Datuk Seri Nicky Liow Akhirnya Serah Diri

KUALA LUMPUR: Selepas setahun melarikan diri daripada pihak berkuasa, ahli perniagaan dalam buruan, Nicky Liow akhirnya menyerah diri kepada polis.

Nicky, 34, yang juga pengasas Winner Dynasty Group menyerah diri di pejabat Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) Menara KPJ, Jalan Tun Razak, di sini, jam 11 pagi tadi.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Razarudin Husain, berkata ahli perniagaan itu ketika ini berdepan lebih 20 kes berkaitan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLAFTA).

"Dia (Nicky) akan dihadapkan ke Mahkamah Shah Alam esok (hari ini) untuk menghadapi sebanyak 26 pertuduhan.

"Sebelum ini pada 23 Mac lalu, Mahkamah Shah Alam mengeluarkan waran tangkap ke atas Nicky atau Liow Soon Hee untuk menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 4(1)(a) AMLAFTA," katanya kepada BH hari ini.

Razarudin berkata, sebelum ini siasatan berhubung Seksyen 130 V hingga Seksyen 130 ZB Kanun Keseksaan bagi Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA) digugurkan oleh mahkamah.

Sebelum ini media melaporkan, Nicky diburu selepas Polis Johor mengadakan operasi dan serbuan berasingan di Puchong, Selangor, sebelum menahan 12 individu termasuk seorang bergelar Datuk Seri.

Sindiket itu sebelum ini disyaki terbabit dalam pelbagai jenis kes penipuan dalam talian.

Nicky juga pernah ditahan kerana mencederakan dua anggota Sukarelawan Malaysia (RELA) yang sedang bertugas di perkarangan Tokong Kou Ong Yah, Jalan Merdeka, Kampung Baru Ampang, Kuala Lumpur, lima tahun lalu ~ BH

Dan Pengasas Winner Dynasty Group itu dijangka berdepan 26 pertuduhan berkaitan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLAFTA).

Laporan penuh sila baca di SINI

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Yang kebal bukan Zeti dan Taufik Ayman bila bila masa boleh kutip, tapi pihak kartel mafia yang melindunginya

  Mahkamah Amerika mendahului hukuman sebaliknya mahkamah di Malaysia masih terkontang kanting tidak buat apa apa tindakan pada semua yang terlibat.

  PDRM SPRM AG dll tido makan gaji buta. Mungkin terlampau kekenyangan. Sangat Memalukan..!!

  Mahkamah di Amerika Syarikat telah menjatuhkan hukuman terhadap Roger Ng Chong Hwa.

  Rakyat tentu sudah boleh berfikir, kenapa suami dan Zeti Akhtar Aziz sendiri masih belum didakwa dakwa lagi. Semua tahu siapa yang sangat takut Zeti didakwa.

  Berbalik kepada topik kenapa Zeti masih kebal dan masih belum didakwa, jawapan nya mudah, Zeti Akhtar Aziz tidak sekebal mana, bila bila sahaja dia boleh di kutip dan didakwa.

  Taufik Ayman tiada jasa pun pada negara dia sekadar proksi pencuri mewakili bini nya saja.

  Setelah banyak negara hilang hormat kepada Malaysia akihat kesilapan kerajaan 22 bulan pimpinan Tun Mahathir, maka antara yang
  tiada alasan untuk melengah lengahkan pendakwaan terhadap Zeti Akhtar Aziz.

  Imej negara yang rosak boleh diperbaiki ada lah mendakwa Zeti Aziz dengan segera untuk meyakinkan dunia luar Malaysia tidak dikawal oleh kartel mafia tertentu. Itu pun jika negara masih ada kredibiiti dan maruah.

  Mendakwa Zeti umpama mendakwa seluruh rangkaian kartel dibelakang Zeti selama ini.

  Segera dakwa Zeti Akhtar Aziz demi imej dan reputasi yang sudah lunyai dibawah Tun Mahathir oleh kerajaan Pakatan Harapan

  Kes membabitkan Zeti Akhtar Aziz terlalu ‘straight forward’ dan kerajaan Singapura sudah pun memberi maklumat lengkap mengenainya.

  Kerajaan Malaysia tidak boleh melambat lambatkan pendakwaan kerana kes yang dikenakan terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah di’execute’ dengan sepantas kilat

  Negara kita sedang mengalami defisit kepercayaan kerana banyak kesilapan dilakukan oleh kerajaan Pakatan Harapan pimpinan Tun Mahathir.

  Antara nya, pembatalan perjanjian bertulis Bersama negara China, Singapura dan Saudi Arabia.

  Ini sangat memalukan negara dan negara tidak dirpercayai oleh pelabur kerana perkara perkara ini.

  Beberapa negara luar telah pun “write off” Malaysia dari senarai pelaburan mereka. Mereka tidak mahu ambil risiko melabur di Malaysia. Kesemua mereka lari kenegara jiran.

  Dakwa Zeti Aziz demi reputasi dan integriti negara yang sudah rosak. Kes berkaitan bekas Gabenor telah terlalu lama dalam siasatan. Agensi Penguatkuasa pula tidor mungkin terlampau kenyang..!!

  Zeti dan Taufeq Aymen masih belum didakwa lagi setelah bertahun tahun membuat siasatan , maka kesimpulan telah pun dibuat oleh rakyat berkenaan siapa yang melindungi Zeti dan keluarga dan kenapa “yang melindung” cemas terdesak takut kes dibuka.

  Malaysia perlu imej yang baik sebelum 'judgment day' di PRU 15 bagi membendung kerosakan terutama sistem penghakiman dan penguatkuasaan.

  KHALAS

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post