Orang Johor Kurang Kesedaran Politik Islam – Hadi

KUALA LUMPUR: Kurang kesedaran politik Islam di Johor adalah punca Pas tidak mampu menawan hati penduduk negeri itu walaupun ia menjadi antara negeri terawal ditubuhkan cawangan parti berkenaan.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, pada Pilihan Raya Umum (PRU) Tanah Melayu 1959, Yang Dipertua Agung parti itu, Datuk Seri Dr. Burhanuddin al-Helmy memaklumkan kepadanya, oleh kerana pusat pergerakan politik adalah di Singapura, maka Pas ditubuhkan lebih awal di Johor berbanding Kelantan dan Terengganu.

“Jumlah orang Melayu di Johor begitu besar. Memang harapan Dr. Burhanuddin, kita berjaya menang di Johor. Cuma ramalan pimpinan kita di masa itu tidak berlaku walaupun Johor ketika itu banyak sekolah agama, dia belajar fardu ain, sembahyang, puasa, zakat dan haji.

“Jadi, masalahnya kesedaran politik Islam kurang di Johor. Lain dengan di Kelantan dan Terengganu kerana di situ banyak guru pondok yang terlibat dengan gerakan Hizbul Muslimin yang menentang penjajah Inggeris,” katanya dalam wawancara dengan Utusan Malaysia di bangunan Parlimen, baru-baru ini.

Pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) pada 2018, calon Pas yang bertanding 40 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor hilang deposit dan hanya menang satu kerusi di Bukit Pasir.

Menurutnya, ketika PRU-11 pada 2004, Pas menang tanpa bertanding kerusi DUN Senggarang menerusi Dr. Mohd. Ramli Md. Kari dan ketika PRU-12 pada 2008 menang dua kerusi di DUN Maharani dan Sungai Abong.

“Ketika PRU-13 pada 2013, Pas mendapat empat kerusi di Johor di DUN Puteri Wangsa, Sungai Abong, Maharani dan Parit Yaani. Malangnya yang menang ini keluar Pas dan tubuh Parti Amanah Negara (Amanah),” katanya.

TERIMA PAS

Bagaimanapun, beliau berkata, daripada pemerhatiannya, orang Johor sudah boleh terima Pas walaupun media tidak membuat banyak liputan tentang pemerintahan Pas di Kelantan dan Terengganu.

“Maklumat yang mereka dapat adalah ketika melawat dua negeri itu yang melibatkan kalangan pengundi muda, mahasiswa dan pelajar luar negara daripada pelbagai latar belakang pendidikan yang mengkaji politik Islam dan menjadi pendukung Pas.

“Sebab itu ramai pemimpin muda Pas di Johor bukan ulama sahaja tetapi dalam kalangan profesional termasuk doktor dan jurutera,” katanya.

Dalam pada itu, Hadi menolak dakwaan pihak-pihak yang menuduh pemimpin Pas kini sedang `mabuk’ dengan jawatan dan elaun dinikmati mereka.

“Itu tuduhan tidak tepat. Kita pernah menyertai kerajaan, kita pernah dipecat daripada kerajaan dan kita parti yang tak mati bila keluar kerajaan. Kita terus hidup (walaupun tiada jawatan dalam kerajaan),” tegas beliau.

Kata beliau, banyak parti yang jatuh selepas tidak menjadi kerajaan terus `hilang’ dan hanya tinggal nama sahaja.

Menyentuh Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, Hadi berkata, bagi menarik pengundi muda Pas menawarkan kestabilan dan penyelesaian masalah-masalah ekonomi termasuk mewujudkan peluang pekerjaan.

“Seperti yang saya (selalu) sebut UMNO/Barisan Nasional (BN) yang memerintah selama 60 tahun, lama sangat, tentulah ada kelemahan-kelemahannya yang perlu dibaiki dan Pakatan Harapan (PH) pula mungkir janji-janji yang dibuat dalam manifesto mereka,” kata beliau lapor Utusan

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Tak sokong dia bermakna kurang sedar politik islam! Tolonglah tok lebai jgn dok malukan Islam dgn mengaitkan politik busuk Pas dengan agama suci Islam

  ReplyDelete
 2. Perangai Tun dan Lim Kit Siang serupa saja. Lingkupkan Boboi dan Lingkupkan Lim Guan Eng maka melingkup lah kedua dua legasi tak guna ini..!!

  Hal saksi utama kes rasuah Terowong anak sendiri yang mati terjun bangunan, Lim Kit Sang tidak ulas, tapi sibuk hal dalam kain Datuk Seri Najib Razak.

  Ini kali kedua saksi rasuah DAP mati terjun bangunan. Kemudian berkenaan kes Kleptokrat Zeti , Sama macam Mahathir maka Lim Kit Siang pun tidak ulas dan komen , tapi sibuk zikir dan ratib nama Najib. Najib , Najib.

  Maka apalagi, DSNR pun smash batang hidung Lim Kit Siang “kaw kaw”.

  Warga bukan melayu terutama nya kaum Cina sudah mula membalun Lim Kit Siang dilamannya sendiri.

  Prioriti orang Cina adalah perniagaan dan majoriti kalangan mereka bukan kerja dengan kerajaan kerana majoriti mereka berniaga, namun, suasana perniagaan mereka terjejas teruk akibat Covid dan darurat , tapi prioriti LKS dan DAP adalah politik 24 jam dan tertumpu kepada percutian Najib, tanah anugerah Najib dan perkara remeh temeh , lalu bersesuaian lah jika mereka beri peluru tabur kepada LKS sehingga gagap dan lumpuh untuk menjawap.

  Sebagai ahli politik veteren yang berbohong akan letak jawatan seperti Mahathir kuat kencing tidak serah kuasa kepada kudanya Anwar Ibrahim, sepatutnya Lim Kit Siang sudah lama mohon maaf dan undur, tapi apek tua ini sebaliknya makin kuat berkokok.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post