Biarpun 36,863 Buah Rumah Tak Laku.. Harga Rumah Nak Naik Lagi?

Laporan dari Berita Harian mengatakan hartanah kediaman siap yang tidak terjual meningkat sebanyak 24.7 peratus kepada 36,863 unit bernilai RM22.8 bilion setakat Disember 2021 berbanding tempoh sama setahun sebelumnya.

AmInvestment Bank berkata, berdasarkan Laporan Pasaran Hartanah Tahunan 2021 yang dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), Selangor masih lagi mendahului sebagai pasaran yang mempunyai kediaman siap tidak terjual paling tinggi di negara ini.

Katanya, ini diikuti oleh Johor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

"Dari segi jenis hartanah siap tidak terjual, unit kondominium dan pangsapuri adalah yang paling tinggi iaitu 20,505 unit atau 55.6 peratus daripada jumlah keseluruhan, diikuti oleh rumah teres sebanyak 7,389 unit atau 21.3 peratus," katanya dalam satu nota penyelidikan.

Bank pelaburan itu berkata, status hartanah kediaman siap tidak terjual yang berharga antara RM500,000 hingga RM1 juta adalah membimbangkan, merangkumi sebahagian besar, iaitu 30 peratus dari segi jumlah unit yang gagal dihabiskan dan 33 peratus dari segi nilai keseluruhan.

Menariknya biarpun terdapat 36,863 unit kediaman bernilai RM22.8 bilion yang tidak terjual (tak laku sebab ramai yang tak mampu nak beli), Harga jualan hartanah di Malaysia dijangka meningkat sehingga 11 peratus, jika pemaju hartanah mengalih kesan peningkatan kos pembinaan kepada pembeli kata Penganalisis AmInvestment Bank Bhd, Khoo Zing Sheng.

Berikut adalah laporannya..

KUALA LUMPUR: Harga jualan hartanah di Malaysia dijangka meningkat sehingga 11 peratus, jika pemaju hartanah mengalih kesan peningkatan kos pembinaan kepada pembeli.

Penganalisis AmInvestment Bank Bhd, Khoo Zing Sheng, berkata berdasarkan keadaan semasa pasaran, pemaju hartanah dijangka menyerap kenaikan kos dan mengalihnya sebahagian kos kepada pembeli sebagai sebahagian langkah mengurangkan kesan margin yang mengecil.

Katanya, kebiasaannya kos pembinaan membabitkan sekitar 50 hingga 55 peratus daripada nilai pembangunan kasar (GDV) pemaju, di mana kesan kenaikan kos pembinaan akan menyebabkan margin semakin berkurang.

"Tahun ini, kami menjangkakan peningkatan kos pembinaan sekitar 19 peratus. Jika pemaju melepaskan sepenuhnya peningkatan kos ini kepada pembeli, harga jualan akan meningkat sebanyak sembilan hingga 11 peratus," katanya dalam nota penyelidikan.

Mengulas lanjut, Zing Sheng berkata, jualan hartanah baharu merosot sebanyak 30 peratus dengan pemaju mencapai tujuh hingga 37 peratus daripada sasaran jualan pada tahun ini atau purata sekitar 20 peratus berbanding 15 hingga 53 peratus pada tahun sebelumnya.

"Jualan yang lebih lemah disebabkan terutama berakhirnya Kempen Pemilikan Rumah (HOC) dan pelancaran baharu yang lebih perlahan pada suku pertama 2022.

"Sementara negara beralih ke fasa endemik di tambah dengan pembukaan semula sempadan antarabangsa pada 1 April lalu, ia bakal menyokong pemulihan pasaran hartanah. Namun kami kekal berhati-hati berhubung kadar pertumbuhan di tengah-tengah kebimbangan mengenai jualan masa depan susulan kemungkinan kekurangan pelancaran baharu," katanya.

Mengenai cadangan pelaksanaan semula cukai barang dan perkhidmatan (GST), beliau menjelaskan, pembelian hartanah sebelum ini dikecualikan daripada GST kepada pembeli tetapi cukai itu dikenakan ke atas bahan binaan yang ditanggung oleh pemaju.

Laporan penuh sila baca di SINI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post