Kerana Kesilapan Zahid, Perbalahan Dalaman UMNO Terserlah..

Kesimpulan dari pendedahan oleh Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Rahman ialah UMNO kini ada dua puak atau dua kem, satu kem sokong Presiden UMNO dan satu kem lagi menyokong Perdana Menteri Malaysia.

Pasti tidak akan ada pendedahan oleh Tajuddin jika Zahid tidak menggugurkannya dari MKT UMNO, (sebab di gugurkan sila baca di SINI).

Jadi.. Zahidlah punca haru biru ini daripada nak menyelesaikan masaalah ekonomi negara kini Pemimpin-pemimpin UMNO yang berada dalam kabinet terpaksa beralih kepada menyelesaikan masaalah dalaman UMNO pula..

Laporan berkaitan..

KUALA LUMPUR: Pendedahan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Rahman kelmarin mengenai isu dalaman UMNO membuktikan parti itu kini berpecah kepada dua puak iaitu kem yang menyokong Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan kem Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, penganalisis politik, Dr. Salawati Mat Basir berkata, pendedahan berkenaan dilihat telah menjawab segala dakwaan yang sebelum ini dinafikan oleh pihak-pihak tertentu.

Berikutan itu, UMNO harus segera mencari jalan untuk menyatupadukan kembali parti tersebut atau sekali lagi me­nerima padah menghadapi kesulitan pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

“Sebenarnya apa yang didedahkan hanyalah mengiyakan tanggapan yang menyatakan sebelum ini UMNO berpecah, tetapi dinafikan. Jadi benda ini sebenarnya memang wujudlah, memang betul ada kem-kem tertentu dalam UMNO, satu pihak nak kekalkan Ahmad Zahid dan satu lagi tidak menyingkirkan beliau.

JALAN SELAMAT

“Jadi jalan selamat untuk hadapi PRU ini memang tiada jalan selamat kerana UMNO berhadapan isu dalaman parti yang sangat teruk, jadi UMNO perlu membuat satu keputusan yang cepat dan baik atau keadaan akan menjadi bertambah teruk sebab rakyat memerhati,” kata­nya ketika dihubungi, semalam.

Tambah Salawati lagi, krisis dalaman UMNO ini sedikit seba­nyak memberi kesan kepada pihak lawan meskipun gabungan Pakatan Harapan (PH) dan parti pembangkang lain dilihat lemah.

Dalam pada itu, pemimpin veteran UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib berkata, UMNO perlu membuat perubahan dengan memperkukuh kembali kesatuan serta budaya Melayu yang tinggi sejak parti itu ditubuhkan pada 1946.

“UMNO tidak boleh terus menerus buat onar begini, kita mewakili orang Melayu. Kita ada cara untuk menjaga parti, parti ini telah berjaya menyatukan orang Melayu. Jika ada pendapat berbeza sekalipun, ia boleh dibincang dalam parti. Akhir­nya, semua mesti setuju keputusan majoriti.

“Perlu diingat, tidak ada parti yang boleh mengukuhkan perpaduan orang Melayu selain UMNO. Apa sekalipun yang dihadapi, kita kena fikir bagaimana parti mesti bersatu. Ini paling penting,” katanya ketika dihubungi.

“Tetapi, inikah cara pemimpin UMNO untuk mengukuhkan parti?” soalnya lagi.

Kelmarin, Tajuddin mendedahkan beberapa perkara dalaman parti, antaranya pengakuan dirinya sendiri menandatangani Akuan Bersumpah (SD) kerjasama dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Selain itu, dikatakan terdapat pertemuan antara pimpinan UMNO di kediamannya pada Mei 2020 untuk meminta supaya Ahmad Zahid turut daripada jawatan Presiden. – UTUSAN

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Rules Of Law jangan jadi bacul buat sumpah laknat. Tun Mahathir Jangan cuba heret Raja dan Sultan ikut lah ' Rules Of Law'. Rakyat sedang menilai dan memerhati sebelum PRU 15 ini.

    Ini lah pattern bila nak larikan dari isu yang membelengu cari cari salah orang lain. Dalam erti kata tersirat ' Bukan Salah Saya' buat taik merata salah kab orang lain. Bangsat sungguh..

    Angkara pengkhianat negara.. nelayan di usir polis maritim Singapura berhampiran Pulau Batu Putih.

    Jangan berdolak dalih heret raja dan sultan pulak.. Apo masalah kau Tun..!? Jangan kalut sangat hang pi lah jawab inquiry tu.. Pulau dah ilang Ikut lah rules of law bila disuruh ke Pejabat AG utk inquiry Pulau Batu Putih

    Tun Dr. Mahathir Mohamad beri alasan bodoh mempertikaikan kedudukan Tan Sri Mohamed Apandi Ali sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kecil Tort of Misfeasance yang dianggapnya tidak wajar dilantik memegang jawatan itu.

    Sekarang ini Jho Low yang lesap tepuk tangan sambil sesama Melayu bercakaran bersama kaumnya di negara ini dan kaumnya Singapura lihat betapa mudah bila pemimpin Melayu dibodoh bangangkan jadi barua DAP@LeeKwanYew. Pulau dah terlepas dari tangan dan Pulau Batu Putih dah djhadiahkan Tun pada anak Lee Kwan Yew sebagai paling renta berjaya dibaruakan.

    Selama ini kalau kena kat anak dan kroni semua okey, kena kat batang hidung bersilat kuntau nak bagi alasan.. bukan masuk mahkamah pun alahaiii...

    Bacul Atuk ni rupanya

    Protes dan rasa tidak puas hati bekas Perdana Menteri itu ditunjukkan semasa negarawan tersebut hadir dalam sesi temu bual di Jabatan Peguam Negara (JPN) di Kuala Lumpur hari ini tetapi beliau segera meninggalkan majlis tersebut.

    Tun Dr Mahathir Mohamad menganggap kenyataan dan kritikan yang dilemparkan terhadap beliau oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar berkaitan tuntutan Pulau Batu Puteh adalah semata-mata pendapat baginda.

    “Di negara kita ini Sultan bebas. Mereka mengatasi undang-undang. Jadi dia (baginda) boleh nak katakan apapun dan saya tidak boleh jawab.

    Sesi tersebut tidak berlangsung seperti dirancang apabila menyaksikan Dr. Mahathir yang tiba pukul 11.40 pagi keluar meninggalkan perkarangan JPN dalam tempoh tidak sampai 15 minit.

    Cuba kelian bayangkan Jho Low sedang tepuk tangan ketawa terbahak angkara Jho Low sesama pemimpin Melayu bergaduh bercakaran jadi buah catur dikerjakan oleh kaum Jho Low...

    Silap ari bulan Zety dan Taufik Ayman pun lesap macam Justo.. Bila kes Zety Tun diam bisu bila kes pulau dah terlepas dari tangan mintak penjelasan bersilat kuntau beri alasan bangang. Kena kat batang hidung Tun tak cukup tanah dia ligan bersilat kuntau beri bermacam alasan. Ikut lah 'Rules Of Law'.

    Dah Ramai nelayan tradisi dihalau dari Kawasan Pulau Batu Putih berdekatan marin Singapura dianggap suatu pencerobohan.

    Jangan jadi bacul sangat

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post