Rafizi Tak Perlu Sibuk Ramal Masa Depan Selangor

PETALING JAYA: Rafizi Ramli diminta memberi fokus terhadap kempen pemilihan parti dan bukannya sibuk meramalkan masa depan Pakatan Harapan (PH) di negeri itu, kata Ketua Penerangan PKR Selangor Halimey Abu Bakar.

Beliau berkata, kenyataan Rafizi bahawa tidak mudah kepimpinan PH dan PKR Selangor mengekalkan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang (PRU15) ibarat memperkecilkan usaha keras pentadbiran Amirudin Shari dalam memberi khidmat terbaik pada rakyat.

“Yang duduk di dalam Jemaah Menteri kerajaan negeri… kami yang diamanahkan, kami tahulah, kami yang berusaha keras untuk memastikan kerajaan negeri kekal untuk PRU akan datang. Kami yang faham.

“Saya harap Rafizi tumpukanlah kempen dia untuk bertanding timbalan presiden (PKR)… tentang kerajaan negeri, itu tanggungjawab kami yang menjaganya,” katanya kepada FMT.

Berucap di hadapan ahli PKR sempena kempen pemilihan parti 2022 semalam, Rafizi berkata, sekiranya kepimpinan PKR tidak bertindak terhadap isyarat daripada Johor dan tiga lagi PRN – Sabah, Melaka dan Sarawak – kemungkinan besar parti itu akan kehilangan Selangor pada PRU15.

Rafizi turut memberi amaran kepada pemimpin PH Selangor yang mempunyai jawatan supaya bersedia untuk hilang kedudukan itu dalam tempoh tiga atau empat bulan dari sekarang.

Mengulas lanjut, Halimey berkata, Presiden PKR Anwar Ibrahim dalam satu majlis baru-baru ini mengakui kepimpinan ADUN Sungai Tua itu antara yang terbaik.

Justeru, katanya, beliau yakin dengan gerak kerja yang dipimpin Amirudin mampu mengekalkan Selangor untuk penggal keempat.

“Di Selangor, insyaAllah kita boleh kekalkan tetapi dengan syarat semua kena buat kerja. Kalau dulu kita buat kerja sekali ganda, tapi kali ini kita kena buat kerja dua kali ganda sebab rakyat akan lihat apa yang kita boleh bantu mereka,” katanya.

Walaupun mengakui perjalanan PKR dan PH pada kali ini lebih berliku berbanding pilihan raya sebelumnya, Halimey yang juga ADUN Seri Setia berkata, PH akan mendapat manfaat sekiranya Akta Anti-Lompat Parti diluluskan sebelum PRU15.

“Selagi Akta Anti-Lompat Parti tidak diluluskan, selagi itu rakyat tak keluar mengundi. Maknanya rakyat sendiri tak letak kepercayaan kepada calon-calon sebab mereka rasakan kalau calon ini menang mereka boleh lompat.

“Pada PRU akan datang, kalau akta ini diluluskan insyaAllah rakyat akan keluar undi kerana yakin dan percaya dengan PH terutama di Selangor,” katanya.

Mengenai pendekatan khemah besar, beliau berkata, Rafizi tidak berhak untuk menentukan keputusan yang perlu dibuat oleh kepimpinan tertinggi PH.

“Kita atas arahan presiden (Anwar), presiden bersama pimpinan PH yang buat keputusan untuk adakan khemah besar atau tak, bukan Rafizi yang buat keputusan. Kalau Rafizi menang (timbalan presiden) sekali pun, bukan kuasa dia nak tentukan khemah besar atau khemah kecil, presiden PKR yang tentukan,” tegasnya.

Pada pemilihan PKR 2022/2025 Mei ini, Rafizi berdepan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail untuk merebut jawatan nombor dua parti ~ FMT

20 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Marina Mahathir cermin diri dulu sebelum menghina dan merendahkan maruah Melayu.

  MELAYU DAH LUPA SEJARAH MALAYA YANG DIKENALI SEBAGAI MALAYSIA HARI INI. MEREKA ADALAH PENDATANG SECARA REALITI. MEREKA TELAH MEROMPAK DAN MEMBUAT TUNTUTAN TANPA ASAS TERSEBUT. MALAYSIA BUKAN MILIK ORANG MELAYU. ORANG CINA DAN INDIA MERUPAKAN PENDUDUK PERTAMA MENUBUHKAN MALAYA. YANG KONONNYA MELAYU TELAH MEMALUNKAN BUKTI DAN MEMBUANG KEBENARAN OLEH UMNO DALAM PENDIDIKAN MALAYSIA. JANGAN PERNAH PERCAYA SESUATU PERKATAAN YANG MEREKA KATAKAN. Marina Mahathir.

  Marina Mahathir: Tiada sesiapa pun di Malaysia yang akan memanggil “Cina” atau “India” sebagai “orang luar … Sah rakyat dah nampak belang sebenar keluarga haramjadah ini.

  Parti PEJUANG beberapa hari lalu melalui Pengerusi nya Tun Mahathir memberi kenyataan bahawa Parti PEJUANG mahu terajui perjuangan membenteras rasuah jika dapat menjadi kerajaan bersama gabungan parti lain selepas PRU15.

  Kes rasuah yang sangat menjadi bualan rakyat pada hari ini ada la kes rasuah bekas Gabenor Bank Negara Tan Sri Zeti Aziz bilamana di dapati suaminya Tawfiq Ayman memiliki wang RM700 juta melalui Jho Low di akaun di Singapura.

  Ia ternyata satu perbuatan rasuah meluluskan bon sepantas kilat seperti dinyatakan oleh bekas Pegawai tertinggi Goldman Sach, Tim Leissner di dalam perakuan nya di mahkamah Brooklyn Amerika.

  Kenytaaan Mahathir yang lebih merupakan retorik untuk menampak kan diri suci dan konon konon nya membenci rasuah..puii..!!

  SPRM seperti mana mana agensi jika tiada campurtangan oleh Mahathir , maka akan terlihat berwibawa, hanya jika di ganggu oleh politikus usang ini ternampak kerosakan nya seperti terjadi pada hari ini.

  Segala dakwaan dan tiada pendakwaan SPRM , kesemua nya dilihat oleh rakyat sebagai ada campurtangan Mahathir.

  Kerajaan Mahathir banyak rasuah berlaku begitu sahaja tanpa ada tindakan. Pulau pun digadai pada anak Lee Kwan Yew.

  Dulu anak haramjadah ini akan mainkan isu agama bila Tun hilang kuasa. Semua digadai akidah gadai dengan COMANGO dan LGBT. Rakyat dah nampak apak nya acah acah Power Melayu Islamik hingga pulau pun digadai pada anak Lee Kwan Yew. Semua digadai oleh keluarga Kerala ini.

  Dalam diam diam Marina Gereja dan anak cucu aktif dalam pejuang COMANGO Liberalis dan LGBT bila Tun sudah tidak berkuasa lagi.

  Sekarang ini Tun Mahathir dah tak berdaya semua calon PejWang hilang deposit dan Marina Gereja munculkan semula diri sebagai pejuang kaum pulak untuk memanjangkan talian hayat legasi keluarga Kerala.. Awas wayang kerala siri baru sudah bermula...!!

  Dulu Marina Gereja kenapa kau diam bisu pasal Melayu bila UMNO beri kuasa penuh pada Tun. Sekarang Marina Gereja dah pandai menyalak pasal Melayu pula bila Tun keseorangan dan hilang semua kuasa.

  Boboi tu lah satu satu nya talian hayat keluarga Kerala ini ada dalam politik.. Lingkupkan Boboi melingkup lah keluarga kau wahai Marina Gereja.

  Kalau kau rasa tak senang duduk di Malaysia mudah saja kami ajar kelaurga Kerala kau ini jalan keluar dan berambos dari politik Malaysia selama lamanya...

  Kau jangan perasan keluarga Kerala kau ni gah sangat...

  Formula mudah untuk ajar anak cucu haramjadah ini

  Lingkupkan Boboi = Melingkup suma Kerela

  Pada Marina Mahathir pula rakyat tidak mudah ditipu lagi...!! Kau bela saja Parti PejWang bersama kaluarga kau. Tiada siapa yang sudi dengan parti PejWang selepas Tun tiada nanti.

  ReplyDelete
 2. Projek Torwong dan Jambatan Malaysia Indonesia Johor Riau bakal melingkupkan pelabuhan Singapura.

  Rancangan sedang dibuat untuk menghubungkan Riau di Sumatera, Indonesia, dengan Kukup di Pontian, Johor, melalui satu terowong bawah laut sepanjang 17.5 kilometer (km).

  Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Kabupaten Pelalawan di Wilayah Riau sedang menjalankan kajian kemungkinan mengenai projek bernilai berbilion ringgit itu.

  https://youtu.be/SPEeGqukxtw

  Torwong Riau Johor bakal melingkupkan ekonomi Singapura. Bakal dikenali sebagai Johor-Riau Link, terowong itu akan menyambungkan Pulau Karimun di Riau dengan Kukup di Pontian, dekat terminal feri yang ada sekarang di daerah Pontian.

  "Projek itu lebih berkesan kos dan berdaya maju dengan kos sekitar RM15 bilion ($5.8 bilion) berbanding dengan jambatan Dumai-Melaka yang dianggarkan menelan RM44.3 bilion," kata dekan UTM Construction Research Alliance, Profesor Dr Muhd Zaimi Abd Majid.

  https://youtu.be/EtKyLnCZbxg

  Majlis dihadiri wartawan pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MOU) antara universiti terseut dengan Kabupaten Pelalawan, yang diwakili ketua daerahnya, Encik Muhammad Harris.

  Encik Muhammad berkata, selain terowong 17.5km itu, Johor-Riau Link juga termasuk beberapa jambatan yang akan menghubungkan pulau di perairan Riau ke Pulau Karimun dan bersambung ke terowong laut itu

  Good bye Singapura. Dengan Pelabuhan Baru di Riau serta Pelabuhan Pasir Gudang dan infrastructure baik ke Pelabuhan Kuantan memendekkan masa penghantaran ke China berbanding Pelabuhan di Singapura.

  https://youtu.be/lKDvaCRzVx0

  Segerakan Jambatan dan Torwong Johor Riau. Cadangan pembinaan Jambatan dan Terowong dari Kukup, Pontian ke Kepulauan Riau (JOKARI) yang diutarakan pengkaji dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) pada awal tahun 2014 mendapat petanda positif.

  Projek ini sudah pun mendapat minat pelabur. Projek kos RM16 bilion ini mendapat sokongan daripada kerajaan Malaysia dan Indonesia.

  Projek ini melibatkan pembinaan sebuah jambatan lima kilometer dari Kukup, Pontian ke sebuah pulau buatan.

  Ia kemudian disambung oleh terowong bawah laut sepanjang 17.5 kilometer menghubungkan Pulau Karimun, Indonesia.

  Jambatan lain juga bakal dibina bagi menyambungkan Pulau Karimun ke pulau-pulau di Riau.

  https://youtu.be/wV5UinSMuJs

  Nama singkatan projek ini JOKARI hampir sama bunyi dengan nama Presiden Indonesia JOKOWI.

  Sektor swasta yang boleh laksanakan projek ini. Salah satu projek 1MDB melaksanakan Projek Jambatan Terowong JOKARI tetapi di sabotaj oleh Tun dan kerajaan PH. Akhirnya Pulau Batu Putih milik anak Lee Kwan Yew dan projek ini ditinggalkan

  ReplyDelete
 3. Enemy at the gate : By Hook or by crook Singapore must take control of Malaysia through our proxies (DAP and slaves), otherwise Singapore cannot survive - Lee Kwan Yew

  The strengthen of DAP not in Malaysia but the strength of DAP backing by his brother in Singapore@PAP.

  While Singapore will use poisonus nerves and the installa their proxies, 'barua' and 'talibarut' to trouble Malaysia, Singapore means is building a security system for itself. Military resilience prepared by Israel for Singapore.

  Whatever military equipment is used by Israel in the Arab country or its neighboring countries, the test material will be handed over to Singapore.

  Now know that certain political parties in Malaysia are being used to achieve Singapore's aspirations.

  While waiting for the success to achieve that goal, various methods are being used by Singaporean to disstabilize the country esp Malaysia and Indonesia too..

  Lee Kwan Yew said 'The trouble of Malaysia is their well -being for Singapore.'

  As soon as the prayer for Pakatan Rakyat's victory through Parti DAP, PKR, Bersatu@PejWang is made by the children of Israel in Jerusalem, then officially the struggle of Pakatan Harapan through Pakatan Rakyat is blessed by Israel.

  https://www.youtube.com/watch?v=qdQ2dARecE0

  In this video you can see them praying against the background of the "Arc of Covenant" logo. They prayed to Elohim for the victory of Pakatan Rakyat to achieve the aspirations of the new government that bowed to the Illuminati.

  The ignorance of Islamic Malay leaders in Pakatan hope for 22 months against Freemasons, the Illuminati and the Zionist underground movements will take away Muslims to be their slaves.

  The desire to capture Malaysia still exists if Singapore wants to continue to existant Population density and population increase make it uncomfortable in the future.

  Now know that certain political parties and leaders in Malaysia are used to achieve Singapore's aspirations.

  Has Israel identified a lost tribe because the original number of the tribes of the children of Israel who crossed the Red Sea was 12, and after counting only found the number 11 and the lost tribe will bring the truth?

  Only Singapore is a 'thorn in the flesh' of relation between in this country. Singapore does not help the Malayu Singaporean. There not even single of the Malayu in Singapore in billionaire class.

  Does it mean all Malays Singapoean are stupid and idiot in Singapore. Does it means all Melayu Singaporean are idiot making buisness.!? Lee Kwan Yew don't like Melayu Singaporean to become billionaire in his soil. Lee Kwan Yew don't Melayu Singaporean rich and he don't belive in Melayu Singaporean. Period.!

  What is Singapore just as big as compared to Lombok Island or Langkawi. If Malaysia and Indonesia strengthen and strengthen the economic ties between the two countries. Singapore is only red dotted in world atlas. Singapore become nothing..!!

  Now Petronas Carigali coming to invest in petrochemical to Indonesia and CSR Petronas Carigali Indonesia opened wide the eyes of the local people in Indonesia during the Covid 19 pendemi.

  By Hook or by crook Malaysia must be gripped by his proxies (little brother DAP) and by his 'Malays barua' for Singapore survival.

  ReplyDelete
 4. PRU 15 Enemy At The Gate : 48 Tahun Baru Allah Tunjukan. Jika Singapura Masih dalam Malaysia.

  Berapa kah kerusi Parlimen di Singapura? 80 lebih.. Jika Tunku tidak membuat Singapura keluar dari Malaysia apa akan jadi kepada negara?

  Setelah hampir 48 tahun baru kita sedar jika Singapura masih berada di dalam Malaysia kerusi parlimen PAP membawa jumlah 80 lebih akan di campur dengan DAP maka orang cina DAP tidak perlu menagih undi kaum lain.

  Dalam kes 1 MDB ada kah Cina DAP mengutuk keras apa yang Jho Low lakukan.!? Mungkin dalam hati mereka mengangkat Jho Low sebagai pejuang pula kerana berjaya meruntuhkan kerajaan BN diterajui UMNO. Masih mau percayakan lagikah mata sepet ini dalam semua urusan kerajaan..!?

  Ketika Tunku membiar kan Singapura keluar dari Malaysia, UMNO mendapat kutukan dan cerca dari rakyat yang politik nya cenderung kepada pembangkang. Nah sekarang kita mendapat jawapan dari apa yang tangan Tunku lakukan.

  Kini Singapura sedang mencari jalan untuk masuk kembali melalui DAP dan barua nya. Kembali bukan sebagai kawan tetapi sebagai Tuan.

  Laluan sedang luas di buka oleh kuncu nya dari dalam yang sebangsa dengan nya, tetapi amat pelik bukan sahaja kuncu sebangsa kiasu nya sahaja yang membantu. Melayu penyokong liberal ,syiah , LGBG dan plural dan melayu mudah lupa yang suka suka hati buat U turn pun tumpang sekaki jadi baruanya.

  Terhegeh hegeh sama ada lah orang yang tak malu dulu dikenali ultra Melayu dengan muka tebal suka u turn tiap hari tiada pendirian yang konsistant.

  Malah ada terhegeh hegeh muka tak malu Melayu libral dan plural LGBT yang bertuankan DAP menunggu tuan besar dari Singapura mencatur pengabungan Malaysia + Singapura.

  Next PRU 15 pastikan Melayu@DAP sokong liberal dan plural ini melingkup dikuburkan bersama Melayu mudah lupa adu domba fitnah jijik.

  Next PRU 15 bila mereka tewas kali ini Melayu perlu membuang politik fitnah , surat surat SD yang meloyakan dan menuju politik matang bukan adu domba fitnah jijik.

  Melayu perlu faham isu dan bijak menguasai sesuatu isu dari dimanipulasi oleh kaum Cina DAP@PAP Singapura dah kartel kartel barua tunggangan mereka.

  Jauhi politik fitnah jijik, kuasai dan fahami isu isu semasa dari disabotaj dan adu domba barua tunggangan DAP@PAP

  ReplyDelete
 5. Sila kongsi dan majukan kepada semua rakan-rakan

  Kami ingin memaklumkan kepada semua tentang YIP KUM FOOK, presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, YIP KUM FOOK tidak pernah memalukan orang ramai tentang beliau selalu berbohong, menipu, menghina ajaran Buddha, dll.

  Baru-baru ini ramai yang memperkatakan tentang perwatakannya, sebelum ini dia seorang pemandu lori yang menghantar perabot ke mana-mana, kemudian dia belajar kursus undang-undang di beberapa universiti tetapi kita tidak tahu dia belajar kursus atau tidak kerana dia tidak tahu undang-undang, dia menipu orang. dimana - mana. dan bagaimana peguam boleh menipu orang tanpa rasa takut pada undang-undang

  Harap semua orang harus mengambil berat tentang nama ini YIP KUM FOOK (PEGUAM ATAU MCA GOMBAK PENGERUSI DAN PRESIDEN KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI), juga perlu dikongsi dan dimajukan kepada semua. Jika tersilap langkah, anda akan kehilangan segala-galanya, lelaki atau YIP KUM FOOK ini sangat bahaya dan anaknya (YIP JIUN HANN) juga yang paling bahaya.

  Oleh KOK MENG, KEPONG

  ReplyDelete
 6. We are a SAMNAK SAMBODHI group that opened in Taman Ehsan move to Taman Desa Jaya, Kepong in 1992, then Temple has bought the place as it is now the place

  As such, we are a set of committee members for our SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE in Taman Desa Jaya, Kepong. Shia Kok Sun president at that time, then YIP KUM FOOK took over from Shia Kok Sun without any meeting

  Shia Kok Sun & family worked hard to develop our Samnak Sambodhi Buddhist Temple, when YIP KUM FOOK became president, then slowly problems arose because this YIP KUM FOOK was political, all ideas about politic

  At that time YIP KUM FOOK was the MCA in Taman Daya, Kepong, also this YIP KUM FOOK was playing politics at the Temple because he needed to gather more supporters for politics, sometimes he invited some politicians to join the ceremony at the Temple

  This YIP KUM FOOK pushed the monk out of the Temple and also called the police to arrest the Buddhist monk, then he closed the temple door and cheated people money and cheated Myanmar monk’s money

  He is called Datuk but we do not mention Datuk because we are ashamed of people, if we call him Datuk, this is a shame for our Sultan of Selangor because of the title from the sultan of Selangor

  We do not say more, everyone can research on the internet, if everyone would like to know more information about YIP KUM FOOK, please go to GOOGLE & YOUTUBE, also please share and forward to everyone

  By Ms Chan and Buddhist group, Taman Desa Jaya, Kepong, KL

  ReplyDelete
 7. Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang di hormati
  Untuk keadilan dan martabat Buddhist, (Maruah Sami Buddhist dan Kuil SAMNAK SAMBODHI) Kami Ahli Parti Keadilan Rakyat tetap akan memberi segala pertolongan bagi mempertahankan, sekiranya Peguam Yip Kum Fook, MCA Pengerusi Gombak terus kacau Sami Buddha atau cuba memusnahkan kebudayaan Buddhist dengan kurang ajar

  Ladies and gentlemen are in respect
  For justice and values Buddhist, (dignity of monks and the Buddhist Temple of SAMNAK SAMBODHI) We the People's Justice Parti Keadilan Rakyat will continue to give all help to preserve, suppose that lawyer Yip Kum Fook, MCA Gombak Chairman continues to disturbs Buddhist monks or try to destroy Buddhist culture with disrespectful

  为了正义和佛教的尊严,(佛教僧侣和佛寺的荣誉SAMNAK SAMBODHI),我们人民公正党将提供一切帮助保卫,如果马华公会鸱唛区主席叶金福律师(Yip Kum Fook, MCA Gombak) 继续无耻的凌乱僧侣或试图摧毁佛教的文化

  ReplyDelete
 8. “Karma berat adalah baik dan tidak baik. Ia dianggap sebagai karma yang memberikan hasil sebelum karma lain. Pada keseluruhan sisi merit adalah pencapaian renungan, dan sisi yang tidak baik adalah tindakan infiniti”

  YIP KUM FOOK (peguam) akan merasai apa yang dilakukan kepada sami, karma memberinya hukuman dan dia akan malu dengan kejadian itu, kini ramai orang sudah tahu dan orang akan lari diri daripadanya, jika negara Buddhist dia tidak mempunyai tempat tinggal kerana dia mengganggu Sami-Sami Buddha

  YIP KUM FOOK ialah presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI di Taman Desa Jaya, Kepong, beliau berusia hampir 70 tahun tetapi masih melakukan perkara jahat dan menipu wanita di merata tempat

  YIP KUM FOOK anak lelaki dia (YIP JIUN HANN MCA GOMBAK) sebab YIP KUM FOOK (bapa) lantik anaknya jadi pengerusi MCA GOMBAK, tapi semua(cina) kena berhati-hati dengan lelaki ini, nanti mereka akan makan orang “JANGAN PERCAYA INI MANUSIA”

  CHONG WEI FENG, Sri Jayanti Buddhist Temple Sentul

  ReplyDelete
 9. If you are a Buddhist monk from abroad to come and stay in any Buddhist association in Malaysia, any Buddhist monk should be more careful because some Malaysian Buddhist associations as committees are very dirty in their minds and they do not have Dhamma in their mind they (without Dhamma)

  For example, SAMNAK SAMBODHI one of Buddhist Temple (Malaysia Buddhist Association) located at Taman Desa Jaya, Kepong… YIP KUM FOOK as president, there is another more problem because the committee is like a ghost and animals

  Committees in SAMNAK SAMBODHI, they can collect any money from Buddhist monks, whose monks live in the Temple, one of our Myanmar Buddhist monks (VEN. U NANDIYA) lives there, the temple committee cheated his money about rm20,000.00, our monk is very sadly about that

  On the other hand, VEN. PHRA PIYA DHAMMO from Penang also committees at SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE remove him out, without any mistake, this is very stupid committees in the world

  If anyone reading this message, please forward it to anyone who knows...we will protect and save Buddhists teaching

  Sharing by Buddhist groups in Malaysia & Myanmar Buddhist People in Malaysia

  ReplyDelete
 10. KARPAL SINGH (Lawyer, DAP) AND YIP KUM FOOK (Lawyer, MCA Gombak Chairman) ARE DIFFERENCES IN LIFE
  Karpal studied at St. Xavier's Institution and received his Bachelor of Laws from the National University of Singapore, where he was president of the student union. He was barred from his hostel for protesting the university's decision to mandate certificates of political suitability for incoming students.

  Karpal said he TOOK SEVEN YEARS TO GRADUATE, admitting that he was "playful" and "didn't attend lectures”. After failing his final-year courses, the dean made him sit at the front of his classes; according to Karpal, "I couldn't play the fool anymore and I passed my exams accordingly!

  Datuk YIP KUM FOOK is also a lawyer but he has a different lifestyle, we have many lawyer friends, and they are very kind and compassionate people, this YIP KUM FOOK (lawyer) to suck people's money only

  Many people don’t know about YIP KUM FOOK where, or at which university did he get a degree in law? we are too suspicious of him because he is cheating people everywhere and please be careful with him

  YIP KUM FOOK is also the president of the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION and he is also a Datuk ship or Datuk title of the Sultan of Selangor

  Sharing by Lai, Kepong Hulu

  ReplyDelete
 11. YIP KUM FOOK (MCA Gombak) destroyed the Sangha in Malaysia from the early 2000s to today but he will suffer until he goes from this life or the next life depending on his karma according to Buddhist teachings, he could not run it in previous times.

  YIP KUM FOOK and his teams (2 police) came to Temple to force Sanghas out of the Temple, this is a rebel and insulted Buddhist teaching or insulted Buddha's place (Holy place) "YIP KUM FOOK WILL FALL IN HELL AS SOON AS POSSIBLE"

  Whoever commits that karma will reciprocate. Buddha taught people to be good people to abstain from all evil and evil deeds by doing good deeds and good deeds not to encroach on the animal world and fellow humans don't give a damn

  Please share with everyone to know about big karma Buddhist teaching, this YIP KUM FOOK of president SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION, at Taman Desa Jaya, Kepong. Kuala Lumpur

  Shared by Tony Yap & Robert
  Buddhist Maha Vihara, 123, Jalan Berhala, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 12. Anonymous9/26/2012 8:08 AM
  Kepada Saudara-saudara dan Saudari-saudari yang hormati sekian,
  Bahawa saya, peguam Yip Jiun Hann, Pemuda MCA Gombak seorang anak Yip Kum Fook ingin bertanya mengapa orang ramai begitu dengki bapa saya beristeri lebih dari tiga? Ini sebuah Negeri demokrasi, dia mahu sepuluh isteri pun hak dia sendiri, sekiranya dia bolih bertanggujawab.

  Demi Islam pun bolih berkahwin lebih daripada empat perempuan. Saya harap orang ramai berfaham dan jangan bodoh.

  Kalau semua mahu cabar demokrasi dan hak asasi, orang ramai bolih bertanya pada YB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak and Pengurusi MCA Malaysia Datuk Dr. Chua Soi Lek, kerana memperbuatan mereka sama dengan bapa saya.

  Yang benar

  Pemuda MCA Gombak
  Sdr. Yip Jiun Hann

  http://margeemar.blogspot.com/2012/06/malaysia-between-les-majeste-treason.html

  REPLY:

  Anon 19:31 @Yip Jiun Hann. saya pekenal saya diri sendiri nama seorang lawyer jugak Marapoo a/l Tanyasapa. Ini orang Malaysia juga ada busybody takdak mau respeck sama demokrasi dak hak-hak kemanusiaan. Saya punya appa juga ada kawin 9 kali estet juga buat. Itu saya punya appa kasi bilang ini Malaysia duduk banyak freedom apa..India, Cina , Malayu juga boleh kasi kawin.Tapi itu Islam kasi kawin Ampat saja Mr.Yip, takda kasi lebih. Tuhan Alah cakap dalam Kitab Kuran kasi kawin satoo,duaa,tigaa, ampaaat. Tapi itu jam kaloo takda bole kontrol mari, angkat satoo jugak Mr Yip. You itu jam angkat Loyer mana ounya tempat?? Univesiti TonSan mana?? Mr.Yip itu main belakang mari pun sini undang2 Malaysia takda kasi macam isteri juga. Itu main banyak2 belakang nanti tabley kira macam you punya bapak loo. Ayoo yoo dey

  http://medantempurkedah.blogspot.com/2012/07/kebodohan-suara-keadilan-persoal-kenapa.html

  ReplyDelete
 13. 敬爱的佛教信土:
  我是甲洞三宝寺 (暹廟) SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST ASSOCIATION NO: 19-21 JALAN 38 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 KUALA LUMPUR, MALAYSIA. 的理事, 当任此职多年, 对内的事務也一清二楚。

  最近, 在网络上看了PHRA PIYATHAMMO和尚和马华公会鸱唛区主席叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师的双方信件, 使我的内心久久不能平伏, 良心受到很大的譴責, 不吐訢不痛快, 所以我要誠恳的説:他叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)侓师叫外来的流流氓到三宝寺(暹廟)挑衅和尚打架及电招警方人员扣捕沙彌, 其嘲笑手法, 不外是要显示其权力, 而鞏固其职位, 以达到权力就是一切, 好让住持难堪, 自动離开, 方便行事……这种举动, 已间接的表逹其含意, 住持和尚兼顾问, 都无能为力,你们这些信徒能做什么?即使告马耒西亜佛教总会又能为难什么?这种心态, 的硧令人反感, 不是一个正信佛教者应有的行为。

  至今, 三宝寺的理事成员多数是其親戚, 这是实事, 加入会员需交RM100元费用,同时,必须经过叶金福(Yip Kum Fook)律师的同意,否则免談, 所以会员也不多。

  马华公会鹅唛区主席叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师,自控制三宝寺之後,把三宝寺(暹廟)当着私人產業,聘用和尚賺钱,利用佛教的道地为政治活动埸所,而处理三宝寺的钱财也不透明?这点,值得信众追问。马来西亚地擴人多,和尚也不缺乏,为什么不用本地和尚当任住持化缘,却偏偏劳心劳神,浪费签证费,交通费? 还要烦劳梹城佛总的推荐信, 向文化不同, 而語言又不通之千哩外囯缅旬和尚求助? 为什么….为什么? 只要我们用头脑想一想,便一日了然, 不必晝虎添足。

  叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak )律师说:欢迎任何人如有意见,可以电话03:62762369/0122039700 Email: YIPKUMFOOK@HOTMAIL.COM 戓到其马华公会鹅唛区会甲洞三宝寺及以下地圵:NO.2,B JALAN 53 TAMAN DESA JAYA KEPONG 52100 SELANGOR, MALAYSIA.討論, 我要老实的提醒大家, 最好不要一个去見他, 因为这个人狡滑, 笑裡藏刀, 很阴险, 出家人都不放在眼裡, 連TAMAN DAYA 52100 KEPONG, KUALA LUMPUR. 众人的印度廟也敢放火燒, 利用权势把场地佔为己有, 由此可见, 他是何等的心毒? 还有现在三宝寺内, 各处都按裝计孔监视来人一举一动。

  目前, 三宝寺很多信徒及当地居民, 已经对叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak )律师不满, 但也不能做什么。他计划把三宝寺主席的职位轉给其子YIP JIUN HANN律师, 续承皇朝. 想近一部了觧詳情, 可上网得知。

  再说, 根据前理事在网络上给叶金福(Yip Kum Fook, MCA Gombak)律师的批評, 説他懂得包裝自己的道德守则, 以宗教为幌子手, 到处募款, 啇業经营, 政治活动为重, 并没依循佛教守則行事, 也没对人道作出貢献, 只不过借三宝寺宗教之名捞取权和私利而己, 其言也不为过, 是实事。

  在此, 我恳切希望, 廣大的佛教信仰者, 给予关注, 并共創義举, 弘扬佛教. 谢谢。

  Mr Lim Sok Chia敬啟
  Ms Yap

  ReplyDelete
 14. WAJARKAH GELARAN DATUK DIGUGUR?

  Justeru itu adalah amat wajar gelaran datuk yang disandang oleh Yip Kum Fook digugurkan atau patus ditarik balik. Perbuatan Yip Kum Fook merupakan satu penghinaan keatas gelaran datuk! . Amat memalukan seorang yang bergelar datuk membuat kerja kotor sebegini!!. Ia satu kesalahan jenayah (sombong, tipu, fitnah). Mana mungkin seorang bergelar datuk terlibat dengan jenayah!!

  Rakyat Buddhisme supaya tidak mudah diperbodoh-bodoh dengan lakonan politik kotor dalam Kuil Buddha untuk mengaibkan individu tertentu. “Kita dijadikan ‘penonton bodoh’ yang seakan-akan merelakan apa sahaja watak yang mereka lakonkan”.


  “Politik kita memerlukan nafas baru dan dibersihkan dari golongan yang jijik dan kotor ini! Kita perlukan politik idea, bagaimana dan cara membangunkan umat dan rakyat agar hidup berdisiplin, bermaruah dan bertamadun.

  “Buddhisme melarang didedahkan aib peribadi yang tidak membabitkan kezaliman terhadap orang lain seperti zina, minum arak, berjudi dan seumpamanya(Five precepts) hendaklah ditutup semampu mungkin.

  “Tiada keperluan menubuhkan suruhanjaya khas bagi kes-kes maksiat peribadi. Ini hanya akan membazirkan harta rakyat,” katanya.

  shared by Kong, Jinjang Utara

  ReplyDelete
 15. Sesiapa yang menghina Bhikkhu Buddha dan Dhamma, dia sendiri dihina kerana Bhikkhu Buddha dan Dhamma kekal di tempat yang paling tinggi walaupun penghinaan dinyatakan dalam apa jua bentuk.

  Sebagai penganut agama Buddha, kita hanya mampu berdoa dan berusaha untuk menjadi penganut Buddha sehingga akhir hayat. Kerana Dhamma boleh membalikkan hati kita. Ya Dhamma, lindungi hati kami untuk kekal dengan agama Buddha, moga saya sempat bertaubat

  YIP KUM FOOK sangat menghina dan marah kepada Sami Buddha kerana dia menganggap Sami Buddha akan mengambilnya sebagai presiden kuil, YIP KUM FOOK ini sangat kotor dan sombong, dia ingat kuil sebagai tempat MCAnya.

  “Janganlah biarkan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi-Mu kerana sesungguhnya”

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) menghina dan memberontak kepada Sami Buddha di KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong, dia menggunakan polis untuk menghalau sami Buddha itu

  KUIL SRI MAHA MARIAMMAN KEPONG

  ReplyDelete
 16. wahai semua penganut agama Buddha,

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) adalah kesilapan yang paling besar kerana dia menghalau sami dari Kuil Buddha (SAMNAK SAMBODHI) Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur ... dia tidak tahu bahawa kuil itu diasaskan oleh Sami Buddha ini, dia hanya menjadi presiden kuil, dan sekarang ramai orang bercakap tentang apa yang dia lakukan dengan Sami Buddha.

  Buddha adalah 2500 tahun yang lalu tetapi tidak pernah mendengar yang baru seperti itu, dia boleh berbuat seperti itu, semoga anda menghina dan memberontak kepada Buddhisme dan anda adalah relatif dan memusnahkan Buddha dalam kehidupan terdahulu... anda adalah jawatankuasa kuil tetapi tidak pernah tahu tentang ajaran Buddha sama sekali, jika anda tahu apa yang Buddha ajar, anda tidak akan melakukan perkara sedemikian atau perkara tersebut

  YIP KUM FOOK (MCA Gombak) dan pasukan dia sangat gembira kerana mereka berjaya mengeluarkan Sami Buddha dari kuil Buddha tetapi anda tidak tahu apa yang akan berlaku di belakang, semua yang anda(mereka) lakukan akan tercatat dalam fikiran orang dan semuanya tidak dapat dipadamkan dari fikiran orang

  kini kuil menjadi tempat pembuangan malang olih jawatankuasa, dan juga ramai penganut yang mengetahuinya, jadi penganut cina tempatan tidak berjalan di kuil, hanya penganut Myanmar sahaja yang masuk, mereka masuk kerana Sami Buddha Myanmar bermastautin di kuil.. jawatankuasa kuil mengupah mereka untuk menjaga kuil

  Rakyat Desa Jaya, Kepong

  ReplyDelete
 17. Malang KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI menjadi tempat menghalau Hantu oleh kuil presiden DATUK YIP KUM FOOK (MCA Gombak), mungkin ada jawatankuasa di kuil yang sangat rendah pengetahuan Dhamma, mereka hanya menunggu wang derma dari penganut Myanmar dan mereka mengambil wang dari Sami Buddha Myanmar, ada jawatankuasa tidak berasa malu dan mereka memikirkan nasib malang kuil

  Beberapa bulan yang lalu, mereka menjemput Sami Buddha Tibet untuk melaungkan dan membuang kuil malang, mereka mengatakan kuil itu mempunyai banyak hantu dan mereka tidak fikir DATUK YIP KUM FOOK adalah hantu yang terbesar di Malaysia kerana dia(Yip) menendang Sami Buddha keluar dari kuil, ini adalah dosa berat dalam agama Buddha

  Kami perlu dan bercadang untuk menghantar beberapa surat kepada Sultan Selangor kerana DATUK YIP KUM FOOK (MCA Gombak) mendapat gelaran datuk dari Sultan Selangor dan menghantar semua masyarakat Buddha di malaysia.... orang jahat tidak bolih menyimpan negara kita, juga jangan kasihan kepadanya

  MASYARAKAT BUDDHA DI MALAYSIA

  ReplyDelete
 18. Anonymous31 July 2022 at 20:25
  Seorang ahli politik MCA DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) menghina Sultan Selangor kerana mengambil gelaran Datuk untuk menipu dan berbohong kepada orang Cina Malaysia dan dia seorang ahli perniagaan dan lain-lain, dia sentiasa sombong dan menipu wanita-wanita untuk kepentingan dirinya.

  DATUK YIP KUM FOOK(叶金福) juga seorang peguam di Taman Desa Jaya, Kepong….dia ada kedai peguam di Taman Desa Jaya, Kepong.. terbuka untuk menipu orang ramai, kini ramai yang mengenali(tahu) dan mengesyakinya kerana di kawasan Kepong selalu ada masalah pada sebelum ini seperti tokong Hindu letak api di Taman Daya, Kepong tendang Sami-sami Buddha keluar dari KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺) dan lain-lain.

  Kita semua harap Sultan Selangor mengambil kembali semua gelaran Datuk kerana jika YIP KUM FOOK(叶金福) diteruskan gelaran Datuk, negara kita akan runtuh dan musnah...seterusnya Taman Desa Jaya kita, Kepong akan dapat bahagia dan harmoni.

  Sekarang anak dia(叶君瀚 YIP JIUN HANN) jadi pengerusi MCA Gombak, sama juga sebab ayah ajar anaknya jalan sama, dan kedua-duanya pun tak malu dan masa sekarang orang boleh hantar mesej tahu dengan cepat, anda tak boleh lari dari orang gosip

  perkongsian oleh AHLI JAWATANKUASA SAMNAK SAMBODHI (三宝寺), Taman Desa Jaya, terdahulu

  ReplyDelete
 19. PRO-UMNO-MCA anti-Buddhist! 马华是反佛教!..DATUK YIP KUM FOOK 叶金福 (骗财骗色) 洗钱案最后上诉聆审
  MCA PRO-UMNO anti-Buddha! DATUK YIP KUM FOOK (menipu wang dan seks) perbicaraan rayuan akhir kes pengubahan wang haram

  PRO-UMNO-MCA is anti-Buddhist! DATUK YIP KUM FOOK (cheating money and sex) money laundering case final appeal hearing
  By Buddhist group Kepong, Kuala Lumpur

  ReplyDelete
 20. If you or DATUK YIP KUM FOOK AND SON (YIP JUIN HANN) are stuck, it is no wonder you might start feeling anxious and worried about what your professor will think of you when he sees your work.

  Now many people know about you, what you do with people, and now God declares in you, you will suffer for a lifetime; your family will also fall apart forever

  Thanks
  Ms Yap, Kepong

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post