Tain Chua Perlu Buktikan Dia Bukan Geng Azmin

PETALING JAYA: Tian Chua masih mempunyai masa depan dalam PKR selagi boleh membuktikan kepada kepimpinan dan ahli parti yang beliau telah memutuskan hubungan dengan bekas timbalan presiden, Azmin Ali, kata penganalisis.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia (PKR) berkata, parti harus bersedia menerimanya semula sekiranya beliau menunjukkan rasa penyesalan yang cukup dan tanggungjawab terletak pada Tian Chua.

Minggu lalu, Tian Chua mengumumkan beliau tidak akan bertanding semula sebagai naib presiden parti. Beliau dilihat sebagai sekutu rapat Azmin, yang mengetuai sekumpulan ahli PKR keluar daripada parti dan akhirnya menyertai Bersatu.

Fauzi berkata, sekiranya Tian Chua kekal bersama parti itu, beliau akhirnya akan “diabadikan” sebagai salah seorang perintis parti itu setelah menjadi salah seorang naib presiden dan ahli aktifnya sejak penubuhan PKR pada 1999.

“Walaupun pernah dikaitkan dengan mereka (kumpulan Azmin), Tian hua boleh pertikai bahawa hakikatnya beliau kekal dalam parti, tidak seperti Azmin and Co dan ia adalah bukti kesetiaannya kepada perjuangan besar ‘Reformasi’.

“Kita mempunyai persamaan di sini, iaitu Abdullah Ahmad Badawi yang memihak kepada Pasukan B Tengku Razaleigh Hamzah dalam pemilihan Umno 1987, tetapi tidak pernah menyeberang ke Semangat 46.

“Abdullah berada di belantara politik selama empat tahun sebelum diterima kembali oleh arus perdana Umno dan menjadi menteri luar. Kemudian pada 2003, beliau menjadi perdana menteri kelima,” katanya.

Tian Chua berkata, beliau tidak akan mempertahankan jawatan naib presiden untuk “menurunkan suhu” dalaman parti susulan perebutan jawatan dalam pemilihan parti pada Mei.

Bagaimanapun, beliau akan mempertahankan jawatan ketua Bahagian PKR Batu dan “berkemungkinan besar” akan bertanding kerusi Parlimen Batu yang dimenanginya pada pilihan raya umum (PRU) 2008 dan 2013.

Namun penganalisis dari Universiti Malaya (UM) Awang Azman Pawi percaya Tian Chua memilih untuk tidak bertanding semula jawatan naib presiden kerana sudah ada dua “pasukan” yang akan bertembung dalam pemilihan parti.

Beliau berkata, Tian Chua tidak berada dalam kedua-dua kumpulan ini.

“Tanpa Azmin, agak sukar untuk Tian Chua menang dalam PKR. Sudah tentu, PKR masih akan bersikap kritis terhadapnya, melainkan beliau boleh melakukan sesuatu seperti mempertahankan kepimpinan parti daripada kritikan luar. Ini boleh menyebabkan penyokong PKR menerimanya semula,” katanya kepada FMT

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post