Pertembungan Rafizi-Saifuddin Akan Pecah Belahkan PKR?

PETALING JAYA: Seorang penganalisis meramalkan akan berlakunya perpecahan dalam PKR akibat perebutan jawatan timbalan presiden antara Setiausaha Agung Saifuddin Nasution Ismail dan Naib Presiden Rafizi Ramli.

James Chin daripada Institut Asia Universiti Tasmania berkata, ini mengimbau kembali pemilihan terakhir PKR pada 2018, apabila parti itu berpecah antara Rafizi dan bekas timbalan presiden, Azmin Ali.

PKR akan mengadakan pemilihan seterusnya dari 13 hingga 18 Mei. Pencalonan akan diadakan pada Sabtu.

Chin berkata, pemimpin PKR dan ahli biasa yang mencari pembaharuan mungkin akan menyokong Rafizi, tetapi yang lain mungkin khuatir dengan pelarasan yang dijangka dibawanya kepada parti jika dipilih.

“Apabila Rafizi berehat sementara daripada parti, ramai yang gembira. Kini beliau kembali dan ramai ahli bimbang jika menjadi timbalan presiden, beliau akan membawa perubahan besar dan ini akan menjejaskan kedudukan mereka,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata, sama ada Rafizi atau Saifuddin perlu menang dengan majoriti kukuh kerana PKR tidak akan bersedia untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) jika berlaku perpecahan 50-50 dalam parti.

“Sebarang perpecahan dalam parti menjelang PRU akan menjadi bencana,” katanya.

Jawatan timbalan presiden PKR kosong sejak Azmin dipecat susulan penglibatannya dalam Langkah Sheraton yang menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada Februari 2020.

Apabila ditanya sama ada beliau berpendapat masih ada penyokong Azmin dalam PKR, Chin berkata, beliau percaya kebanyakan mereka keluar apabila Ahli Parlimen Gombak itu meninggalkan parti itu.

“Apabila beliau berpindah ke Bersatu, beliau dapat menawarkan naungan dan dengan itu ramai ahli mengikutnya. Mereka juga diberi jawatan kerajaan. Jadi saya tak rasa legasi beliau masih kukuh dalam PKR,” katanya.

Chin juga berkata, beliau percaya Presiden PKR Anwar Ibrahim dapat mengekalkan jawatannya dengan mudah kerana tiada sesiapa pun yang setaraf dengan ketokohannya dalam parti itu. Setakat ini, tiada sesiapa yang bersaing untuk jawatan tertinggi parti itu.

Awang Azman Pawi daripada Universiti Malaya berkata, beliau tidak menjangkakan perpecahan dalam PKR akan berlarutan selepas pemilihan parti.

“Bagaimanapun jika sebarang konflik berterusan, ia akan menunjukkan kurangnya kematangan politik dalam PKR,” katanya.

Mengulas mengenai pertembungan antara aktivis belia Adam Adli dan bekas aktivis pelajar Fahmi Zainol bagi jawatan ketua Pemuda PKR, Awang Azman berkata, ia akan menjadi pertembungan yang menarik untuk diperhatikan.

Beliau menjangkakan kedua-duanya menawarkan idea dan strategi untuk menarik pengundi baharu.

“Mereka tidak sepatutnya berkempen seperti generasi lama,” katanya.

“Mereka mesti membuktikan masing-masing boleh bersaing secara matang dan tidak mengulangi taktik lama dan konvensional yang bersifat defensif.” ~ FMT

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Fakta mahkamah..

  Sri Ram menunjukkan kepada saksi beberapa carta yang menunjukkan wang 1MBD dikumpulkan melalui pinjaman jangka sederhana Islam (IMTN) sebanyak AS$5 bilion yang masuk dalam akaun Najib dengan digit 694.

  Daripada AS$5 bilion yang diperoleh melalui IMTN, AS$700 juta dimasukkan kepada Good Star limited, sebuah syarikat yang dikawal oleh Low Taek Jho.

  Dari situ, wang itu mengalir melalui beberapa akaun sebelum berakhir dalam akaun peribadi Najib.

  Keterangan tambahan soalan SPM...

  Wang dimasuk dlm Gold Star milik akaun Jho Low. Dari situ wang di masukkan kr 'beberapa' akaun sebelom masuk ka akaun Najib.

  Fakta nya ialah..

  Sri Ram mengaku duit masuk ke 'BEBERAPA' Akaun..maksudnya "BANYAK" akaun..

  Soalan

  Akaun akaun milik siapa kah yang di maksudkan beberapa akaun itu...!?

  1. milik Zety kah, milik Taufik Ayman kah, milik Nik Faisal kah, Milik 300 pegawai pegawai kaum Cino di AmBank kah...

  2. Berapa jumlah kemasukkan duit duit ke bebarapa pemilik pemilik akaun itu...!?

  3. Akaun pemilik siapa yang rembat paling banyak sekali.. Zety kah Taufik Aiman dan anak penyamun kah , Nik Faisal atau ke pemilik akaun lain..!?

  4. Atas nasihat siapa akhirnya Najib suruh buka akaun milik dia..!?

  Akhir nya seciput duit masuk ke dalam akaun Najib...!!

  Hahhh walaun dan mahacai skliann sila jawab..!?


  KHALAS

  ReplyDelete
 2. Jho Low dan Kaum DAP@ Lee Kwan Yew tepok tangan lihat bodoh bangang sesama Melayu berdebat dan bercakaran sesama Melayu.

  Apabila Sapura Energy(SE) di rundung musibah , setelah anak Mahatir campak saham , kepentingan rakyat perlu dijaga kerana kerugian nya akan akibat kehilangan wang pelaburan rakyat.

  Itu sangat jelas dan munasabah. Kerana SE sudah berstatus GLC dan perlu di selamatkan.

  Atas penjelasan di buat DSNR, Rafizi tersepit lalu menjawap dia sendiri pun tidak setuju Tindakan kerajaan Mahathir dan PH, dan DSNR ‘smash’ Rafizi dengan sindiran “kalau tidak setuju kenapa tak bantah Ketika itu , dan hanya luahkan pada hari ini ketika hendak debat sahaja?

  Ada kah Rafizi takut kepada Tun Mahathir yang menjadi Perdana Menteri yang sentiasa pergunakn ‘badut” nya Zeti Aziz atau pun Jaleel Rashid?

  Nampak nya kemelut debat Rafizi Anwar Tin VS Najib melondehkan lagi Melayu sama terus Melayu bercakaran. Jho Low dan kaum DAP bersama Tuan DAP Parti Lee Kwan Yew di Singapura tepok tangan saksikan betapa bodoh bangang nya pimpin Melayu bercakaran sesama sendiri angkara seekor kaum Cina bernama Jho Low.. Jho Low sampai sekarang lesap.

  Jho Low lebih hebat dari Sadam Hussin, Osama Ben Laden, Al Chapo, Ochoa Bersaudara dan Pablo Eskobar semua ditangkap ada dibunuh.

  Kes AMLA Zety depan bijik mata pun semua agensi penguasa negara tak mampu buat apa apa..!!

  Malah rakyat menyaksikan sendiri bagaimana aset Tabung Haji bernilai RM19 bilion di heret ke SPV MoF Lim Guan Eng.

  Lojik akal bertanya jika Tabung haji tidak ada duit mana mungkin ujud aset sejumah RM19 bilion?

  Pada isu isu ini, akhirnya PH takut untuk melaksana kan RCI Tabung Haji kerana takut hal sebenar terdedah

  Kenapa menjawap tidak setuju pada hari ini dan berdiam diri Ketika kejadian menyeret wang rakyat dari PNB kepada syarikat kroni Mahathir, Rafizi berdiam diri?

  KHALAS

  ReplyDelete
 3. MAFIA KARTEL BOLEH..!!!

  Bekas pegawai bank Goldman Sachs, Roger Ng didapati bersalah oleh Mahkamah Amerika Syarikat (AS) kerana melakukan konspirasi menyeleweng ratusan juta dolar daripada syarikat pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  Perbicaraan kes Roger Ng dan perakuan Tim Leisnner bahawa bekas Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Aziz telah di sogok untuk meluluskan bon.

  Sogokan itu di terima melalui Jho Low yang mebuat bayaran dua kali kepada suami Zeti ia itu Taufeq Ayman dan wang itu di bank-in kedalam akaun bank mereka yang di buka di Singapura.

  Keputusan oleh juri di negara berkenaan diumumkan oleh Mahkamah di Brooklyn. Mahkamah Brooklyn yang sama juga ada menyebut dan mengaitkan nama Zety dan Jho Low dalam kes Roger Ng dan Tim Lessiner.

  Bagaimana dengan kes Zeti Taufiq Ayman dan Navin Tan anak kroni Vincent Tan, Jho Low Nik Faisal adakah mereka terselamat juga oleh penguasa dan mahkamah kroni kartel mafia..!?

  Apakah Zeti di selamatkan mahkamah mafia..!? Sedangkan isu pokok sebenar ialah Zeti, suami dan anak-anaknya telah menerima rasuah AMLA lebih RM700 juta dari Taufiq Ayman dan Jho Low sebagaimana dilaporkan media.

  Jho Low dan Kaum DAP@ Lee Kwan Yew tepok tangan lihat bodoh bangang sesama Melayu berdebat dan bercakaran sesama Melayu.

  Pulau Batu Putih baru saja digadai oleh Tun pada anak Lee Kwan Yew.. masih jugak nak barantakan lagi...agak nya apa lagi mafia Kartel Kerala nak gadai lepas ini.!?

  Roger Ng didakwa membantu bekas ketuanya, Tim Leissner menggelapkan wang 1MDB juga menunggu hukuman yang sama mengubah wang dan merasuah pegawai berkaitan untuk mendapatkan perniagaan untuk Goldman.

  Dengan keputusan ini , maka jelas lah siapa pencuri sebenar 1MDB dan mereka mereka di sebalik fitnah jijik dan penganaiyaan dengan dengan tanda tangan dipalsukan dalam akaun bank Najib Razak.

  Di Malaysia Nevin Tan anak kroni taikun Vincent Tan, Zety, Jho Low dan penyamun tarbus anak beranak Taufiq Ayman masih bebas dan ada lesap terus...Kartel Mafia boleh..!!!

  Atok Boleh..!! Kartel Boleh..!! Mafia Boleh..!!

  MALAYSIA BOLEH..!!!


  KHALAS

  ReplyDelete
 4. Rafizi Hanya Budak Suruhan Tun Mahathir Untuk Tutup Penjualan SAPURA Pada Kroni.

  Sekiranya Rafizi menang pemilihan PKR dia akan melakukan seperti Assmin. Rafizi akan huru harakan PKR seperti team Mat Blur lakukan dulu ikut skrip tuan baru nya iaitu Tun Mahathir.

  Ketika PH memerintah, SAPURA pernah meminta supaya kerajaan ‘bail out’ atau beri pinjaman kepada SAPURA sebanyak RM4 bilion.

  SAPURA yakin dapat bayar balik pinjaman kerana ketika itu SAPURA sudah mendapat projek usahasama di Sarawak.

  Melalui projek tersebut, SAPURA dijangka akan mendapat pulangan sekitar RM5 ke RM6 bilion.

  Kerajaan mesti tegas dengan keputusan membantu SAPURA kerana KWSP dan PNB mempunyai kepentingan di dalam SAPURA.

  Jangan biarkan SAPURA terpaksa menjual syarikat dan projek yang ada dengan harga yang cukup rendah.

  Rafizi memang jadi budak suruhan dalam usaha jual SAPURA pada kroni.

  Rafizi kononnya menentang cadangan supaya kerajaan ‘bail out’ SAPURA.

  Alasan klishe Rafizi ialah tidak sepatutnya digunakan duit rakyat untuk selamatkan SAPURA dan akan menguntungkan kroni.

  Lalu Rafizi berikan formula untuk ‘selamatkan’ SAPURA tanpa gunakan duit rakyat.

  Kerana inilah yang dinantikan oleh kroni-kroni pihak tertentu, membeli dengan harga yang cukup rendah dan selepas itu mengaut untung yang tinggi.

  SAPURA tidak dapat melaksanakan projek yang telah diperolehi kerana masih berhutang kepada lebih 4,000 vendor SAPURA.

  1,900 dari 4,000 vendor tersebut adalah syarikat Bumiputera.

  Melihat kepada prospek keupayaan membayar balik hutang, sepatutnya PH memberikan pinjaman secara tuntas yang diperlukan SAPURA.

  Ianya membolehkan SAPURA memulihkan semula operasi syarikat serta vendor yang bernaung di bawah SAPURA.

  Persoalannya, mengapakah PH hanya memberikan separuh dari pinjaman yang diperlukan SAPURA.

  Formula Rafizi sama seperti formula PH ketika mereka ‘menyelamatkan Tabung Haji’.
  Kononnya jual aset TH yang ada untuk bayar hutang!!!

  Mereka telah lakukan dengan aset Tabung Haji dan aset Felda ketika mereka berkuasa.

  Jangan biarkan kartel mafia ini lakukannya kepada SAPURA!!!

  KHALAS

  ReplyDelete
 5. Kami buntu manakala Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Rina Harun, yang mewakili kawasan ini tidak membantu penduduk.

  40 keluarga yang mendiami Flat Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Sungai Baru di Kampung Baru, tekad mahu mendirikan khemah di pekarangan Pejabat Perbadanan Kampong Bharu (PKB).

  Kami tiada rumah lain untuk didiami dan flat ini dibeli oleh orang tua kami satu ketika dahulu. Bukannya kami tinggal di rumah setinggan, wajarkah kami dilayan seperti ini?”

  Setiap kali soalan berkaitan diajukan Menteri Wilayah hanya kata akan diajukan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim tiada penyelesaian hingga kini, Saya pun belum dapat maklumat tepat mengenai perkara ini kerana urusan pengambilan tanah ini dibuat oleh PTG, bukannya Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).,” katanya.

  Ikut lah cara Najib Tun Razak@ Bossku selesaikan projek Kerinci Residensi... jangan malu Menteri Wilayah.. Harap Rina Harun sah ke laut dalam..

  Menteri Wilayah dinasihat kena guna cara Bossku selesai masalah Kg Sungai Baru di Kampung Baru seperti idea Bossku dalam Projek Kerinci Residensi untuk selesaikan masalah Sg Baru Kg Baru.

  Pertemuan dijalankan antara pemaju dan pemilik tanah Kampung Sungai Baru, Kampung Baru, di sini bersama Menteri Wilayah Persekutuan jangan jadi Nurul Izzah dalam isu Kerinci Residensi.

  https://youtu.be/VEvmx7EW950

  Pemaju bersetuju menyediakan tawaran baharu dinamakan Pakej Harmoni kepada pemilik unit flat, yang diputuskan jumlah pampasan oleh Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (JKPTGWPKL), pada sesi siasatan pengambilan tanah.

  Mereka mampu tinggal di pangsapuri berkeluasan 900 kaki persegi yang kondusif dilengkapi kolam renang, surau serta taman permainan tanpa sebarang bayaran berdasarkan konsep trade-off (tukar ganti).

  Hanya beberap kerat penduduk Kerinci Residensi yg berputih mata bila dihasut Nurul Izzah semasa jadi MP Lembah Pantai dulu. Menyesal tak sudah pada yang termakan hasutan...

  https://pakdin-my.cdn.ampproject.org/v/s/pakdin.my/residensi-kerinchi-nurul-izah-muka-tembok-dan-tidak-bertanggungjawab/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#aoh=16416084484379&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fpakdin.my%2Fresidensi-kerinchi-nurul-izah-muka-tembok-dan-tidak-bertanggungjawab%2F

  Padan muko kelian yang termakan hasutan Nurul Izah semasa jadI MP Pantai Dalam dolu.

  Nurul terkinja kinja di Istana Bukit Segambut yg terhasut ditinggal terkontang kanting.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post