

“Kalau RM1,000, apabila pencen nanti, automatik mereka akan jadi miskin tegar. Ini yang saya risaukan.

Itu katanya pada 26 Disember lalu.. semalam dah berubah dah.. kenapa agaknya ya?

Baca ni..

SHAH ALAM - Pakar-pakar ekonomi memberikan sekurang-kurangnya lima sebab utama kenapa pengeluaran khas RM10,000 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) akhirnya dibenarkan kerajaan.

Salah satu faktor tersebut ialah kerajaan bersikap prihatin dengan mendengar rintihan rakyat, kata Dekan Fakulti Perniagaan dan Pengurusan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Profesor Madya Dr Ahmad Azrin Adnan.

Menurut beliau, negara baru sahaja melepasi satu tempoh yang begitu sukar kerana selain berdepan pandemik Covid-19, rakyat turut berdepan banjir besar.

“Jadi sudah tentulah keperluan utama mereka adalah dalam bentuk wang ringgit terutama untuk menggantikan peralatan rumah yang rosak akibat banjir,” katanya.

Faktor kedua pula disebabkan pindaan undang-undang pada 2020 sememangnya membenarkan pengeluaran KWSP yang mendesak pada waktu pandemik, ujar Penganalisis Ekonomi daripada Universiti Tun Abdul Razak (UniRazak), Profesor Emeritus Dr Barjoyai Bardai.

“Kalau dicabar di mahkamah kerana tidak membenarkan pengeluaran khas itu, kerajaan akan kalah. Jadi Perdana Menteri telah mengambil keputusan yang betul di samping merayu pencarum tidak membuat pengeluaran kecuali terlalu memerlukan,” jelas beliau.

Barjoyai berkata, faktor ketiga ialah pengeluaran itu membantu menggerakkan dan melonjakkan semula ekonomi negara.

“Dijangka lebih dua juta pencarum akan keluarkan wang antara RM25 bilion hingga RM30 bilion. Ini akan menambahkan perbelanjaan berkesan dalam negara dan apabila perbelanjaan berkesan bertambah, permintaan berkesan juga meningkat sekali gus akan melonjakkan tahap pengeluaran dalam ekonomi,” tambahnya.

Timbalan Naib Canselor i-Cats University College, Kuching, Profesor Datuk Dr Shazali Abu Mansor pula menambah sebab keempat ialah Perdana Menteri mengambil kira pandangan dan saranan pemimpin-pemimpin politik khususnya daripada UMNO.

“Beliau mungkin menerima gesaan pemimpin politik yang memberi tekanan demi tekanan agar pengeluaran KWSP kali terakhir diluluskan.

“Ahli politik ini pula bila buat desakan ini mungkin tujuan utamanya untuk ekonomi tetapi pada masa sama, ia juga beri keuntungan kepada mereka,” katanya.

Dalam pada itu, sebab kelima adalah kerajaan juga dipercayai sudah mempunyai langkah-langkah untuk menangani isu persaraan ahli KWSP ~ SH

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Utk sesiapa yg benar2 perlu memang patutlah dibenarkan mrk mengeluarkan wang kwsp mrk.
  Jika ekonomi pulih kembali wang tersebut mgkin dpt dicarum dan diganti balik mengikut pendapatan mrk.
  Tidak perlu dipolitikkan. Musibah covid19 dan bencana alam amat menduga nasib rakyat.
  Yang kaya dan tidak berkeperluan wang tersebut, tidak perlulah mengeluarkannya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Khuatir jika ada yg terpaksa bergantung pada ahlong.
   Mereka peduli apa, janji masyuukkk...

   Delete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post