Guan Eng Gembira Terima Jam Tangan RM40,000 Di Hari Lahirnya..

Semalam Mahkamah Sesyen diberitahu Lim Guan Eng tersenyum dan gembira apabila menerima dua sampul masing-masing mengandungi wang tunai RM100,000, bertujuan rasuah daripada Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (ZCSB), Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli.

Wang itu diserahkan di pejabat bekas Ketua Menteri Pulau Pinang terbabit di Tingkat 28, Bangunan Kompleks Tun Abdul Razak (KOMTAR) pada 2013 dan 2014.

Zarul Ahmad, 62, yang juga ahli perniagaan berkata, sumber wang itu daripada syarikatnya dan ia sebahagian sumbangan rasuah daripada 10 peratus diminta Guan Eng merujuk keuntungan pembinaan terowong dasar laut dan jalan utama di negeri itu.

Beliau yang juga saksi pendakwaan ke-23 berkata, perjanjian awal ditandatangani menjadi sebab pemberian wang kali pertama pada Ogos 2013 yang disifatkan sebagai tanda penting pembayaran.

Dan hari ini pula Guan Eng didakwa gembira menerima seutas jam tangan bernilai RM40,000  jenama Maurice Lacroix sempena hari lahirnya...

KUALA LUMPUR: Saksi utama dalam perbicaraan rasuah projek terowong dasar laut membabitkan Lim Guan Eng memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa beliau memberikan jam tangan mewah buatan Switzerland kepada bekas ketua menteri Pulau Pinang itu sempena hari lahirnya untuk memastikan projek tersebut berjalan lancar.

Pengarah Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd Zarul Ahmad Mohd Zulkifli berkata, beliau bertemu Lim di bangunan Komtar pada Disember 2015 untuk memberi jam tangan jenama Maurice Lacroix serta wang tunai RM100,000 dalam sampul surat.

“Lim memberikan kembali sampul putih itu kepada saya. Hanya jam tangan jenama Maurice Lacroix diterima olehnya.

“(Beliau) kelihatan gembira menerimanya,” kata Zarul.

Seorang bekas broker jam tangan, K Rajen Gunaretnam, memberitahu mahkamah September lepas bahawa beliau menjual jam tangan Maurice Lacroix kepada Zarul dengan harga RM40,000 pada 2015.

Zarul juga berkata, beliau memberi Lim RM100,000 pada hari lahirnya setahun sebelumnya. Beliau menyerahkan wang tunai itu kepada Lim dalam sampul surat di bangunan Komtar.. laporan penuh sila baca di SINI

Malaysiakini pula melaporkan 'kawan rapat' Najib dikatakan telah digunakan untuk menghantar wang rasuah untuk Guan Eng..

Ini laporannya..

Ahli perniagaan, G Gnanaraja dikenal pasti sebagai "orang tengah" untuk menyerahkan wang rasuah kepada bekas ketua menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kerana hubungan rapatnya dengan bekas perdana menteri, Najib Razak.

Pengarah Eksekutif Kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd (CZC), Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dalam keterangannya berkata, Lim mengarahkannya mencari orang tengah dan mengesyorkan Gnanaraja yang diperkenalkan kepadanya oleh Ahli Parlimen Padang Rengas, Nazri Aziz sebagai "kawan rapat" Najib .

"Atas perkenalan saya sebegitu daripada kawan baik saya Datuk Seri Nazri, tidak ada sebab untuk saya tidak percaya atas kedudukan Gnanarajah dengan perdana menteri.

"Selain daripada membantu saya untuk merapatkan hubungan saya dengan perdana menteri supaya saya tidak diganggu oleh kerajaan BN dan justeru itu dapat saya menjalankan projek saya dengan aman, saya juga berhasrat untuk merapatkan hubungan Lim Guan Eng dengan PM untuk memastikan tidak ada lagi gangguan projek saya di Pulau Pinang.

"Dengan itu saya bertindak untuk membabitkan Gnanarajah dengan pemberian wang kepada Lim Guan Eng,” katanya lagi.

Selepas beberapa siri pembayaran dibuat olehnya sendiri dari 2013 hingga 2016, Zarul berkata Guan Eng menyuruhnya menggunakan perantara sekiranya ingin memberikan wang kerana tidak mahu membabitkan dia dalam pembayaran seterusnya dan bimbang kemungkinan dipantau oleh pihak SPRM.

"Saya cadangkan Gnanaraja sebab dia mempunyai kekebalan memandangkan beliau merupakan kenalan kepada Perdana Menteri pada masa itu. Lim Guan Eng pun setuju," katanya.

Zarul berkata dia menghubungi Gnanaraja antara bulan Mei dan Ogos 2017 untuk berjumpa dan berbincang mengenai penyediaan sebuah syarikat Special Purpose Vehicle (SPV) dan juga peranannya sebagai perantara untuk membayar rasuah kepada Guan Eng.

"Ini kerana pada masa tersebut saya sudah takut untuk memegang dan menyimpan wang tunai yang banyak kerana pada masa itu saya di dalam perhatian pihak SPRM,” katanya.

'Coklat untuk Big Boss'

Zarul berkata pada 17 Ogos 2017, dia mengarahkan pengeluaran wang tunai sebanyak RM2 juta diberikan kepada Lim melalui Gnanaraja.

"Saya juga ada beritahu Gnanaraja saya ingin menyerahkan ’Chocolate’ kepada Gnanaraja untuk diberikan kepada ’Bigboss’ melalui whatsapp. Chocolate ini adalah bermaksud wang tunai,” katanya.

Zarul kemudiannya memasukkan wang itu dalam dua beg sukan berwarna gelap, masing-masing mengandungi wang tunai RM1 juta, dalam bonet kereta Bentley milik Gnanaraja semasa pertemuan ringkas di Hotel Eastin, Petaling Jaya, pada 18 Ogos.

Zarul berkata dua hari kemudian dia telah mengambil Gnanaraja dari rumahnya yang membawa bersama satu beg sukan berisi wang RM1 juta.

Mereka kemudian menjemput Lim di Wentworth Hotel Pudu untuk menghantarnya ke Publika bagi menghadiri satu acara.

"Setahu saya, Gnanaraja ada mengambil selfie bersama dengan YB Lim Guan Eng di dalam kereta saya itu. Setibanya di Publika, YB Lim Guan Eng ada mengucapkan terima kasih kepada saya dan menepuk bahu tanda terima kasih kepada saya.

"Melalui gerak geri tersebut, saya pasti ia adalah kerana beg yang berisi wang RM1 juta tersebut telah diambil oleh beliau dan YB Lim Guan Eng ingin berterima kasih kepada saya,” katanya.

Zarul seterusnya mendedahkan beg kedua diserahkan kepada Lim oleh Gnanaraja ketika dia membawa ahli parlimen Bagan itu ke rumahnya lewat tengah malam pada 28 Ogos.

Zarul berkata dia melihat Lim mengeluarkan beg itu ketika dia menurunkan ADUN Air Putih di Hotel The Gardens, Kuala Lumpur, selepas pulang dari rumah Gnanaraja.

Guan Eng, yang juga bekas menteri kewangan berdepan empat pertuduhan rasuah.

Lim berhadapan pertuduhan pertama menggunakan kedudukan sebagai ketua menteri Pulau Pinang untuk menerima rasuah RM3.3 juta, dalam membantu Consortium Zenith BUCG Sdn Bhd, iaitu syarikat milik Zarul Ahmad Mohd Zulkifli, mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702, di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang,

Tingkat 28, Komtar, George Town antara Januari 2011 hingga Ogos 2017.

Bagi pertuduhan kedua, dia didakwa meminta suapan daripada Zarul Ahmad sebanyak 10 peratus daripada keuntungan diperoleh syarikat itu, sebagai penghargaan mendapatkan projek itu dan dituduh melakukan perbuatan berhampiran The Garden Hotels, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City, di Kuala Lumpur pada Mac 2011.

Lim yang juga bekas setiausaha agung DAP itu turut berdepan dua pertuduhan menyebabkan dua lot tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat, yang didakwa mempunyai kaitan dengan projek terowong dasar laut itu.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Tanah dan Galian Pulau Pinang, Tingkat 21, Komtar pada 17 Feb 2015 dan 22 Mac 2017.

Pendakwaan diketuai oleh timbalan pendakwa raya Wan Shaharuddin Wan Ladin, manakala pasukan pembelaan diketuai peguam Gobind Singh Deo.

Perbicaraan bersambung Isnin dengan pihak pembelaan dijangka melakukan pemeriksaan balas.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. The last time YIP KUM FOOK set fire to a Hindu temple in Taman Daya, Hindus kept quiet after he and his group and two policemen came to harass a Buddhist monk at the SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE in Taman Desa Jaya, Kepong, now the news is getting slower people are listening, and many people are not satisfied with what he did before

  In Buddhist rule, anyone who disturbs and makes sangha broken, that people will fall into hell when they alive as like Devadatta, who tried to kill Buddha but was unsuccessful, YIP KUM FOOK this should care, now karma will be active anytime.

  Everyone has to be careful and live from him because YIP KUM FOOK is a very dirty mind and he is a lawyer but doesn't know whether he is or not, he is a lawyer because he is in the furniture business, so(how) he can study law, the laws have to study for 6 years.

  Sharing by :
  Wat Thai Mon - Kulim Cai Bo Hin Kulim Temple

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post