Kenapa SPRM Tidak Siasat Pemimpin UMNO Terima Dana Dari UKSB?

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu bertanggungjawab kerana gagal melakukan siasatan menyeluruh ekoran pendedahan nama lima pemimpin dalam buku lejar Ultra Kirana Sdn. Bhd. (UKSB) berkaitan kes rasuah Presiden UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi.

Peguam kanan, Mohamed Haniff Khatri berkata, lebih mengejutkan nama-nama tersebut hanya didedahkan ketika soal balas peguam Ahmad Zahid sedangkan buku lejar itu merupakan barang kes berkenaan dan jelas menunjukkan kelemahan SPRM untuk melakukan siasatan dengan sempurna.

“Maka isunya adalah mengapakah SPRM pada masa itu tidak siasat semua nama yang terdapat dalam dokumen itu lebih awal sebelum kes dibawa ke mahkamah? Benda ini bukan boleh dibuat main-main kerana ini membabitkan soal undang-undang, apatah lagi kes rasuah.

“Jadi adakah SPRM akan siasat SPRM sendiri bahawa nama-nama dalam buku lejar itu tidak dipanggil lebih awal yang sepatutnya memberi keterangan. Jadi SPRM perlu jawab dan dipersoalkan atas kelemahan ini,” katanya di sini, semalam.

Sebelum ini, bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin disebut sebagai salah seorang penerima dana berjumlah kira-kira RM1.3 juta daripada UKSB selaku syarikat pembekal perkhidmatan visa luar negara (VLN) oleh saksi pendakwaan ke-17 bicara kes Ahmad Zahid, bekas pengurus pentadbiran UKSB, David Tan Siong Sun.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Pagoh terbabit dalam reaksi balasnya menafikan kenyataan David Tan.

Malah, prosiding tersebut turut menamakan tiga anggota Kabinet seperti Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar; Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan dua bekas menteri iaitu Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal dan Datuk Seri Anifah Aman.

Susulan pendedahan itu, SPRM dalam reaksi segera memaklumkan akan membuka kertas siasatan terhadap penama yang didakwa menerima wang dalam perbicaraan kes rasuah itu.

Dalam pada itu, Mohamed Haniff berkata, masih terlalu awal untuk mengatakan keterangan saksi tersebut bercanggah meskipun Muhyiddin menafikan menerima duit tersebut kerana perbicaraan masih berlangsung di peringkat pemeriksaan balas oleh peguam tertuduh.

Jelasnya, segalanya bergantung kepada mahkamah untuk menentukan keterangan saksi itu bercanggah atau sebaliknya dan pihak pendakwaan boleh memanggil salah seorang untuk memberikan keterangan kepada mahkamah.

“Malah Muhyiddin berhak menjawab dakwaan itu dan ia tidak melanggar perjalanan perbicaraan kerana dituduh bukanlah beliau sebaliknya Ahmad Zahid,” jelasnya.

Sementara itu, peguam Rafique Rashid Ali meminta mana-mana pihak untuk berhenti daripada mempolitikkan sistem kehakiman negara selaku benteng terakhir sistem demokrasi daripada sikap tamak pemimpin yang gagal melakukan tanggungjawab.

Katanya, ada pihak cuba menjadi hero dalam isu tersebut dengan membuat laporan polis ekoran keterangan saksi tersebut.

“Seperkara lagi mengenai isu ini adalah berkaitan dengan mereka-mereka yang didakwa atau dikatakan menjadi penerima UKSB. Berilah dalam apa nama sekalipun dana politik, sumbangan, hadiah dan kalau benar dakwaan itu, ia salah dan tetap rasuah.

“Ini kerana, untuk apa UKSB mesti serahkan wang tunai kepada mereka? Kalau betul, seperti kata orang itu dana politik, mengapa tidak ke rakyat tapi secara tunai,” soalnya.

Sementara itu, Anifah ketika dihubungi semalam berkata, beliau tidak boleh mengulas lebih lanjut kerana kes tersebut masih dalam perbicaraan. – UTUSAN

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post