Takut Di Siasat SPRM Punca 3 MP UMNO Lompat Dedah Zahid

Ini apa yang dinyatakan oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam Mahkamah.. 

Alaaa Zahid Hamidi Presiden UMNO tu.. dia kata MP-MP UMNO yang lompat ke BERSATU tu sebab nak elak dari didakwa oleh SPRM.

KUALA LUMPUR: Tiga Ahli Parlimen UMNO termasuk Ahli Parlimen Masjid Tanah dan Jeli didakwa keluar parti dan menyertai BERSATU selepas Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14) kerana mahu menyelamatkan diri daripada disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, memberitahu Mahkamah Tinggi hari ini, ketiga-tiga ahli Parlimen berkenaan melompat parti kerana mempunyai kes yang mahu disiasat oleh SPRM.

"Atas ketakutan itu, mungkin mereka mahu menyelamatkan diri dan menyertai BERSATU," katanya ketika membela diri terhadap tuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram.

Ahmad Zahid yang tidak menamakan ketiga-tiga Ahli Parlimen berkenaan berkata, individu pertama yang melompat parti adalah Ahli Parlimen Masjid Tanah yang kini Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Ketika itu, beliau difahamkan individu terbabit diberi amanah mengendalikan dana pilihan raya umum (PRU) tetapi wang berkenaan tidak digunakan untuk PRU bagi menggerakkan jentera Puteri UMNO.

"Sebaliknya, wang itu dikeluarkan daripada tabung dan dimasukkan ke akaun lain untuk tujuan peribadi dan tidak digunakan bagi pergerakan jentera Puteri.

"Ini bukan sahaja diketahui oleh pimpinan tertinggi dan Puteri UMNO tetapi apabila siasatan didengar akan dilakukan, cara untuk selamatkan diri ialah menyertai BERSATU yang ketika itu sebahagian daripada kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan akhirnya ahli itu selamat.

"Yang kedua ialah seorang menteri. Sebelum PRU beliau adalah pengerusi Perhubungan UMNO Kelantan yang diberi amanah mengendalikan utusan jentera parti UMNO Kelantan.

"Sebahagian daripada wang itu sepatutnya digunakan untuk urusan logistik membawa pengundi Kelantan di Lembah Klang untuk pulang mengundi di Kelantan. Saya diberitahu lebih RM30 juta tidak digunakan bagi tujuan logistik itu," katanya.

Pada peringkat itu, Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran, mengemukakan bantahan dengan menyatakan ia bersifat dengar cakap dan sepatutnya tidak dibenarkan kecuali individu yang dinyatakan dipanggil memberi keterangan.

"Walaupun memahami apa yang cuba disampaikan, keterangan itu sepatutnya dihadkan kerana ia tidak berasas," katanya.

Bagaimanapun, peguam Ahmad Zahid, Hisyam Teh Poh Teik, berkata keterangan anak guamnya seharusnya dibenarkan bagi menghuraikan pembelaan yang mana pendakwaan boleh membangkitkan perkara itu di peringkat hujahan.

Katanya, mahkamah adalah forum terbaik bagi anak guamnya memberikan keterangan benar dalam keadaan bersumpah dan memandangkan kes dihadapi serius dan berat.

Ahmad Zahid ketika ini memberi keterangan menjawab soalan tambahan peguamnya, Datuk Ahmad Zaidi Zainal, bagi membela diri atas 47 pertuduhan iaitu 12 pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Laporan dipetik dari SINI

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Pulau Batu Putih : Tun Mahathir Bin Mohamad jangan jadi bacul..!! Wahai Tun Mahathir Bin Mohamad Berani kerana benar takut kerana salah.

  Dr Mahathir Mohamad pagi ini keluar dari pejabat Jabatan Peguam Negara (AGC), tempat dia sepatutnya diwawancara oleh panel salah laku tort berkaitan isu kedaulatan Pulau Batu Puteh.

  Telo Tun dah mula bergoyang.. yang..yang..!! Tun disaran buat sumpah laknat macam Bossku... Harap Tun tidak bertindak bacul..

  Tun Dr. Mahathir Mohamad beri alasan bodoh mempertikaikan kedudukan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tort of Misfeasance yang dianggapnya tidak wajar dilantik memegang jawatan itu.

  Selama ini kalau kena kat anak dan kroni semua okey, kena kat batang hidung bersilat kuntau nak bagi alasan.. alahaiii... Bacul Atuk ni rupanya

  Protes dan rasa tidak puas hati bekas Perdana Menteri itu ditunjukkan semasa negarawan tersebut hadir dalam sesi temu bual di Jabatan Peguam Negara (JPN) di Kuala Lumpur hari ini tetapi beliau segera meninggalkan malis tersebut.

  Sesi tersebut tidak berlangsung seperti dirancang apabila menyaksikan Dr. Mahathir yang tiba pukul 11.40 pagi keluar meninggalkan perkarangan JPN dalam tempoh tidak sampai 15 minit.

  Bercakap kepada pemberita kenapa telo atok dah goyang ketika Tun hendak beredar, Mahathir berkata "Perkara itu sebagai tidak masuk akal".

  Menurut peguam Mahathir, kerajaan menubuhkan pasukan khas untuk menyemak semula isu perundangan berkaitan tuntutan terhadap Pulau Batu Puteh, dekat Johor.

  Berani kerana benar Tun Mahathir Mohamad takut kerana salah..!!

  Sindrom kemurungan melanda Tun. Kenapa jadi bacul sekarang..!!

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post