MCA Yakin BN Akan Tawan Semula P. Pinang

GEORGE TOWN: Seorang pemimpin MCA Pulau Pinang menjangkakan “majoriti senyap” dalam kalangan pengundi Cina akan membantu Barisan Nasional (BN) menawan semula negeri itu pada pilihan raya umum (PRU) akan datang, susulan “angin perubahan” yang berlaku baru-baru ini.

Setiausaha MCA negeri, Yeoh Chin Kah berkata, ini bukan hanya berdasarkan lawatan bekas perdana menteri, Najib Razak ke sini minggu lepas, tetapi juga trend pengundian baru-baru ini.

Jumaat lepas, Najib dikerumuni orang ramai ketika melawat Pulau Pinang, di mana beliau memberi ucapan pada Sidang Kemuncak Perniagaan dan Pelaburan Antarabangsa Pulau Pinang ke-2.

Masyarakat Cina menunjukkan sokongan apabila beliau tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang serta beberapa lokasi di pulau itu dan Seberang Perai ketika lawatan dua harinya.

“Kita mesti faham sikap kaum Cina. Mereka kebanyakannya senyap. Kita tak boleh cakap sambutan terhadap acara Najib sahaja menjadi petunjuk sokongan,” kata Yeoh.

“Terdapat satu bahagian besar pengundi Cina yang konservatif dan senyap. Mereka hanya akan mendedahkan perasaan sebenar mereka di peti undi.”

Beliau berkata, terdapat perubahan undi yang ketara ke arah BN semasa pilihan raya negeri (PRN) Johor, Melaka dan Sarawak baru-baru ini.

Di Johor, pengundi berusia 18 hingga 21 tahun mengundi BN, manakala mereka yang berusia 30 hingga 40 tahun menyokong Pakatan Harapan (PH).

“Mereka dalam kumpulan umur 30-40 tahun menyokong PH mungkin kerana terpengaruh dengan perhimpunan Bersih selama ini.

“Bagaimanapun, kumpulan 18-21 tahun mempunyai rekod bersih tanpa pengaruh. Hasilnya mereka memilih BN. Di Pulau Pinang, kami rasa golongan muda akan membantu mengalihkan undi kepada BN,” katanya ~ FMT

9 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Kondo mewah di Mont Kiara jadi pusat ladang tanaman pokok ganja dan Rules of Law Kayangan untuk kroni dan anak cucu.

    Orang selalu tanam pokok ganja ini di ladang, tetapi kali ini satu penanaman dadah dalam kondo. Kondo mewah di Mont Kiara menanam pokok ganja, prosesnya lebih kurang macam hidroponik.

    Edisi Khas mendedahkan kes jenayah ke atas anak lelaki ahli perniagaan terkenal, Tan Sri Vincent Tan yang ditahan atas kesalahan dadah pada 2019 tetapi dilepaskan dengan mudah oleh Tommy Thomas.

    Dari kesalahan Seksyen 6B Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana menanam ganja, Seksyen 39B akta sama kerana mengedar dadah hanya kepada sebuah pertuduhan paling ringan seksyen 15 (1) positif dadah.

    Walaupun anak lelaki seorang taikun ditahan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya kerana terlibat dengan kuantiti dadah sangat besar, tetapi Peguam Negara ketika itu, Tommy Thomas mengklasifikasi kes itu sebagai tiada tindakan lanjut (NFA).

    "Kita telah berjaya kalau ikut hasil maklumat pada 9 dis kita telah buat serbuan di premis mount Kiara kediaman mewah.

    Hasil intipan polis dapati tempat tersebut telah digunakan sebagai tempat penanaman ganja , polis telah merampas daun ganja 2.6 kilogram, pokok ganja yang dianggarkan 3 hingga 4 kaki tingginya, sebanyak 53 pokok dan benih pokok sebanyak 48 biji. Jadi jumlah keseluruhan dianggarkan RM1.21 juta," kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman Datuk Mohd Khalil Kader Mohd dalam sidang media.

    'Rules of Law Kayangan' juga terpakai diguna bila 2 negara sudah sebut nama Zety rasuah kes AMLA 1 billion di transfer dalam satu malam tiada tindakan diambil pada keluarga penyamun betina ini melalui akaun suami nya Taufik Ayman dan Jho Low.

    Pada rakyat marhaen sekelian... kita kita ini semua nya ibarat sampah hanyut golongan kayangan saja.

    Pada olang Cina juga gua pesan hahh.. kalau lu tadak wang banyak lu olang pun macam sampah hanyut jugak maa..!!

    Jangan perasan kita kita ini suma nak dilayan dengan adil dan saksama. Keadaan ini boleh berubah semuanya jika kita kita semua rakyat marhaen murahan ini berani menolak golongan ini di PRU 15 nanti.

    Bangun dan lawan habisan habisan.

    Ini kali Haah

    KHALAS

    ReplyDelete
  2. Wahai Tun Mahathir pembunuhan karakter dah out dated dan sangat kuno... Rakyat tak bodoh Tun. Kau sorang saja yang perasan bagus..!!

    Tun Dr Mahathir masih percaya, bahawa pendekatan pembunuhan karakter masih mendapat sokongan rakyat.

    Negarawan itu, mungkin terlepas pandang, pasca PRU-14, rakyat telah menolak pendekatan itu dengan kata lain tidak laku lagi.

    Di berbagai PRK pasca PRU-14, PRN Melaka dan Johor, pendekatan pembunuhan karakter dengan jelas ditolak rakyat. Outdated sudah lapuk dan berfikiran sangat kuno..!!

    Pun demikian, pendekatan itu masih cuba disegarkan oleh pemimpin parti Pejuang, apabila menyerang Najib Tun Razak Presiden parti Bersatu/Pengerusi Perikatan Nasional.

    Sebagai pemimpin TIKAM BELAKANG, kononnya punca utama, Kerajaan Pakatan Harapan (PH) tumbang, sedangkan cerita sebenar bukan lah demikian. Tertebuk muka sendiri akibat takut bayang bayang nya.

    Rakyat negara ini, masih segar dengan kejadian pada 24 Februari, 2020, apa tah lagi dibantu oleh google sebagai penyimpan fakta, yang mana sesiapapun boleh mengakses dan menelusuri kronologi, satu persatu, punca, mengapa PH tumbang.

    Tindakan pembunuhan karakter bukan lah pendekatan baharu Pengerusi Parti Pejuang itu, kerana ianya sudah menjadi sinonim dengan beliau sejak dahulu kala, termasuk 22 tahun sebagai Perdana Menteri.

    Jika dahulu, tindakan pembunuhan karakter boleh mempengaruhi rakyat, tetapi tidak lagi pada masa sekarang. Pemikiran kuno macam ini masih diminati pada mahacai dan walaun Tun saja.

    Pada PRN Melaka dan Johor, terbukti, pendekatan pembunuhan karakter, tidak menyebabkan parti yang mana pemimpinnya dibebani dengan kaedah itu, terhalang diberi mandat oleh rakyat.

    Rakyat negara ini sudah terbeban dengan pendekatan seumpama ini, mungkin atas sebab itu, mereka yang tidak berafiliasi pada mana-mana parti.

    Rakyat yang tergolong pasif atau atas pagar, enggan keluar mengundi, seperti mana ditunjukkan pada beberapa pilihan raya pasca PRU-14 sebab tak ada yang menarik dari pemikir kuno ini.

    Politik negara dipenuhi dengan isu-isu peribadi, bukannya menggunakan politik untuk kemajuan, pembangunan, dan kesejahteraan rakyat dan politik matang.

    KHALAS

    ReplyDelete
  3. Siapa jumpa siapa sebenarnya. Makin lanjut usia makin kuat penipu nya. Baru tukar bateri baru di IJN dah buat perangai kotor lagi.

    Wan Fayhsal dakwa Mahathir yang cari Muhyiddin

    Ketua Pemuda Bersatu Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mendakwa komunikasi di antara presidennya, Muhyiddin Yassin, dengan Dr Mahathir Mohamad dimulakan pengerusi Pejuang terbabit.

    Kenyataan Wan Ahmad Fayhsal itu sekali gus berbeza daripada apa yang didedahkan oleh Mahathir semalam.

    Semalam Mahathir – yang meletakkan jawatannya sebagai perdana menteri ekoran langkah Muhyiddin membawa Bersatu keluar dari Pakatan Harapan – mendakwa dia dihubungi Bersatu untuk mendapatkan sokongan menjadi perdana menteri sekali lagi.

    “Bukannya Tan Sri (Muhyiddin) yang nak jumpa Tun (Mahathir), tapi, Tun yang menghantar pegawainya, Khairuddin Salleh, untuk berjumpa dengan Muhyiddin.

    Usia lanjut bukan bermakna makin insaf tapi makin kuat pembohong..

    KHALAS

    ReplyDelete
    Replies
    1. Atok sedar sejak kekalahan 42-0 dengan hilang habis semua wang deposit hanya ph jer mampu angkat pujaWang kembali di persada politik negara.
      Bergabung dengan bunga akan menghancurkan harapan pujaWang. Apatah lagi bergerak secara solo spt di prn johor.
      Kutuk dan kecam yidin akan membuka peluang dan hati pemimpin ph menerima pujaWang kembali.
      Rakyat tidak bodo. Rasanya ph juga tidak bodo dengan sandiwara dan lakonan atok. Konon ditikam dari belakang oleh yidin.

      Asasnya mudah. Kalau dia nak letak jawatan sejak mula2 langkah sheraton dia boleh serahkan kpd wan jijah atau anwar. Tapi perkara tersebut tidak berlaku malah secara terbuka menyokong yidin sebagai pm8 apabila menjawab soalan wartawan ketika dia pm7.1.
      Mgkin dia beranggapan yidin mampu jadi proksi kpd legasinya berbanding anwar atau wan jijah.
      Malang percaturan mereka gagal sama sekali. Yang dirancang tak menjadi.
      Kalau dia jujur kata ditikam sepatutnya dia berunding kembali dgn majlis presiden ph dan bukannya setelah yidin mendapat restu sebagai pm8 baru terhegeh2 cuba membantah.
      Hanya yang arif dan perasan lakonan tak menjadi atok yg cuba melakon dan play victim dalam isu sebenar. Semua orang tahu dia antara mastermind atas kehancuran kerajaan ph.

      Terpulanglah kpd ph menjelang pru15 adakah masih setia menjilat atau bermuafakat menolak sepenuhnya kerjasama dengan pelakon tua yg berlidah biawak dan bijak bersandiwara.
      Harap pemimpin ph tidak setongong selepas dulu melayan lakonan org tua hebat ini.
      Kalau ada tu mungkin jenis tanpa prinsip hidup.

      Delete
  4. Di Malaysia jika IGP kata tiada kartel.. makna kata itu ada lah kartel..!!

    Tiada kertel atau campur pihak luar dalam menentukan jawatan tertentu dalam kepimpinan Polis Diraja Malaysia (PDRM), pada masa ini.

    Demikian kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani sambil menegaskan sekiranya perkara berkenaan wujud dalam kepimpinan hari ini ia pasti dapat dikenalpasti.

    https://youtu.be/BfOb_lOkoLQ Link ni haah

    Who is the mafia behind this agency..!?

    Watak Jho Low mesti disembunyikan supaya rakyat yang ‘uneducated’ sebagaimana dakwaan Tun Mahathir, akan terus tertipu, taksub dan terasuk dengan mesej subliminal “rasuah, perompak, lanun, penyamun, pengangak, dan kluster mahkamah”.

    https://youtu.be/ts1ihaOSPrs

    Kenapa zety tidak di ambil tindakan undeng2

    https://youtu.be/6eiazE7j8dw link

    sidang parlimen mafia dan kartel masih gentel dan garu telo lagi..

    Jho Low tetap gagal ditemui atau Jho Low seakan-akan lebih hebat daripada Saddam Hussein, Osama Laden mahupun Pablo Escobar yang amat mudah dijejaki oleh Interpol.

    https://youtu.be/o5kIGIfDgSk link

    blogger gay gah barua mafia kartel Kerala berpaling tadah..

    Dolu Blogger ini paling lantang menyerang Dr Mahathir sekarang Jessy Gay gay ini jadi tukang cebok najis Tun Mahathir paling setia. Biasa la species mamak pepatah Melayu ada pesan ' Jumpa Ular jumpa Mamak mana satu nak di bunuh dolu..'!?

    https://youtu.be/-Mosd9nMjmo link ini Tunggu masa untuk Zety dicekup Bukit Aman.

    Beberapa laporan media menyatakan kertas siasatan terhadap kes keluarga Zeti Akhtar Aziz memiliki wang RM700 juta dari Jho low telah lengkap siasatan dan kini telah diserahkan kepada Peguam Negara.

    Jika Bicara Keluarga Zeti Sebelum PRU15 , Insyallah BN@ Bossku akan menang Cemerlang.

    KHALAS

    ReplyDelete
  5. Jho Low lebih hebat daripada Saddam Hussein, Osama Laden mahupun El Chapo Guzman Kartel Sinoala Mexico, Ochoa Bersaudara Kartel Cali, Pablo Escobar Kartel Medellin mereka amat mudah dijejaki oleh Interpol.

    El Chapo kartel Sinoala Mexico sudah ditangkap CIA diextradisi dan penjara sepanjang hayat di USA. Pablo Escobar dikesan mengunakan alat canggih telekomunikasi intel USA mati ditembak, Osama Ben Laden juga dikesan melalui satelite dan dibunuh.

    Hanya Jho Low masih lepas bebas.. satelite, Intel, Interpol tak boleh kesan di mana Jho Low berada sekarang..woow..!!

    Hishamuddin Hussein memberi tawaran untuk menjejaki Jho Low dengan menggunakan networknya (jaringan hubungan) di China, konco-konco Mahathir dengan lantang menolak.

    Mahathir telah menjadikan DS Najib Tun Razak sebagai mangsa fitnah jijik spekulasi, manipulasi dan konspirasi.

    Watak Jho Low mesti disembunyikan supaya rakyat yang ‘uneducated’ sebagaimana dakwaan Tun Mahathir, akan terus tertipu, taksub dan terasuk dengan mesej subliminal “rasuah, perompak, lanun, penyamun, pengangak, dan kluster mahkamah”.

    Lantas, dengan itu, fikiran rakyat akan terpesong dan lupa dengan rompakan dalam skandal Maminco, Forex-BNM, BMF, Perwaja Steel, pembunuhan Memali, Operasi Lalang, Pemberontakan Reformasi, Lebuhraya untuk Kroni, Tanah Menara Kembar Kroni, kematian Tun Fuad Stephen, dan banyak lagi.

    Semasa Tun Mahthir berkuasa sebagai PM pada 1981- 2003, dia telah meluluskan beberapa kontrak kerajaan kepada Larry Low bapa Jho Low, antaranya:

    1. Projek kereta api Kerteh-Kuantan yang dikendalikan MWE

    2. Projek Light Medium Industrial buildings in Mukah

    3. Projek Perumahan untuk pegawai-pegawai kerajaan

    4. Projek Mukah Coal Stockyard

    5. Projek Mukah Coal-Fired Power PlantRC works for coal handling & conveyor system

    6. Projek Terminal Bas Kota Samarahan

    7. Projek Assyakirin Commercial Centre

    8. Projek Bandar Baru Betong termasuk Projek Terminal Bas Betong

    9. Projek Bintulu Sentral

    10. Projek Demak Laut Industrial Park
    ..dan puluhan lagi projek di bawah kendalian Pertubuhan ‘Hock Peng’ link pertubuhan Hock Peng
    https://www.hockpeng.org/w1/search_project.php?fpgid=Search%20Properties

    Jho Low adalah instrumen yang amat penting dalam konspirasi fitnah jijik Najib kerana Jho Low adalah ‘multi-billionaire’ anak kepada TS Low Hock Peng@Larry Low, jutawan dan kroni Tun Mahathir.

    Kini TS Low Hock Peng juga hilang dan seakan-akan dilupakan sahaja oleh pihak PDRM, SPRM dan mahkamah yang mengendalikan kes 1MDB.

    Fitnah jijik pihak tertentu dalam kerajaan PN dan sebelumnya PH kerana kartel ini masih menguasai kerajaan. IGP menafikan adanya kartel dalam PDRM.

    Di Malaysia jika ada pihak nafikan "tiada kartel" bermakna sebaliknya iaitu 'ada kartel'.

    https://youtu.be/BfOb_lOkoLQ Link ni haah

    Who is the mafia behind this agency..!?

    Seandainya Jho Low tertangkap, maka akan terdedahlah segala fitnah jijik, hasutan dan penipuan yang bertahun-tahun dicanang oleh Mahathir dan konco konco nya.

    KHALAS

    ReplyDelete
  6. Pejuang, Bersatu, Pas, umno bukan berjuang demi rakyat tapi utk kepentingan diri sendiri.

    KHALAS

    ReplyDelete
  7. Najib sahut cabaran debat Rafizi dan ajak Anwar sekali.

    Wow sahutan untuk debat dah dijawab tu.... jangan gebang saja..!!

    Datuk Seri Najib Tun Razak menyahut cabaran debat terbuka yang dilemparkan oleh Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli berkaitan isu syarikat Sapura.

    Ahli Parlimen Pekan itu berkata, beliau mahu Rafizi untuk mengajak Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk sama-sama berdebat dengannya.

    “Rafizi nak debat isu Sapura? Boleh. Tapi panggil boss kamu Anwar Ibrahim debat dengan saya. Kamu boleh sama-sama atas pentas untuk debat bersama atau bantu dia.

    “Ini seperti kes Azmin cabar debat dengan saya berhubung FELDA pada Pilihan Raya Negeri Johor dan saya bersetuju dengan syarat Muhyiddin yang debat dengan saya. Azmin boleh debat bersama atau bantu Muhyiddin,” kata Najib

    Elok Bossku ajak debat dengan Tun dan bawak Boboi dan Marina Gereja sekali kan lagi meriah..!!

    Mintak bawa sebagai peneman Atok mana tau atok semput bateri nak kena cas balik may be Zety bole bantu sementara Boboi dan Marina Gereja sambung debat dengan Bossku..


    KHALAS

    ReplyDelete
  8. Adakah Rafizi berani membangkitkan isu itu terhadap Zeti dan Taufiq Ayman.!?

    Adakah Rafizi juga berani berhadapan dengan risiko sebagai perantara antara Anwar dan Mahathir-Muhyiddin?

    Rafizi sepatutnya menghala hujahannya bukan pada Najib@ Bossku tetapi kepada Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz yang merupakan bekas Pengerusi PNB.

    “Budak biru” (‘budak mata-biru’) Mahathir yang dilindungi secara jenayah yang telah membuat keputusan untuk melabur dalam Sapura Energy.

    Kerajaan Pakatan Harapan ketika itu yang diterajui Mahathir telah bertekad untuk ‘menyelamatkan (bailout) Sapura Energy.

    Semasa PH berkuasa Tun perdana menteri masa itu telah menjadi punca apabila dasar dan tindakan mereka telah mempercepatkan kemusnahan kekuatan kewangan syarikat orang Melatu yang telah mengheret Malaysia ke kancah ekonomi semasa.

    Ia bermula dengan kejatuhan pelbagai pasaran yang datang selepas kemenangan PH pada 2018 yang berpunca daripada kehilangan keyakinan pelabur terhadap Mahathir.

    Sepatutnya Rafizi berani menyerang konco-konco Mahathir yang masih berleluasa dalam kerajaan PN sedia ada yang mungkin ramai tidak menyedarinya.

    Lebih daripada itu, kuasa ghaib Mahathir ini telah cuba menyekat dan melengah- lengahkan siasatan ke atas bekas Gabenor BNM, Zeti Akhtar Aziz, dan suaminya Tawfiq Aiman yang telah menerima sogokan dana 1MDB sebagaimana didedahkan oleh kerajaan Singapura.

    Rafizi, yang sepatutnya menyerang Dr Mahathir kerana dia lah yang telah menyebabkan kehancuran kerajaan PH yang telah diberikan mandat oleh rakyat pada PRU14 (2018).

    KHALAS

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post